Clusterul Biomasei Green Energy a participat, recent, la seminarul Oportunitățile bilaterale ale IMM-urilor, crearea posibilităților de cooperare dintre diverși parteneri”, la invitația JICA Alumni Romania (JAR este asociația specialiștilor români care s-au specializat  în Japonia, în cadrul programelor JICA – Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională). . .

Organizatorul evenimentului a fost dl.Adrian Altarescu, președintele JICA România. La eveniment au participat reprezentanți ai Ambasadei Japoniei, secretarul general al Comitetului Economic Japonez pentru Europa de Est, prim vicepreședintele Camerei de Comerț Româno-Japoneze – dl.Takagi Yasuyuki, care este și membru al Clusterului Green Energy, reprezentanții JICA Bulgaria, reprezentanții Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, precum și reprezentanții CNIPMMR.

În cadrul acestui seminar, președintele Clusterului Biomasei Green Energy, dl.Vajda Lajos a susținut o prezentare despre programul  „1 sat 1 MW”, o inițiativă a clusterului. Programul constă în realizarea de sisteme integrate de asigurare a energiei termice pentru localități, în special în mediul rural, bazându-se pe o resursă locală: biomasa lemnoasă obținută din deșeurile de lemn și tocătură de salcie energetică.

Clusterul a identificat și o bună practică în domeniul producerii și utilizării biomasei în nordul Japoniei, în localitatea Shimokawa – o societate cu emisii reduse de carbon, în armonie cu pădurea. Shimokowa a fost desemnată în 2008 „Eco-Model City” iar în anul 2013 a obținut recunoașterea de „Oraș al Biomasei” din partea Ministerului Japonez al Agriculturii și al Pădurilor. Cu ocazia prezentării și a discuțiilor ulterioare cu reprezentanții Ambasadei Japoniei, președintele clusterului a solicitat sprijinul în intermedierea relației între Clusterul Green Energy și comunitatea locală din Schimokawa pentru a pregăti un proiect de promovare a modelului japonez în România.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail