Un top al staţiunilor din România plasează staţiunea Covasna în capul listei, după numărul de bilete de odihnă şi tratament acordate bugetarilor pe anul 2010, mai exact, 16.047, deci circa 10% din total.

Recesiunea a avut efecte negative asupra tuturor staţiunilor din România, astfel încât numărul biletelor de odihnă şi tratament balnear, acordate pensionarilor şi salariaţilor din sistemul public, a scăzut foarte mult în ultimii ani.

Potrivit Econtext.ro, „în perioada 2000 – 2010, statul a acordat peste 300.000 de bilete pe an (…) Generozitatea se termină însă brusc la începutul crizei: în 2009, numărul biletelor scade la 286.400 (de la 325.400 în 2008), iar declinul continuă în 2010, când au fost eliberate doar 169.800 de bilete, aproape jumătate comparativ cu anul 2008!” , scrie sursa citată.

Peste 50 de staţiuni balneo­climaterice sunt luate în evidenţă, dintre acestea staţiunea Covasna ocupând primul loc în ceea ce priveşte numărul de bilete de odihnă şi tratament, peste 15 000, acordate anul trecut bugetarilor şi pensionarilor.

„Covasna este una dintre staţiunile cele mai căutate, pentru că aici vin cei care au de tratat afecţiuni cardiovas­culare. Dintre cele cinci staţiuni din ţară în care se tratează afecţiunile cardio­vasculare, respectiv Covasna, Vatra Dornei, Buziaş, Tuşnad şi Borsecul, cea mai căutată e Covasna. Şi asta datorită  factorilor naturali deosebiţi de aici . Astfel,  cine a venit  odată la Covasna, revine şi a doua oară, şi a treia oară”, ne-a explicat directorul adjunct al Ho­telului „Dacia” din staţiunea Covasna, Dorel Lungu. Acesta a adăugat că staţiunea Covasna este una dintre staţiunile care după 1990 s-a bucurat de vizita unui număr mare de pensionari, bugetari, oameni veniţi pe cont propriu sau chiar cetăţeni veniţi din afara ţării.

Gradul de ocupare este 100% în continuare

Chiar dacă anul acesta, din spusele lui Dorel Lungu, staţiunea nu a fost pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de bilete subvenţionate alocate, oa­menii tot au venit să se trateze, în număr mare. „Covasna nu a fost pe primul plan la alocarea de locuri. De exemplu, hotelul „Montana” al Sin­dicatului a cerut 400 de locuri şi a primit doar 200. Spre bucuria noastră, însă, diferenţa de 200 a fost acoperită cu oameni care au venit în staţiune, prin pachete de servicii”, a spus acesta.

În ceea ce priveşte hotelul „Dacia”, Dorel Lungu ne-a spus că şi acum, la început de septembrie, s-au vândut foarte multe bilete. „Şi la ora actuală, la noi la „Dacia”, gradul de acoperire  este de 100%. S-au vândut toate biletele, şi în perioada aceasta. Avem solicitări, şi nu doar  noi, ci şi „Hefaistosul”  şi „Montana”, şi SCT-ul şi „Bradul”. Cum să vă spun, la capitolul bilete pentru cei cu afecţiuni cardiovasculare, pentru Covasna este solicitare foarte mare, în continuare”, a încheiat directorul adjunct al Hotelului „Dacia” din staţiunea Covasna, Dorel Lungu.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail