Începând de astăzi și până sâmbătă, 21 martie (a.c,) se va desfășura, la Târgu Mureș,  cea de-a VII-a ediție a expoziției Gastropan”, cea mai mare expoziţie autohtonă de panificaţie, cofetărie.

Evenimentul va avea loc la Centrul „Expo President” din Târgu Mureş. Potrivit organizatorilor, timp de trei zile vizitatorii sunt aşteptaţi cu o gamă largă de soluţii şi tehnologii, dar şi cu demonstraţii live susţinute de specialişti premiaţi la cele mai mari competiţii mondiale. Programele practice susţinute în cadrul expoziţiei au teme precum: sculptură creativă în fructe şi legume, pictură artistică pe suport de zahăr , modelarea florilor şi figurinelor din pastă de zahăr, modelarea zahărului (Isomalt) tras şi suflat, Brutărie artizanală – coaceri demonstrative, decorarea deserturilor din turtă dulce, procesare şi modelare artistică din zahăr caramelizat (grilaj).

În plus, vizitatorii pot urmări demonstraţii inovatoare susţinute la standurile celor 132 de expozanţi din 24 de ţări – furnizori de ingrediente, echipamente şi ustensile care expun la eveniment.

Prezență covăsneană la Gastropan”

În cadrul evenimentului vor fi organizate și de această dată mai multe concursuri, la care vor participa bucătari, cofetari, brutari, patiseri din mai multe judeţe ale ţării.

Potrivit organizatorilor,  peste 200 de brutari, cofetari şi bucătari din toată ţara concurează pentru premii precum Pâinea şi Tortul Anului 2015, iar trofeele vor fi înmânate câștigătorilor de către lideri ai asociaţiilor internaţionale de profil.

„La cele opt categorii ale Concursurile GastroPan vor fi premiate cele mai inovatoare produse de panificaţie, patiserie, cofetărie şi gastronomie, dar şi cele mai impresionante piese artistice din aluat, zahăr, fructe sau legume. Cele mai disputate premii vor fi trofeele „Pâinea Anului 2015” şi „Tortul Anului 2015”, care vor dicta noile tentinţe pe piaţa de profil. Cele două mari trofee vor înmânate câştigătorilor de către invitaţii speciali ai expoziţiei, specialişti de la cel mai înalt nivel al sectorului de profil. Peter Becker – preşedintele Uniunii Internaţionale a Brutarilor şi Cofetarilor (UIBC) şi Michael Wippler – vicepreşedintele diviziei de cofetărie din cadrul UIBC, sosesc din Germania special pentru expoziţia GastroPan”, arată organizatorii pe site-ul evenimentului, www.gastropan.ro.

Printre participanți se numără și Brutăria „Dioszegi” din Sfântu Gheorghe, care a primit de-a lungul timpului diverse premii la concursurile „Gastropan”.

Potrivit Agerpres, ”în anul 2011, Dioszegi a câştigat trofeul „Pâinea naţională a României” la GastroPan cu o pâine coaptă pe vatră, sută la sută naturală, în care a pus doar făină, drojdie, apă, sare şi cartofi. În urmă cu aproape doi ani, acesta a reuşit performanţa de a înscrie în Cartea Recordurilor cea mai mare pâine tradiţională cu cartofi din lume. Pâinea, coaptă timp de şase ore, a cântărit 96,6 de kg şi a fost pregătită din 57 de kg de făină, 34 de litri de apă, 10 kg de cartofi, 1 kg de drojdie, 1 kg de sare. Performanţa a fost omologată de World Record Academy la categoria „Pâine rustică”. Recordul a fost stabilit în cadrul unui eveniment organizat de patronatul din industria de morărit şi panificaţie Rompan, care a avut loc la Bucureşti, în timpul târgului dedicat agriculturii, Indagra.

În familia Dioszegi meseria de brutar s-a transmis din tată în fiu şi a ajuns deja la cea de-a treia generaţie. „Mi-a plăcut dintotdeauna să mănânc pâine. Nici nu-mi puteam alege o altă meserie decât cea de brutar. Brutar a fost şi bunicul şi tata (…) Ca să îţi iasă o pâine bună trebuie să pui şi-un pic de suflet. Asta este secretul, să respecţi reţeta şi să pui suflet în ceea ce faci”, a mai spus Dioszegi Laszlo. Afacerea a „plămădit-o”, însă, cu un prieten în urmă cu aproape 20 de ani. Acum are peste 200 de angajaţi, iar pe porţile brutăriei din Sfântu Gheorghe ies zilnic 24 de tone de pâine care se răspândesc în mai multe judeţe. Anul trecut, a deschis o brutărie, în franciză, lângă Londra, la Luton, unde se coc zilnic 1200-1300 de pâini.

Dioszegi Laszlo spune că afacerea cu pâine n-are cum să dea greş dacă respecţi meseria şi clientul şi pentru că afacerile îi merg bine îi place să împartă succesul şi cu ceilalţi membri ai comunităţii. De aceea, în fiecare an cu prilejul Zilei Mondiale a Alimentaţiei acesta distribuie gratuit câteva sute de pâini în judeţele Covasna şi Harghita, prin acest gest simbolic dorind, totodată, să trezească în rândul oamenilor sentimentul de solidaritate”.

**

Expoziţia GastroPan poate fi vizitată pe bază de talon de acces, disponibil gratuit pe www.gastropan.ro.

. .

Organizatorii expoziţiei „Gastropan 2015” sunt: Boro Info SRL, Revista operatorilor din alimentaţie publică „Gastromedia”, Revista brutarilor, cofetarilor, patiserilor şi morarilor – „Cofetarul – brutarul”, iar concursurile sunt organizate de Asociaţia specialiştilor din panificaţie şi gastronomie – „PanGastRo”.

Informații suplimentare pot fi aflate accesând site-ul www.gastropan.ro.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail