400 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, din Regiunea Centru și din Regiunea Nord- Est, vor fi formate și consiliate în vederea dobândirii de abilități și aptitudini antreprenoriale, și 40 de idei de afaceri vor primi finanțare nerambursabilă de până la 25.000 de  euro, în cadrul unui proiect derulat de Asociația pentru Educație în Afaceri (Exino) București, în parteneriat cu Asociația Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna (ASIMCOV), S.C. Dal Consulting S.R.L Iași, SC Resources Development & Ideas SRL București și SC Arknet Trading Services SRL București.

Intitulat „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est”, proiectul are o durată de 10 luni şi este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 3 „Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor”, Domeniul major de intervenție 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”. Valoarea totală eligibilă este de 8.806.367 lei.

Conferința de lansare a proiectului a avut loc joi, la un hotel din Iași și vineri, la un restaurant din Sfântu Gheorghe.

Evenimentul de vineri a fost deschis de directorul executiv al Asociaţiei întreprinzătorilor mici şi mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), domnul Vajda Lajos, care a prezentat pe scurt aspectele ce vor fi atinse în conferința de lansare a proiectului.

Managerul de proiect, Radu Ionescu, a luat apoi cuvântul: „<<Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est>> este un proiect care chiar produce niște lucruri deosebite, un proiect despre antreprenoriat, un proiect care  inițiază și dezvoltă noi afaceri, în toată Regiunea Centru. Aceste noi afaceri tind să fie ceea ce economia acestei zone, dar și a întregii țări are nevoie, astfel încât să impulsionăm economia din toate punctele de vedere. Ceea ce este important este că proiectul se adresează în special tinerilor, în special tinerilor care încă se află în zona de învățământ univesitar, pe care îi vom încuraja în cadrul acestui proiect ca odată terminate studiile, sau chiar din timpul studiilor să-și înceapă activitatea de pe o poziție antreprenorială (…). În felul acesta îi vom ține acasă și îi vom îndepărta de mirajul plecării cine știe pe unde, prin țări străine. Ei bine, rezultatul acestui proiect este unul foarte frumos”, a declarat managerul de proiect, Radu Ionescu.

Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea competentelor antreprenoriale ale persoanelor care au vârsta peste 18 ani din regiunile Centru și Nord – Est și subvenționarea planurilor de afaceri ale acestora în vederea creșterii ratei de ocupare, în mod sustenabil, în acord cu sectoarele identificate ca fiind competitive.

Grupul țintă este format din 400 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, cu domiciliul sau reședința în Regiunea de Dezvoltare Centru și în Regiunea Nord-Est, care doresc să demareze o activitate pe cont propriu. Din grupul țintă – cel puțin 200 de persoane (50%) vor fi persoane de gen feminin și cel puțin 200 de persoane (50%) se vor înscrie în categoria de vârstă 18-25 de ani, înmatriculați în învățământul superior.

Organizarea unor cursuri gratuite de formare, asigurarea unor programe de consiliere/ asistență/ sprijin, un concurs de idei de afaceri, seminarii regionale, acestea sunt câteva dintre activitățile proiectului.

Cursuri gratuite pentru 400 de persoane

Astfel, 400 de persoane de peste 18 ani, dintre care 200 din Regiunea Centru, ce doresc să demareze o activitate pe cont propriu vor putea participa la un program de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale. Cursurile vor avea loc începând din aprilie (a.c.).

Cei interesați să participe la acestea trebuie să aibă vârsta peste 18 ani, să aibă domiciliul sau reședința în cele două Regiuni de dezvoltare și să prezinte o idee de afaceri (structurată sau nestructurată) în unul din domeniile: Turism şi ecoturism; Textile şi pielărie; Lemn şi mobilă; Industrii creative; Industria auto şi componente; Tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor; Sănătate şi produse farmaceutice; Energie şi management de mediu; Bioeconomie (agricultură, silvicultură), biofarmaceutică şi biotehnologii; Procesarea alimentelor şi a băuturilor).

 Cursurile de formare se vor finaliza cu un proces de evaluare și certificare de către Autoritatea Națională de Calificări.

Persoanele care au domiciliul sau reședința în Regiunea Centru și care doresc să participe la cursuri sunt invitate să se înscrie, în această perioadă, prin email la [email protected]. Selectarea persoanelor din grupul țintă se va face dupa reguli transparente, respectând principiul „primul venit primul servit”.

Programe de consiliere, asistență, sprijin

În cadrul proiectului „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord Est” va fi sprijinită dezvoltarea a două centre de consiliere în dezvoltare antreprenorială deja existente (unul în Sfântu Gheorghe și unul în Târgu Mureș); și vor fi dezvoltate două centre noi de consiliere în dezvoltarea afacerilor, unul în Miercurea Ciuc și unul în Iași.

Concurs de idei de afaceri: 40 de idei de afaceri vor fi finanțate

De asemenea, prin acest proiect se dorește încurajarea și sprijinirea inițiativelor antreprenoriale prin oferirea de sprijin financiar și de consiliere în vederea dezvoltării a 20 de afaceri în Regiunea Centru și 20 de afaceri în Regiunea Nord – Est. Astfel, se va organiza un concurs de idei de afaceri prin care vor fi selectate 40 de planuri de afaceri, în vederea susținerii financiare cu o subvenție de maxim 25.000 de euro.

„Unul dintre cele aspectele importante ale acestui proiect constă în acest ajutor financiar pe care proiectul îl va asigura pentru 40 de noi afaceri, dintre care 20 vor fi din Regiunea Centru, iar celelalte 20 vor fi în Regiunea Nord- Est (…). Pentru afacerile care vor fi finanțate va avea loc un concurs de idei de afaceri”, a spus managerul de proiect, Radu Ionescu.

Concursul de afaceri va fi destinat nu doar membrilor din grupul țintă care participă la formare, ci tuturor celor interesați, care sunt eligibili în conformitate cu „Ghidul Solicitantului”. Cei interesați să participe la concurs vor depune un plan de afaceri, respectând formatul standard disponibil pe pagina web a proiectului (http://www.exino.ro/index.php/proiecte/proiecte-in-derulare). Selecția se va face pe baza a două grile de evaluare, grile ce vor fi disponibile online alături de metodologia de derulare a concursului și de formatul standard al planului de afaceri.  În urma selectării celor 40 de idei de afaceri se vor semna acordurile de finanțare în conformitate cu Schema de ajutor de minimis- Sprijin pentru antreprenori.

 „Oricine poate participa cu o idee de afaceri. Va exista o comisie care va analiza calitatea acestor afaceri (…), iar cei care vor să participe la această competiție sunt încurajați, pe de-o parte, să participe la cursurile antreprenoriale, unde, printre altele, vor fi învățați să scrie un business plan al unei afaceri sustenabile, iar pe de altă parte, sunt încurajați să interfereze cu centrele de consultanță în afaceri. Acolo vor exista consilieri care îi vor îndruma pe cei care vor să-și deschidă aceste afaceri în tentativa lor de participare la acest concurs de afaceri (…). În luna mai va fi perioada de depunere a planurilor de afaceri, la sfârșitul lunii mai urmând să aibă loc evaluarea lor și desemnarea celor 40 de câștigători ai subvenției nerambursabile de până la 25.000 de euro. (…). Sunt bani nerambursabili, nu trebuie dați înapoi, dar trebuie cheltuiți după anumite criterii”, a precizat managerul de proiect.

Noile afaceri vor trebui să fie dezvoltate în următoarele domenii: Turism şi ecoturism; Textile şi pielărie; Lemn şi mobilă; Industrii creative; Industria auto şi componente; Tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor; Sănătate şi produse farmaceutice; Energie şi management de mediu; Bioeconomie (agricultură, silvicultură), biofarmaceutică şi biotehnologii; Procesarea alimentelor şi a băuturilor.

Fiecare întreprindere infiinţată în cadrul schemei de ajutor de minimis va trebui să asigure crearea a cel puţin două locuri de muncă. Fiecare întreprindere nou creată beneficiară de sprijin în cadrul schemei de minimis va avea obligația de a menține locurile de muncă nou create cel puțin șase luni după finalizarea proiectului.

Sprijin, chiar și după finalizarea proiectului

Noile afaceri ar putea fi sprijinite și după finalizarea proiectului „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord Est”.

. .

„ (…) Vom fi alături și vom susține aceste noi start-upuri până la finalul proiectului. Intenția noastră este, însă, să nu ne oprim aici, ci să fim alături de ei și după terminarea proiectului”, a spus managerul de proiect, Radu Ionescu.

Președintele Asociației Exino, Răzvan Gavrilescu, a declarat că se dorește crearea unei comunități efervescente, inovative: „Proiectul ne-a  fost drag încă de la început, din momentul în care echipa care l-a scris, a luat ghidul și a început să pună pe hârtie primele gânduri. De ce? Pentru că este un proiect care, în opinia noastră are într-adevăr valoare adăugată; ajută niște tineri, pe lângă de a deprinde niște aptitudini antreprenoriale, să și realizeze ceva efectiv. Noi ne-am bucurat foarte mult când am avut ocazia să facem un asemenea proiect (…), pentru că vom avea, efectiv, niște oameni care vor beneficia de sprijin substanțial, atât pe partea de formare, cât și pe partea de  consiliere, dar și cei care vor obține în urma concursului de afaceri acea subveționare, de un ajutor în plus pentru a-și  demara propriile afaceri. Și astfel, practic, îi ajutăm să treacă peste cea mai mare temere a lor (…). Ne dorim foarte mult să creăm, cu ajutorul acestor tineri care vor veni alături de noi în proiectul nostru, o comunitate care să meargă mult mai departe decât acest proiect, adică să nu rămânem doar la îndeplinirea indicatorilor fixați prin reglementările proiectului, ci să mergem mult mai departe. Asociația noastră își asumă sî meargă până la între 3-5 ani alături de ei (n.r.- tinerii implicați), prin consiliere, sfaturi, ajutor…îi rugăm să vină alături de noi cu idei pe care să le putem fructifica, la care să putem să îi ajutăm (…), să creăm o comunitate care să fie efervescentă, să fie inovativă, creativă, care să vină cu multe idei (…)”, a spus președintele Asociației Exino.

Huburile – o șansă în plus pentru dezvoltare, inovare

Prin acest proiect se dorește și promovarea ideii înființării unor huburi – centre de schimb de idei, de cercetare, inovare –  în județele implicate și nu numai.

 Directorul executiv al Asociaţiei întreprinzătorilor mici şi mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), domnul Vajda Lajos a amintit că, sub egida ASIMCOV au fost înfiinţate mai multe clustere – ce presupun o cooperare între oameni şi instituţii care activează în acelaşi domeniu sau au interese comune. Directorul executiv al ASIMCOV a arătat că un pas important, o completare a clusterelor, ar fi înființarea unor huburi.

„Dorim o abordare mult mai complexă în cadrul acestui proiect (…). Prin ASIMCOV am pornit aceste organizații, clusterele (…). Am vrea ca acest proiect să fie o continuitate, o completare a ceea ce facem (…). Dorim să creăm în cadrul universității acele centre care asigură posibilitatea de a ne ocupa de tinerii care doresc să activeze într-un domeniu. Nu este suficient să îi pregătim, sau să alegem câțiva, ci trebuie să creăm aceste huburi, centre unde asigurăm cadrul de a lucra, de a comunica, de a ne ocupa de tineri, deci un sistem de co-working. În fiecare județ, în fiecare  centru universitar putem crea aceste huburi. Dorim să promovăm și această idee în cadrul proiectului  și, în acest sens, căutăm parteneri în fiecare județ”, a spus Vajda Lajos.

„Tinerii, în opinia noastră, au nevoie de coordonare în ceea ce privește alegerea traseului profesional, dar și personal, iar noi considerăm că hubul este o soluție (…). Hubul este un centru de cunoaștere și creație, unde membrii grupului de lucru interacționează; este o platformă unde oameni deschiși spre cooperare se întâlnesc în scopul de a-și transforma ideile în realitate pentru o lume mai bună”, au arătat reprezentanți ai ASIMCOV.

Potrivit acestora, huburile ar putea fi formate în centre universitare, în licee tehnologice sau în Incubatoare de Afaceri.

***

Informații suplimentare privind proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenoriala durabila în regiunile Centru și Nord Est” pot fi aflate accesând site-ul www.exino.ro sau pagina de Facebook – ”O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în Centru și Nord Est”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail