Primăria Sfântu Gheorghe va demara proiectul ,,Tradiţii secuieşti – o incursiune în cultura secuilor din România”, prin intermediul căruia doreşte să promoveze obiceiurile acestora în ţară.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ieri  pentru AGERPRES că proiectul a fost conceput în parteneriat cu Institutul pentru Politici Publice din Bucureşti şi va fi finanţat cu peste 550.000 de lei printr-un program al guvernului norvegian.

Antal Arpad a precizat că proiectul va avea trei etape, respectiv cartografierea tradiţiilor secuieşti şi identificarea a 15-20 de obiceiuri şi meşteşuguri specifice, pentru început pe o rază de 50 de kilometri în jurul municipiului Sfântu Gheorghe, după care va urma realizarea unei monografii trilingve – în română, maghiară şi engleză – ce va fi editată în 2.000 de exemplare, precum şi a unui film ce vor fi lansate anul viitor la Bucureşti. De asemenea, proiectul prevede organizarea unui târg al secuilor în Capitală, la care vor participa 50 de meşteri populari ce vor prezenta meşteşuguri tradiţionale.

,,Proiectul are ca obiectiv cunoaşterea identităţii culturale a secuilor, a tradiţiilor, obiceiurilor şi meşteşugurilor noastre de către români şi determinarea unei mai bune înţelegeri a diversităţii culturale (…) Cred că există o imagine falsă în România despre secui, despre ţinutul secuiesc, iar acest lucru se datorează pe de o parte deceniilor comunismului (…) Pe de altă parte, în perioada postdecembristă, presa centrală cred că a făcut foarte mult rău relaţiilor interetnice, a făcut foarte mult rău imaginii secuilor şi imaginii maghiarilor din România, iar noi, în ultimii ani, cred că am pus prea mare accent şi am vorbit maghiari pentru maghiari şi mai puţin pentru români. Credem că tradiţiile, cultura, obiceiurile, gastronomia sunt pârghii prin care îţi poţi cunoaşte mai bine aproapele. Sociologic se vede clar că românii din afara Ardealului au o imagine mai proastă despre maghiari, pentru că un român care are vecini maghiari ştie cum sunt maghiarii, în timp ce un român care vede un maghiar doar la televizor crede că suntem aşa cum se spune acolo şi asta dă imagini false. Dacă facem o analiză politică vom vedea că la alegeri Partidul România Mare a luat mai multe voturi în afara Ardealului, decât în Ardeal (…) Eu sunt convins că proiectul nostru va fi de succes şi îl vor îndrăgi şi românii”, a spus Antal Arpad.

El a menţionat că are o relaţie de colaborare mai veche cu Institutul de Politici Publice din Bucureşti, încă de pe vremea când era deputat UDMR în Parlamentul României, iar ideea de a ,,contracara” imaginea negativă proiectată asupra secuimii s-a conturat în urmă cu aproape doi-trei ani.

. .

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail