Antal Arpad este de părere că în cei 25 de ani de democraţie, România nu a evoluat, oferind un mediu favorabil familiilor sărace şi încurajându-le prin ajutoare sociale să aibă cât mai mulţi copii. Primarul din Sfântu Gheorghe consideră că această politică este „falimentară” pentru ţară şi propune câteva schimbări.

,,Este o politică socială greşită ce se face şi ce s-a făcut în ultimii 25 de ani, în România. Practic, nici guvernele de stânga şi nici cele de dreapta nu au avut politici sociale prin care să încurajeze pătura de mijloc a societăţii să accepte să aibă mai mulţi copii. În ziua de azi, în România există o relaţie strânsă între numărul de copii şi sărăcie, cu cât sunt mai săraci, cu atât au mai mulţi copii; de multe ori statul a încurajat familiile sărace să facă mulţi copii şi să câştige, să trăiască, practice,  de pe urma lor”, a declarat primarul oraşului Sfântu Gheorghe.

Acesta este de părere că reducerea diferenţiată a impozitului pe venit, în funcţie de numărul minorilor aflaţi în întreţinere, ar încuraja  familiile cu venituri medii să facă mai mulţi copii: ,,O soluţie concretă ar putea fi ca ajutorul pentru creşterea copilului să nu mai fie o sumă fixă dată de stat, ci să fie o reducere a impozitului pe venit. Concret, dacă azi impozitul pe venit este de 16%, în familiile cu un copil să fie de 12%, unde sunt doi copii să fie 8%, la trei copii să fie 4%, iar unde sunt patru sau mai mulţi copii să fie de numai 1% şi atunci îi încurajăm pe cei care au venituri mijlocii şi mari să aibă copii şi nu pe cei care trăiesc în sărăcie adâncă şi nu au posibilitatea să ofere copiilor condiţii optime pentru a creşte şi a se dezvolta.”  Totodată, Antal Arpad a declarat că statul nu încurajează oamenii să muncească, existând familii în care membrii de până la patru generaţii au trăit doar din ajutoare sociale sau şomaj, explicând că un copil face ceea ce a văzut la modelele sale, părinţii. Astfel, dacă părinţii copilului nu au mers niciodată la muncă, sunt foarte mici şansele ca acel copil, când va creşte şi va avea vârsta legală pentru a-şi câştiga singur pâinea, să aştepte ajutor social de la stat.
,,Sunt comunităţi unde deja patru generaţii iau ajutoare de la stat, în aceeaşi casă trăiesc bunicii, copii lor, nepoţii şi strănepoţii şi toate cele patru generaţii primesc ori ajutor de şomaj ori ajutoare pentru creşterea copiilor. Deci, patru generaţii nu au contribuit cu nimic la venitul consolidat al statului, ci au luat tot felul de ajutoare. (…) Copiii nu au văzut niciodată ca bunicii sau părinţii lor să meargă la muncă, iar aceştia sunt un model pe care, evident, îl vor urma. (…) Dacă tu creşti şi ajungi la 18 ani şi nu vezi o dată ca tatăl sau mama să meargă la muncă (…) evident că nu are de unde să îţi vină ideea că ai vrea să mergi să munceşti. Eu cred că ajutoarele sociale vor duce statul la faliment,  dacă se continuă aşa”, a continuat primarul Antal Arpad.

Decontarea între ţări, o soluţie pentru ca statele sărace să ajungă state bogate

O altă propunere pe care primarul din Sfântu Gheorghe o are, este decontarea între ţări. Mai exact este vorba despre decontarea studiilor de către ţara gazdă pentru persoanele care aleg să profeseze în acea ţară.

În acest context, primarul a dat ca exemplu cazul în care un medic pleacă dintr-o ţară mai săracă, într-una mai bogată să profeseze. Statul i-a plătit grădiniţa, şcoala primară, şcoala gimnazială, liceul şi facultatea, însă investiţia este pierdută în momentul în care medicul alege să profeseze în afara ţării. Primarul propune decontarea de către ţara gazdă a investiţiilor pe care ţara de origine le-a făcut de-a lungul timpului în acea persoană.

„Poate ar fi o soluţie ca acele state unde se stabilesc aceste persoane să dea banii pentru celelalte state, să se compenseze într-un fel, şi ţările respective să aibă şansa să scadă disparităţile care există acum între Est şi Vest. În acest moment am intrat într-o spirală din care nu mai există ieşire. (…) Eu ştiu că ceea ce spun eu este o utopie, în condiţiile Uniunii Europene actuale, dar cred că ne apropiem de o tragedie demografică în Estul şi Centrul Europei din cauza migrării populaţiei către Vest, care nu poate fi oprită nici de autorităţile locale şi nici de autorităţile centrale. (…) Poate că ar fi o soluţie ca în momentul în care un tânăr pleacă dintr-o ţară din Europa, şi se stabileşte într-o altă ţară, să se facă nişte decontări între ţări. (…) Dacă lucrurile rămân aşa (…) nu avem nicio şansă ca statele sărace să devină mai bogate şi această discrepanţă care există între statele bogate şi cele sărace se va adânci ”, a declarat Antal Arpad.

Maricela Dan . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail