Peste 530 de angajaţi din administraţia locală din judeţul Covasna au intrat vineri dimineaţă, între orele 10 şi 10,30, în grevă de avertisment, nemulţumiţi de nivelul salariilor.

Liderul Sindicatului „Nova Vita”, Ferencz Tibor Lajos, a declarat pentru AGERPRES că angajaţii primăriilor Sfântu Gheorghe, Baraolt, Covasna şi Întorsura Buzăului, precum şi ai Consiliului Judeţean şi a mai multor primării din mediul rural, afiliaţi Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, au întrerupt lucrul timp de o jumătate de oră, între 10,00 şi 10,30.

Ferencz Tibor a menţionat că sindicaliştii cer reglementarea şi liberalizarea acordării tichetelor de masă sau a normei de hrană, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, precum şi creşteri salariale sau aplicarea din acest an a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

„Salariile bugetarilor din administraţia publică locală au fost îngheţate şi a fost interzisă, în mod expres, acordarea tichetelor de masă, cadou şi a voucherelor de vacanţă, precum şi a oricăror premii, prime sau bonificaţii. (…) Veniturile salariaţilor din administraţia publică locală sunt menţinute la acelaşi nivel cu cel din decembrie 2014, în contextul în care aproape toate categoriile de personal bugetar, respectiv din sănătate, asistenţă socială, apărare, învăţământ au beneficiat de creşteri salariale şi îmbunătăţiri ale condiţiilor de muncă”, a declarat liderul sindical.

Acesta a depus vineri la Prefectura Covasna un memoriu cuprinzând nemulţumirile şi revendicările angajaţilor din administraţia publică locală. Sindicatul intenţionează să demareze o campanie de strângere de semnături în vederea declanşării grevei generale, dacă revendicările nu vor fi soluţionate.

. .

Ferencz Tibor a menţionat că primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, cu care a purtat discuţii în cursul zilei de joi, consideră îndreptăţite acţiunile de protest ale angajaţilor din acest sector.

Antal Arpad declara recent pentru AGERPRES că, din păcate, în administraţia locală salariile sunt mici, munca şi răspunderea mare, prin urmare mulţi specialişti primăriile reprezintă doar un loc de tranzit.

„Este o problemă de sistem. Salariile sunt mici, responsabilităţile sunt mari, volumul de muncă este foarte mare şi, evident, că foarte mulţi pleacă, încercăm să angajăm oameni noi. Soluţia este simplă, Guvernul ar trebui să ne lase să dăm salarii mai decente pentru oameni. Nu pot să ţin un jurist cu 900 de lei salariu în Primărie. E absurd, e bătaie de joc, eu vă spun că fiecare coleg e un erou în felul lui prin faptul că îşi face treaba pentru un salariu de nimic. Deci, atâta descentralizare sau autonomie locală este în România că nu ai posibilitatea să dai un salariu de 2.000 de lei, chiar dacă ai venituri bune. Până la urmă nu iei banii de la stat, nu iei banii de la bugetul central, ci din bugetul local, de ce să nu poţi plăti un jurist care să facă o carieră la Primărie?! (…) E o situaţie absurdă”, afirma Antal Arpad.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) organizează vineri, în intervalul orar 10,00 – 10,30, o grevă de avertisment cu întreruperea programului în instituţiile din administraţia publică locală – primării şi consilii judeţene – deoarece niciuna dintre solicitările federaţiei nu au fost soluţionate în mod favorabil de către Guvern, a anunţat miercuri Gheorghe Tănase, vicepreşedintele federaţiei.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail