Brutăria Dioszegi din Sfântu Gheorghe, specializată în pâine tradiţională, a prezentat ieri  în concursul Pâinea Anului 2015, din cadrul expoziţiei GastroPan, care se desfăşoară la Târgu Mureş, o pâine a prieteniei româno-maghiare, cu o greutate de 15 kilograme, având pe ea drapelele roşu-galben-albastru şi roşu-alb-verde, confecţionate din ingrediente comestibile.

Pâinea prieteniei româno-maghiare este făcută din grâu de alac, adică un grâu sălbatic, şi a beneficiat de o prezentare specifică zonei, fiind înconjurată de cârnaţi de casă şi flancată de palinka şi o sticlă de vin.

,,La specialităţi la pâine ne-am pregătit cu o pâine care se numeşte Pâinea prieteniei între români şi maghiari şi este încercuită cu un gard de cârnaţ. Ceea ce înseamnă că dacă noi, cele două naţii, pot să dea mâna, atunci o să fie viaţa ca gardul din cârnaţ, iar dacă nu, atunci o să rămânem numai cu seminţele. Această pâine înăuntru conţine cârnaţi şi este făcută din făină din grâu cultivat acum 7-8000 de ani, grâu alac. Noi am adus făina din Ungaria, grâul nu se mai cultivă decât foarte puţin, este un grâu sălbatic şi este asemănător cu grâul Spelta. Acest grâu sălbatic este mult mai sănătos, tot ce este sălbatic se ştie că este mai sănătos şi pot să spun că se comportă foarte bine şi ca aluat. Pâinea are în jur de 15 kilograme, este făcută cu maia de 8 ore şi am lucrat în jur de 12-13 ore”, a declarat, pentru AGERPRES, Laszlo Dioszegi, patronul brutăriei.

Acesta a spus că în fiecare an când participă la expoziţia GastroPan se gândeşte să facă ceva mai deosebit decât alţii şi aşa i-a venit ideea pâinii prieteniei, de mari dimensiuni, însă nu e cea mai mare pâine pe care brutăria sa a făcut-o.

,,Pentru că din păcate, în ultimul timp, numai de rău se vorbeşte şi este timpul să vadă lumea că trebuie să dăm mâna toţi, nu numai cele două naţii, ci tot globul, ca să nu fie probleme, să nu fie războaie. Steagurile – roşu din boia de ardei, galben este mălai, iar albastrul este mac, albul este făina, iar verde e făină de dovleac. Pâinea este făcută în cuptor de cărămidă, noi avem cel mai mare cuptor de cărămidă, noi deţinem şi recordul mondial de pâine în cuptor, la Bucureşti am făcut o pâine de 107 kilograme. Eu am un cuptor imens acasă şi acolo am făcut-o, în cuptor de cărămidă, pentru că pâinea adevărată acolo se face”, a spus Laszlo Dioszegi.

În competiţia pentru Pâinea Anului 2015 s-a mai aflat şi pâinea cu morcov făcută din făină de alac, gândită de multiplul medaliat naţional şi internaţional, maestrul brutar Tokes Tibor de la Brutăria Eldi din Bălăuşeri, judeţul Mureş.

,,La concursul de panificaţie am adus o noutate, am făcut o pâine cu morcov din făină de alac. Făina de alac este din grâul ăla vechi care cândva se cultiva în sălbăticie. Este sănătos, este bun pentru cancer şi diabet. Morcovul conţine şi vitamine. Ideea am văzut-o în Germania, ei fac de ani de zile, şi fiind meseriaş vechi umblat în lume asta mare, am văzut. Întotdeauna când mă duc la expoziţie mă uit care sunt mişcările şi fur, cu ochii. După aceea găsesc eu gusturile”, a declarat Tokes Tibor, fost membru al selecţionatei naţionalei brutarilor din Ungaria.

Maestrul a spus că la un kilogram de făină se pune 10% morcov, adică în jur de 100 de grame. Morcovul se pune crud şi întrucât acesta conţine zahăr, pâinea se coace un timp mai îndelungat, la o temperatură mai joasă, la 200 de grade Celsius.

Brutarii din toată ţara au fost provocaţi să gândească cea mai nouă pâine, care nu a mai fost comercializată vreodată, adaptată tendinţelor actuale, dar şi specificului local, cu care să se înscrie în competiţia Pâinea Anului 2015.

 Brutăria ,,Dioszegicâştigă al treilea an consecutiv concursul de creaţie artistică din aluat la GastroPan

Brutăria ,,Dioszegi” a câştigat, pentru al treilea an consecutiv, premiul I la concursul de creaţie artistică din aluat de panificaţie, organizat cu prilejul Expoziţiei internaţionale GastroPan de la Târgu Mureş.

. .

Echipa din Sfântu Gheorghe s-a prezentat în faţa juriului cu o reproducere în miniatură a castelului Peleş din Sinaia, realizată de cofetarul Farkas Ferenc din Sfântu Gheorghe. Acesta a lucrat timp de aproape două luni la realizarea castelului, folosind un aluat preparat din făină de hrişcă, făină de ovăz şi făină de grâu, glucoză, zahăr şi sare, dar fără drojdie sau amelioratori.

,,Suntem foarte mândri de acest premiu, dar cel mai mult ne bucură faptul că este al treilea an consecutiv în care câştigăm marele premiu la această categorie. Anul trecut am luat locul I la creaţie cu ,,Viaţa la ţară”, iar în anul anterior cu o harfă, deci trei ani unul după altul am luat premiul (…) Dedicăm lucrarea noastră Casei Regale şi dacă acceptă am fi încântaţi să mergem la Sinaia, să o donăm”, a declarat, pentru AGERPRES, Dioszegi Laszlo.

AGERPRES 

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail