Centrul de Asistenţă şi Tratament al Asociaţiei Distroficilor Muscular din România (ADMR) și sediul de la Vâlcele al Asociației a fost închis, temporar, în luna noiembrie a anului trecut, din cauza lipsei fondurilor pentru asigurarea încălzirii spațiului.

Centrul de Asistenţă şi Tratament al Asociaţiei Distroficilor Muscular din România (ADMR) de la Vâlcele a fost inaugurat în luna noiembrie a anului 2011. Centrul are zece locuri de cazare și prin activitățile derulate acolo, se dorește să se vină în sprijinul persoanelor cu distrofie musculară.

„Când am reabilitat sediul de la Vâlcele al Asociației, un sediu național, ne-am propus să facem un centru de îngrijire și de asistență, să venim în sprijinul acelor mame care veneau cu copiii la tratament la Vâlcele și nu aveau unde să se cazeze, dar și să derulăm activități, proiecte pentru a veni în sprijinul persoanelor cu distrofie musculară”, ne-a explicat ieri președinta Asociației, doamna Maria Teodorescu. Pentru multe dintre aceste persoane, Centrul de la Vâlcele a fost ca și a doua casă, ne-a mai spus președinta ADMR.

Timp de trei ani, indiferent de anotimp, membri ai Asociației din toate colțurile țării veneau și se cazau pentru câteva zile, sau chiar pentru câteva săptămâni la Centrul de la Vâlcele. Ar dori să vină și acum, însă Centrul este închis, temporar, din luna noiembrie a anului trecut, din cauza lipsei de fonduri: „În momentul de față, sediul Asociației este închis pentru că nu am avut bani pentru lemne și pentru a putea asigura încălzirea. Astfel, cei care erau cazați  au fost nevoiți să plece. Ne-am dori să găsim sprijin financiar, să găsim sponsori, pentru a putea deschide mai repede Centrul. Mulți membri ai Asociației își doresc să vină la Vâlcele… a fost pentru ei a doua casă. Iarna aceasta este prima, de când a fost reabilitat sediul, când nu am putut trece peste iarnă și trebuie să ținem spațiul închis. Până acum am mai primit sprijin, în special din partea RAM Ministry din America ”, a mai spus președinta ADMR.

ADMR: Sprijin moral, dar și financiar, oferit oamenilor aflați la necaz

ADMR este o asociaţie naţionalã de persoane cu handicap neuromuscular şi, după ultimele estimări, numără în rândurile sale aproximativ 1200 de membri afectaţi. Asociația desfășoară activități de integrare a distroficilor în societate, acțiuni de susținere a acestora în familie, acțiuni de educare a aparținătorilor, acțiuni de instruire a membrilor săi pentru ca aceștia să-și cunoască drepturile, activități recreative și culturale.

De-a lungul timpului, ADMR a venit în sprijinul membrilor săi și a persoanelor diagnosticate cu distrofie musculară, din întreaga țară.  Spre exemplu, la finele anului trecut, în luna noiembrie, ADMR s-a deplasat în mai multe județe și, împreună cu reprezentanți ai Misiunii R.A. Ministry din Statele Unite, a venit în sprijinul a zeci de familii nevoiașe, familii greu încercate de soartă. Am rugat-o pe doamna Maria Teodorescu să ne povestească puțin despre aceste vizite:

„În luna noiembrie 2014, ne-am deplasat în țară la membrii Asociației, persoane cu distrofie. Încercăm să ne implicăm în viața acestor oameni. Cu ajutorul R.A Ministry (R.A.M.), am trimis atunci ajutor financiar mai multor familii și membri ai ADMR (…). Împreună cu un reprezentant al R.A.M , împreună cu soțul și fetița mea  am plecat vineri dimineața, în data de 28.11.2014, pe o vreme extrem de friguroasă, dar cu multă căldură și credință în sufletele noastre, având ca destinație familiile din județele Mehedinți, Gorj și Hunedoara. După opt ore de mers, am ajuns  în localitatea Greci, județul Mehedinți, la o doamnă în vârstă de 63 de ani, membră a Asociației noastre, care de doi ani ne cere ajutorul în mod constant (…). Ne-a povestit despre viața ei plină de zbucium, de durere, de neputință. De la vârsta de 10 ani  este țintuită la pat, iar 20 de ani  i-a petrecut la un cămin – spital din Strehaia, alături de bătrâni cu diverse dizabilități. Viața ei acolo nu a fost ușoară, dar cel puțin avea cu cine socializa și a avut posibilitatea să meargă la spitale de recuperare. De aproape 15 ani, familia doamnei a scos-o din acel cămin spunând că va avea grijă de ea, dar de fapt, din cauza sărăciei și din cauza lipsei unui loc de muncă, doamna este singura sursă de venit pentru familia ei, și de 15 ani, dânsa nu a ieșit din casă. S-a bucurat de darurile și de bănuții pe care i-am dus și și-a arătat dorința de a veni la vară la Centrul de la Vâlcele, măcar o lună de zile. Am fost apoi în orașul Motru să vizităm o altă membră a Asociației noastre, căreia i-am dus daruri și care s-a bucurat pentru faptul că am vizitat-o (…). Apoi următoarea destinație a fost localitatea Bărbătești (n.r.- județul Gorj), unde am vizitat o familie care este compusă din trei frați, toți bolnavi de distrofie musculară, (…) ce locuiesc într-o căsuță modestă specifică zonei Olteniei, fără rampă de acces în locuință, așa că nu prea ies din casă. Bucuria lor a fost mare, chiar și mama lor – o femeie în vârstă de 62 de ani, a început să plângă când ne-a văzut. S-au bucurat nespus de  vizita noastră, drept dovadă începuseră să vorbească toți odată și nu știam pe care dintre ei să îi ascult… Mi-am dat seama cât de mult le lipsește socializarea, interacțiunea cu oamenii din societate; de cele mai multe ori, izolarea persoanei cu nevoi speciale  este cel mai mare handicap. Darurile primite (alimente și o sumă de bani) le-au adus mare bucurie”, ne-a spus președinta Asociației, Maria Teodorescu. Multe alte familii nevoiașe au primit atunci vizita reprezentanților ADMR și RAM. Și Dana, o membră a Asociației – care trăiește într-un cămin alături de persoane cu deficiențe psihice, deși ea nu suferă de o astfel de afecțiune – s-a numărat printre persoanele care au fost sprijinite. În ciuda dramei pe care o trăiește zi de zi, această femeie a publicat până acum cinci volume de poezii.

„Dana este imobilizată complet, nu poate scrie, însă memorează poeziile până când cineva le poate redacta. Și ea a primit ajutor financiar de Crăciun, și mi-a mărturisit că a fost cel mai bogat Crăciun, de 20 de ani de când ea a fost abandonată de familie (…). Iată, aceasta este viața unor oameni năpăstuiți de boală și nevoi, uitați de lume și iubiți de Dumnezeu. Sunt sigură că asemenea lor, sunt zeci și sute de  familii care trăiesc în suferință, sărăcie și nevoi, uitați de autorități, dar cu credința și nădejdea că într-o zi, Dumnezeu îi va ajuta și pe ei. Această misiune m-a făcut să văd viața din alte perspective,  să am o altă viziune asupra multor  lucruri, aveam nevoie de această cunoaștere. Deși sunt o persoană sensibilă, miloasă, întotdeauna am încercat și încerc să îmi ajut semenii, dar atunci am înțeles că viața noastră este una, iar cu toate că suferințele sunt mari, singurul țel în viața noastră  trebuie să ne fie CREDINȚA. Dacă Dumnezeu va îngădui, voi continua acea MISIUNE, cu CREDINȚĂ, IUBIRE ȘI DRAGOSTE”, a mai spus președinta Asociației, Maria Teodorescu.

ADMR, 25 de ani de existență

. .

Anul acesta, în luna martie, ADMR va împlini 25 de ani de la înființare. Conducerea Asociației și-ar dori să marcheze acest eveniment, în luna mai, printr-o întâlnire cu membrii Asociației și cu susținătorii acesteia.

„Anul acesta, în luna martie, împlinim 25 de ani de la înființare. De-a lungul acestor 25 de ani, Asociația a schimbat vieți, a ajutat oameni, financiar și nu numai și dorim să sărbătorim acest eveniment în luna mai, când va avea loc și Adunarea Generală. Ne dorim ca în cadrul acelui eveniment să sărbătorim împreună cu membrii din județ și din țară, și totodată, am dori să îi premiem pe cei care ne-au susținut și s-au implicat în activitatea noastră de-a lungul timpului, să le oferim o diplomă de membru de onoare al Asociației”, a mai spus președinta ADMR, Maria Teodorescu. Aceasta a precizat că în vară se dorește organizarea unei tabere pentru distrofici, la sediul de la Vâlcele al Asociației.

ADMR are nevoie de sprijin!

Timp de peste două decenii, ADMR a oferit sprijin moral, mângâiere, căldură, persoanelor cu distrofie musculară. De asemenea, din donațiile primite din țară și din străinătate, ADMR a achiziționat chiar și medicamente, fotolii rulante, cârje, elevatoare pe care le-a distribuit gratuit persoanelor care aveau nevoie de acestea. Asociația are în continuare nevoie de sprijin, atât pentru a redeschide cât mai repede Centrul de Asistență și Tratament și sediul de la Vâlcele, dar și pentru derularea proiectelor care stau în așteptare din lipsă de fonduri.

Cei care doresc să sprijine Asociaţia o pot face donând, făcând sponsorizări, redirecţionând cei 2% din impozitul pe venit către A.D.M.R, dar și ”donând” din timpul lor pentru se implica în activitatea Asociației.

Datele de identificare ale Asociaţiei sunt:

ASOCIAŢIA DISTROFICILOR MUSCULAR DIN ROMÂNIA- COD FISCAL 8896012 Str. Băilor, Nr. 197, Loc. Vâlcele, Jud. Covasna, Tel.: +4 0720.04.98.19, E-mail: [email protected], COD IBAN LEI BCR: Suc. Sf. Gheorghe, Jud. Covasna, RO 41 RNCB 0124038009330001, COD IBAN VALUTĂ: RO 14 RNCB 0124038009330002, COD SWIFT BCR–RNCB ROBU, COD IBAN LEI : RAIFFEISEN BANK suc. Sfântu Gheorghe Covasna RO 94 RZBR 0000060012378811.

Conducerea ADMR mulțumește tuturor celor care au sprijinit activitatea Asociației!

Informații suplimentare privind activitatea ADMR pot fi aflate accesând site-ul acesteia, www.mdaromania.ro.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail