O petiţie online care circulă de ceva vreme pe internet, a stârnit vâlvă în rândul asiguraţilor la stat. Intitulată Pe banii mei, vreau contrct de sănătate!”, petiţia are ca scop introducerea unui contract de sănătate încheiat între contribuabil şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Dacă vreți să știți care vă sunt drepturile si obligațiile de asigurat în sistemul public de asigurări sociale de sănătate, dacă vreți să știți EXACT ce servicii vi se oferă în schimbul sumei pe care o plătiți lunar sănătății, cereți elaborarea contractului de asigurări! Cereți contractul, semnați petiția!”, se arată în descrierea petiţiei.

Printre semnatarii petiţiei se numără şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Covasna, doamna doctor Seres Lucia, care este de părere că lipsa unui contract între cele două părţi este nelegală şi neechitabilă: „În momentul de faţă nu ştim pentru ce plătim contribuții. Normal ar fi să existe un contract încheiat, aşa cum este şi pentru alte servicii private de asigurări, nu să plătim pentru ceva şi să nu ştim pentru ce. Nu știm care ne sunt drepturile, nu știm care ne sunt obligațiile (…) Pentru iniţiativă legislativă trebuie mult mai multe semnături. Nu ştiu dacă se va face ceva, pentru că la noi se spun multe şi nu se face mai nimic. Din gură, toţi guvernanţii sunt aşa de preocupaţi de pacienţi, şi când colo mai mult rău le fac.”

În acelaşi context, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna, a declarat că oricine

doreşte să încheie un contract cu CAS, o poate face, în urma unei cereri. „Noi avem Ordinul Preşedintelul  Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate numărul 545 din 8 august 2006, care a rămas în vigoare. Noi putem încheia contracte de asigurări sociale de sănătate cu angajatorii, respectiv persoanele fizice autorizate. Le încheiem la solicitarea dumnealor. În orice caz, noi o să colabărăm şi cu ANAF ca să verificăm dacă ei şi-au plătit contribuţia, în perioada de prescriere de 5 ani de zile. (…) Noi am avut contracte până la o anumită perioadă. Consider că a face un contract este benefic. A fost o perioadă, dar şi acum am încheiat pentru că se cere la şomaj. (…) Nu se pune problema, oricine  solicită să facă un contract, se încheie un contract. Avem contractul cadru, deci, nu e problemă. Suntem de acord şi e normal, e dreptul lor (n.red.- al asiguraţilor)”, a declarat directorul CAS Covasna, ec. Ghiţă Drăgoiu.

Cererea pentru contractul de asigurare, cu nume, prenume și adresă poștală de corespondență, poate fi adresată şi prin e-mail CAS, aceasta având obligația de a  răspunde la cerere, în cel mult 30 de zile. Contractul actual de sănătate poate fi descărcat de pe pagina oficială a Casei Naţionale de Sănătate: http://www.cnas.ro/page/contractul-de-asigurari-sociale-de-sanatate.html.

. .

Până în momentul de faţă, petiţia „Pe banii mei, vreau contract de sănătate!”, a fost semnată de către 1679 de persoane, dintre care 3 covăsneni, aici: http://www.petitieonline.com/signatures/pe_banii_mei_vreau_contract_de_sanatate/start/1670

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail