Ministerul Mediului, Apelor şi Pãdurilor a organizat miercuri, 25 februarie 2015 o conferință cu tema Reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole a apelor și solului/Aspecte privitoare la implementarea proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” în regiunea de dezvoltare Centru.
La conferințã au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pãdurilor, consiliilor județene, prefecturilor, autoritãților pentru protecția mediului, apelor, autoritãților de agriculturã, sănătate publică precum și autoritãți locale din județele: Alba, Brașov, Mureș, Sibiu, Harghita și Covasna.
Printre temele supuse dezbaterilor s-au numãrat: Prezentarea proiectului “Controlul integrat al poluării cu nutrienți” și a rezultatelor acestuia; Legislația europeană de mediu și instituțiile europene; Legislația de mediu din România și instituțiile de mediu; Calitatea surselor de apă cu accent pe situația nutrienților în Bazinele Mureș și Olt; Măsuri de protecția mediului în zonele rurale, inclusiv gospodării individuale; Specificul activitățiilor din agricultură și impactul asupra mediului.
Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este finanţat de Guvernul României dintr-un împrumut rambursabil de 50 mil. Euro acordat de Banca Mondială şi un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 mil. USD, acordat de Fondul Global de Mediu (GEF). Consiliile judeţene şi consiliile locale implicate în proiect asigură o cotă de cofinanţare de până la 5% din valoarea investiţiilor.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă acordarea de sprijin Guvernului României în vederea alinierii la cerinţele Directivei Nitraţilor a UE prin: -reducerea deversărilor de nutrienţi în corpurile de apă; -promovarea schimbărilor comportamentale la nivel regional; -sprijin pentru întărirea cadrului de reglementare şi capacităţii instituţionale
În cadrul proiectului este prevãzutã implementarea unei serii de investiții în circa 86 de localități incluzând: sisteme comunale de depozitare și manipulare a gunoiului de grajd, plantarea de fâșii de vegetaţie forestieră cu rol de protecţie și reabilitarea pășunilor, canalizare și epurare a apelor uzate la scară mică, testarea şi demonstrarea fezabilităţii producerii de biogaz din gunoi de grajd şi deşeuri organice menajere și promovarea Codului de Bune Practici Agricole.
„În rândul țărilor membre ale Uniunii Europene, România are printre cele mai mari probleme legate de poluarea apelor și a solurilor cu nitrați și nitriți”, a remarcat Prefectul județului Alba, dl. Feneșer Gheorghe, prezent la eveniment. „Salutăm inițiativa Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru implementarea acestui proiect, știind că la nivelul județului Alba au fost făcute investiții de peste 1.000.000 lei în localitatea Sântimbru”, a mai adăugat domnia sa.
Comuna Sântimbru a beneficiat de o investiție de peste 1,000,000 lei care a permis autorităților să construiască și să dea în folosința, tot la începutul acestui an, o platforma comunală dotată cu 1 tractor, 2 remorci, 1 încărcător frontal, 1 mașina de împrăștiat gunoi, 1 vidanjă.
Regiunea de Centru a României a beneficiat în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” de investiții de peste 18.000.000 lei pentru localitățile Crăiești și Gornești (județul Mureș), Sîntimbru (județul Alba), Odorheiu Secuiesc (județul Harghita), Dumbrăvița, Prejmer, Hălchiu și Șercaia (județul Brașov), Ozun și Cernat (județul Covasna).
De cele mai mari investiții din regiunea Centru, peste peste 8.000.000 lei, a beneficiat comuna Ozun din județul Covasna. Aici au fost facute investiții majore în sistemele de canalizare din satele Sântionlunca, Bicfalău și Lisnău. Comuna Ozun a beneficiat și de contruirea unei platforme comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd, dotată cu mașinile necerare exploatării, care a fost dată în folosință în ianuarie 2015. “O comunitate atât de mare precum cea din comuna Ozun nu ar fi reușit niciodată să facă facă o investiție de o asemenea amploare cum a fost cea pe care am reușit-o prin finanțarea primită prin acest proiect. Acum localitatea Sântionlunca este total racordată la sistemul de canalizare, inclusiv la apă potabilă. Le mulțumesc celor din Minister pentru tot sprijinul pe care ni l-au acordat să putem depăși toate obstacolele de care ne-am lovit până acum.”, a declarat dr. Ráduly István, Primarul comunei Ozun.
Pericolele infestării apelor cu nutrienți
Nitraţii și nitriții sunt substanțe folosite preponderent în agricultură, pentru fertilizarea solurilor. Depozitate necorespunzător, acestea ajung în pânza freatică și, de aici, în apa din fântânile comunale. Consumul de apă infestată cu aceste substanțe reprezintă o amenințare extrem de gravă la adresa sănătății: scade rezistenţa generală a organismului și, în cazurile cele mai grave, poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.
Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.
Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.
Informații suplimentare despre proiect
Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul României în îndeplinirea cerințelor Directivei Nitrați a UE prin reducerea poluării cu nutrienți a corpurilor de apă, promovarea modificărilor comportamentale la nivel de comună și întărirea capacității instituționale și de reglementare.
În vederea atingerii acestui obiectiv, Proiectul sprijină Guvernul României prin:
a) . . Implementarea unei serii de investiții în circa 100 de localități ZVN, incluzând: sisteme comunale de depozitare și manipulare pentru a promova o mai bună gestionare a deșeurilor animale și menajere, plantarea de fâșii de vegetaţie forestieră cu rol de protecţie și reabilitarea pășunilor, canalizare și epurare a apelor uzate la scară mică și promovarea Codului de Bune Practici Agricole.
b) Întărirea capacității instituționale a Ministerului Mediului, Apelor şi Pãdurilor și a Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR) precum și a altor agenții naționale, regionale și județene implicate, de a implementa Directiva Nitrați.
c) Derularea unei campanii de Conștientizare Publică pentru a sprijini activitățile proiectului și a stimula replicarea intervențiilor proiectului în alte zone similare din România, precum și în alte țări riverane de la Marea Neagră și în țări candidate UE.