Ultimele date ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna arată că la finele lunii februarie, rata șomajului înregistrat la nivelul județului a fost de 6,43%, în uşoară scădere față de luna anterioară.

Conform informațiilor prezentate ieri, în cadrul unei conferințe de presă, de conducerea AJOFM Covasna, valoarea ratei şomajului înregistrată la nivelul judeţului la finele lunii februarie a.c, a fost 6,43%, în scădere cu 0,32 puncte procentuale faţă de cea înregistrată la finele lunii ianuarie 2015.

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că la data de 28 februarie 2015, în evidenţa AJOFM Covasna erau înregistrate 5.777 persoane în căutarea unui loc de muncă și că în perioada 01.02.2015 – 28.02.2015 au intrat în evidenţa AJOFM Covasna 654 de persoane şi au ieșit din evidenţă 938 de persoane.

Datele AJOFM Covasna arată că în luna februarie 2015, prin acordarea serviciilor de măsuri active de ocupare, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu completările şi modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă un număr de 439 persoane. Conform aceleiași surse, serviciile de care au beneficiat persoanele încadrate în muncă sunt: medierea muncii, informarea şi consilierea profesională, formarea profesională, subvenţionarea locului de muncă pentru persoanele peste 45 de ani, unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 5 ani până la pensie, absolvenţi.

Din totalul persoanelor aflate în evidenţa Agenţiei (5.777 persoane), 1.251 persoane beneficiază de indemnizaţie de şomaj (cf.Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare), 3.821 persoane au beneficiat de prevederile Legii nr. 416/2001, diferenţa de 705 fiind şomeri neindemnizaţi. În evidența Agenției Județene sunt înregistrați 1.807 de șomeri de lungă durată, din care 431 tineri sub 25 de ani și 1.376 persoane peste 25 de ani.

Din numărul total al șomerilor, din mediul urban provin 1.671 persoane, iar din mediul rural 4.106 persoane. Datele arată că, în continuare, femeile din județ își găsesc mai ușor un loc de muncă. Din totalul persoanelor aflate în evidența AJOFM Covasna, 42,91% sunt persoane de sex feminin.

. .

În funcție de nivelul studiilor, marea majoritate a persoanelor aflate în evidenţa AJOFM Covasna (83,94%) au un nivel al studiilor sub cel de studii medii, persoanele cu nivel de instruire liceal, sau post-liceal reprezentând 13,52%, iar cele cu nivel de instruire universitar, 2,54%.

Grupele de vârstă din rândul cărora se înregistrează cei mai mulţi şomeri sunt cele cuprinse între 30-39 ani şi între 40-49 ani,  reprezentând circa 24,60%, respectiv 24,01%.

În ceea ce privește rata șomajului pe localități, datele AJOFM Covasna arată că la nivelul municipiului Târgu Secuiesc rata este de 1,4 %, la Sfântu Gheorghe, 1.83%, în Baraolt, 3,9%, la Covasna 3,79%, iar la Întorsura Buzăului,  4,16%. Rate mai ridicate în mediul rural se înregistrează, conform AJOFM Covasna, la Vâlcele, 23%, la Hăghhig- rata fiind de 15%,  la Comandău, 14%,  la Brăduț, 10%. La Valea Mare, Turia, Sita Buzăului, Poian, Dalnic, Chichiș, Cernat, Aita Mare, rata șomajului este în jur de 1%.

Burse ale locurilor de muncă

Una dintre măsurile active de combatere a șomajului constă în organizarea burselor locurilor de muncă. Potrivit conducerii AJOFM, în luna aprilie, se dorește a fi organizată și la nivelul județului Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Aceasta va oferi posibilitatea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să se întâlnească și să interacționeze cu angajatorii, dar va oferi și posibilitatea agenţilor economici de a-şi recruta personalul de care au nevoie.

„Organizăm, în cadrul măsurilor active pentru combaterea șomajului, burse ale locurilor de muncă (…). (…). La nivel de Agenție națională, Consiliul de Administrație a decis ca Bursa generală a locurilor de muncă să se organizeze în data de  24 aprilie (a.c), însemnând că se organizează în toată țara în aceeași zi, iar la nivel local putem decide dacă organizăm și la nivelul punctelor teritoriale. Noi am lansat solicitarea noastră către punctul teritorial Târgu Secuiesc, unde împreună cu Asociația Întreprizătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV), vom încerca să organizăm la Incubatorul de Afaceri de la Târgu Secuiesc o a doua astfel de întâlnire. Anul trecut am avut prima întâlnire după mulți ani, acum am organiza o a doua astfel de întâlnire. Este o măsură destinată corelării cererii și ofertei de  forță de muncă, deci putem să vedem adevărata situație a pieței forței de muncă (…).Dorim să susținem puternic acestă bursă a locurilor de muncă, ce va transfera niște informații asupra nevoilor pieței muncii ”, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Agenții economici care doresc să participe la eveniment pot lua legătura cu reprezentații AJOFM Covasna pentru a afla informații suplimentare.

Potrivit directorului executiv al AJOFM Covasna, o altă bursă importantă a locurilor de muncă se va organiza în luna septembrie și va fi dedicată absolvenților și nu numai.

„O a doua bursă a locurilor de muncă foarte importantă se va organiza în data de 25 septembrie (a.c.), Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți”, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Acesta a precizat că există şi posibilitatea de a se organiza și alte burse ale locurilor de muncă, în funcție de cererea pieței muncii și de solicitările agenților economici.

 „Aceste două burse pot fi completate prin burse organizate la  cererea pieței muncii și ne vom orienta către persoanele de etnie romă, către tinerii cu risc de marginalizare socială, dar și către solicitarea agențiolor economici, pentru diferite meserii sau ramuri de activitate, în funcție de evoluția pieței locale (…)”, a mai spus directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

În ceea ce privește solicitările agențilior economici, acesta a precizat:

„Există solicitare pe piața forței de muncă de noi domenii ocupaționale. Am fost contactați de o firmă, prin reprezentantul său, care s-a gândit să ofere unui grup de până în 50 de angajați, în marea lor majoritate, persoane de sex feminin,  un loc de muncă, în împachetarea de medicamente, la Sfântu Gheorghe (…). Este un domeniu relativ nou pentru Covasna, care ar îmbunătăți ocupabilitatea femeilor, deși, din toate statisticile rezultă că femeile sunt în procent de 42% în evidența noastră ca șomere, deci concluzia ar fi că gradul de ocupare al femeilor este mult mai bun decât al bărbaților în județul Covasna”, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail