Teatrul maghiar . . Tamasi Aron din Sfântu Gheorghe va găzdui în perioada 18-31 martie a treia ediţie a Festivalului internaţional Reflex, care se doreşte a fi un punct de întâlnire al celor mai diverse stiluri artistice şi teatrale contemporane din Centrul, Estul şi Vestul Europei.

Ediţia din acest an a festivalului va aduce la Sfântu Gheorghe trupe din Ungaria, Serbia, Polonia, Lituania, Austria şi România, cu spectacole remarcabile, cum ar fi „Pescăruşul”, producţie a Teatrului Naţional din Novi Sad, „Miranda” al companiei OKT din Vilnius, în regia lui Oskaras Kor?unovas sau „Moliendo cafe”, coproducţie a companiei Csiky Gergely şi Teatrului German din Timişoara, în regia lui Silviu Purcărete.

Directorul Teatrului „Tamasi Aron”, Bocsardi Laszlo a declarat ieri, că festivalul s-a născut din curiozitatea de a privi dincolo de „propriul spaţiu cultural”, iar simbolul acestei ediţii este punctul, un semn grafic simplu, dar cu un conţinut semantic inepuizabil.

„De la început am vrut să evit să fie o selecţie foarte subiectivă a spectacolelor invitate la festival şi atunci m-am decis să vizionez spectacole care au fost premiate în ţările lor sau care reuşit să câştige festivaluri din alte ţări. Deci am zis să fie o selecţie obiectivă a specialiştilor din teatru, dintre care aleg spectacolele care se pot juca la Sfântu Gheorghe”, a declarat Bocsardi Laszlo.

În deschiderea festivalului, pe data de 18 martie va evolua cvartetul radio.string.quartet.vienna, care a devenit cunoscut în lumea internaţională a jazzului prin ineditele interpretări ale pieselor legendarului compozitor şi cântăreţ John McLaughlin.

Printre invitaţii festivalului se mai numără Nowy Teatr din Varşovia cu spectacolul „Nancy”, în regia lui Claude Bardouil, compania Pinter Bela din Budapesta cu spectacolul „Secretele noastre”, Teatrul Odeon din Bucureşti cu spectacolul „Contra democraţiei”, în regia lui Alexandru Dabija, Teatrului Naţional din Budapesta cu „Visul unei nopţi de vară”, în regia lui David Doiasvili şi Teatrul Novosadsko Pozoriste din Novi Sad cu „Opera Ultima” în regia lui Kokan Mladenovic. Pe lângă acestea vor fi prezentate şi spectacole ale unor trupe din Sfântu Gheorghe, vor avea loc colocvii, dezbateri şi alte evenimente conexe.

Consiliul local Sfântu Gheorghe va finanţa festivalul cu 350.000 de lei, iar Consiliul Judeţean Covasna cu 250.000 de lei, în calitate de co-organizatori. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor a declarat că susţinerea culturii este unul dintre obiectivele prioritare ale autorităţilor publice locale, iar teatrul „Tamasi Aron” a dovedit cu prisosinţă că merită acest sprijin prin ceea ce a făcut în ultimele două decenii.

Prima ediţie a Bienalei a avut loc în martie 2009, cu prilejul aniversării a 60 de ani de existenţă a Teatrului „Tamasi Aron”, care este una dintre cele mai importante instituţii de cultură maghiare din România. De-a lungul timpului acest teatru a obţinut numeroase premii atât în ţară cât şi în străinătate pentru spectacole realizate sub semnăturile unor regizori de prestigiu, care au fost bine primite de public, de critici şi pe presa de specialitate. „Tamasi Aron” este un teatru modern, care a reuşit să depăşească în mod firesc bariera limbii, introducând spectacole şi pentru publicul român, prin titrarea acestora in limba română, ceea ce a făcut ca cota sa de popularitate şi receptivitate să crească.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail