Poligonul militar pentru care autorităţile locale au făcut nenumărate demersuri pe lângă conducerea Guvernului pentru a trece în posesia municipalităţii, va rămâne în proprietatea Statului, potrivit ministrului MApN, Mircea Duşa.

Acesta a explicat că în contextul schimbării situaţiei politico-militare din zona noatră şi a Mării Negre, Armata Română are nevoie de terenuri de pregătire, fiind foarte important pentru Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” considerat una dintre trupele de elită a Armatei Române.

„Sigur că nu numai municipiul Sfântu Gheorghe, ci şi alte autorităţi locale din ţară solicită anumite terenuri sau clădiri ale MApN. Analizăm de la caz la caz şi unde considerăm că este necesar că Armata nu mai are nevoie de acele clădiri sau terenuri, le transferăm către autorităţile locale. În ceea ce priveşte Sfântu Gheorghe, se analizează acest aspect de către conducerea ministerului. Noi nu vorbim numai despre poligoane, vorbim şi despre terenuri de instrucţie, şi, mai ales în acest context al schimbării situaţiei politico-militare din zona noastră şi mai ales din zona Mării Negre şi a necesităţii de creştere a numărului de exerciţii şi pregătiri ale Armatei, avem nevoie în continuare pe lângă poligoane, care au anumit specific pentru că se şi trage cu muniţie reală, avem nevoie şi de terenuri de instrucţie, iar terenurile trebuie să fie lângă unităţile militare (…) În cazul municipiului Sfântu Gheorghe, ca să vă spun clar, nu există un proiect de hotărâre, despre care s-a tot vorbit, prin care poligonul militar să fie transferat municipiului (…) Deci, situaţia s-a schimbat, avem nevoie de terenuri de instrucţie, iar la Sfântu Gheorghe avem o unitate de elită care are nevoie de terenuri de instrucţie lângă municipiu”, a spus Mircea Duşa.

Poligonul militar este de mult timp subiect de discuţie între autorităţile locale şi conducerea Guvernului, primăria municipiului Sfântu Gheorghe pornind demersurile pentru transferarea acestuia în proprietatea municipalităţii,  în urmă cu mai mulţi ani. Primăria Sfântu Gheorghe vrea  ca din cele aproape 65 de hectare ale poligonului, 12 hectare să fie atribuite cultelor religioase pentru înfiinţarea unor cimitire, respectiv câte trei hectare bisericilor  reformată, catolică şi ortodoxă, două hectare bisericii unitariene şi un hectar bisericii evanghelice, cinci hectare să fie destinate extinderii cimitirului comun şi amenajării parcului memorial al eroilor, iar restul suprafeţei de cca 450.000 mp să fie folosită  pentru realizarea  unor investiţii socio-medicale. Pentru acest scop, primaria a demarat, în urmă cu 4 ani, o campanie de strângere de semnături în urma căreia în jur de 5.000 de persoane din oraş şi-au arătat susţinerea proiectului care prevedea mutarea poligonului militar şi transferarea terenului în proprietatea oraşului.
Maricela Dan

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail