Dispariția cotei de lapte, de la 1 aprilie 2015, va fi un dezastru pentru micii producători din România iar singura soluție pentru ca aceștia să nu fie eliminați de pe piață este constituirea în asociații puternice, consideră Federația AGROSTAR, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES.

„Când o să dispară cota de lapte o să fie un dezastru pentru micii producători din România, pentru că ne invadează laptele din alte state UE, cu performanțe remarcabile în acest domeniu. Să nu uităm că, în urmă cu mai mulți ani, cota de lapte a fost introdusă tocmai pentru că țări precum Franța, Germania, Olanda etc. obțineau producții foarte mari de lapte, care distorsionau piața. Fermierii trebuie să fie mai bine informați, să știe ce îi așteaptă. Soluția este să se unească în asociații puternice. În ultimele luni, am constatat că mulți crescători mici și mijlocii de bovine au înțeles că singuri nu vor avea nicio șansă și ne caută pentru a înființa sindicate. Numai de la sfârșitul anului trecut am înființat sindicate în mai multe județe, din care fac parte peste 4.000 de crescători de bovine”, a declarat Horațiu Raicu, secretarul general al AGROSTAR.

. .

Potrivit acestuia, asociațiile pot accesa fonduri europene, pot colecta laptele, pot să achiziționeze instalații de muls performante pentru obținerea laptelui conform și pot încheia contracte avantajoase cu retailerii pentru desfacere.

„Micii producători de lapte trebuie să elimine multinaționalele din sectorul de procesare, prin înființarea de mici fabrici locale pentru prelucrarea laptelui. Dacă multinaționalele nu sunt eliminate din sectorul de procesare, vor recurge la importuri masive. Micii producători de lapte trebuie să integreze producția-procesarea-vânzarea”, a adăugat secretarul general al AGROSTAR.

AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail