. .

În urma controalelor periodice pe care medicii şcolari şi de familie le efectuează în instituţiile de învăţământ din județ, au fost descoperite 14 cazuri de pediculoză în zonele Hăghig, Barcani, Araci şi Ghelinţa.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, în cadrul acestor controale au mai fost descoperite  şi 50 de cazuri de angine: „Din triajul epidemiologic transmis de medicii de familie, reiese că  în judeţul Covasna au fost depistate 64 de cazuri cu diferite boli, din care 50 de cazuri de angine şi 14 cazuri de pediculoză. Zonele cu preponderenţă mai mare sunt Hăghig, Barcani, Araci şi Ghelinţa.”

Potrivit preşedintelui Asociaţiai Medicilor de Familie din judeţul Covasna, în momentul de faţă triajele epidemiologice în şcoli şi grădiniţe sunt efectuate de către medicii de familie, pro bono, din cauza unei lipse acute de medici şcolari. „Avem medici şcolari foarte puţini. Medicii de familie o fac de bună voie, pentru că nu primesc niciun ban pentru triajul acesta. Da, sunt probleme, pe lângă angine, apare, din păcate în secolul nostru,  şi pediculoza”, a declarat dr. Seres Lucia.

Atenţie la viroze       

În celaşi context, medicul de familie a atenţionat că în momentul de faţă traversăm o perioadă extrem de încărcată microbian, care favorizează dezvoltarea infecţiilor căilor respiratorii. Principalele moduri prin care putem să ocolim îmbolnăvirile sunt evitarea aglomeraţiilor şi adoptarea unui stil de viaţă bogat în vitamine. „E o epidemie foarte mare şi îndemnăm părinţii să nu-şi ducă copiii în colectivitate, să nu facă zile de naştere la locurile de joacă, pentru că este foarte contagioasă viroza aceasta. Unele grădiniţe au început să facă exudat faringian la iniţiaiva educatoarelor sau a părinţilor”, a spus dr. Seres.

Aceasta atenţionează că rezultatul exudatului ar trebui interpretat cu responsabilitate, explicând faptul că stafilococul nu este tratabil, trecând de la sine: „Toate cărţile de specialitate spun că stafilococul nu se tratează. Mai sunt unii medici care se apucă să trateze, şi fac foarte rău! Aş vrea să le transmiteţi părinţilor că stafilococul în gât nu se tratează şi copilul nu se exclude din colectivitate. Streptocoocul este o bacterie care dă „roşu în gât”, iar copilul poate să facă scaratină sau reumatism şi altele, stafilococul nu are absolut nimic, numai că la laborator a ieşit ceva. Dacă copilul nu e bolnav, dar are o hârtie că are stafdilococ în gât,  nu se tratează şi nici măcar nu se exclude din colectivitate pentru că trece de la sine. Poate că şi câţiva dintre noi, medicii, care nu umblă atâta la conferinţe, cad în păcat şi se pun să trateze conform antibiogramei”, este de părere doamna doctor Seres Lucia.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail