Un grup de sprijin pentru femeile diagnosticate cu cancer de sân și pentru apropiații acestora va funcționa începând de luna aceasta, la Sfântu Gheorghe, urmând ca în scurt timp un astfel de grup să pornească și la Covasna.

Femeile diagnosticate cu cancer de sân, familiile, apropiații acestora, vor putea primi sprijin din partea unor grupuri special formate în acest sens, în cadrul proiectului „Împreună pentru sănătatea sânului”.

„În cadrul rețelei <<Împreună pentru sănătatea sânului>>, formată la nivelul județului Covasna, după etapa de dezvoltare a persoanelor implicate, continuă sesiunile de informare legate de cancerul de sân și se trece la formarea grupurilor de sprijin”, a anunțat, ieri, cooordonatorul local al proiectului, Marton Gyongyi, psiholog principal în psihologie clinică și psihoterapeut.

Persoanele diagnosticate cu cancer de sân și apropiații acestora, se vor putea întâlni cu persoane aflate în aceeași situație, își vor putea deschide sufletul și vor putea primi suport informațional, moral, psihologic, grupul de sprijin putând ajuta și la îmbunătăţirea stării de spirit şi a calităţii vieţii acestora.

„Este foarte important ca persoana diagnosticată să aibă o idee generală despre etapele prin care va trece. De fapt, este ideea de schimbare a mentalității, ne propunem să arătăm că această boală nu este mortală, ci se poate trece de stadiul de cancer, în urma operațiilor și intervențiilor. Toate femeile din acest grup de sprijin pot oferi explicații, pot împărtăși prin ceea ce au trecut (…). Grupul de sprijin este foarte important și pentru micile schimbări care intervin în mediul familial (…). Sprijinul afectiv și experiența grupului duce de fapt la creșterea calității vieții persoanei diagnosticate cu cancer de sân și a familiei sale, în acea perioadă”, a explicat Marton Gyongyi, psiholog principal în psihologie clinică și psihoterapeut.

. .

Începând de luna acesta, grupul va funcționa la Sfântu Gheorghe – la sediul Crucea Roșie”, iar în scurt timp, grupul va fi format și la Covasna, la Casa de Cultură.

„Persoanele care au trecut prin cancer de sân sau aparținătorii acestora, cât și toți cei care sunt interesați de problema cancerului de sân sunt asteptați din luna martie la grupul de sprijin din Sfântu Gheorghe, la sediul <<Crucea Roșie>>, cu o frecvență bilunară, vineri după – masă, de la ora 17.00”, a spus cooordonatorul local al proiectului, Marton Gyongyi.

Pentru stabilirea primei întâlniri este necesar ca persoanele interesate trebuie să își anunțe participarea la numărul de telefon 0724.511.363.

Pentru formarea grupului de sprijin din localitatea Covasna, doritorii trebuie să anunțe intenția de participare la numărul de telefon 0723.246.143 sau la numărul 0744.286.356.

***

Proiectul „Împreună pentru sănătatea sânului” este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, cu suma de 242.400 CHF, este derulat de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală  (SECS) și partenerii săi, în perioada august 2013 – iulie 2015 și urmărește întărirea capacităţii locale a instituţiilor din 10 judeţe (Mureş, Constanţa, Braşov, Covasna, Harghita, Bistriţa, Giurgiu, Călăraşi, Tulcea, Prahova şi municipiul Bucureşti) de a organiza şi susţine implementarea unor politici publice în domeniul cancerului de sân şi de a clădi comportamente durabile sănătoase cu privire la cancerul de sân în rândul populaţiei. La nivel local, proiectul este coordonat de Asociația „Pas Alternativ Brașov”.

Informații suplimentare în legătură cu acest proiect pot fi aflate accesând site-ul www.infocancerdesan.ro.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail