Numărul farmaciilor în Sfântu Gheorghe este cu 8 mai mult decât pragul maxim admis de legislaţia în vigoare, pentru cei 56.000 de locuitori, însă locuitorii se declară mulţumiţi de posibilitatea de a alege dintre  mai multe firme.

Pe lângă sutele de magazine cu haine la mâna a doua şi zeci de sucursale de bănci, în Sfântu Gheorghe farmaciile întregesc lista primelor trei excese, la Colegiul Farmaciştilor Covasna  fiind înregistrate 24 de puncte de lucru.

Potrivit ultimei modificări adusă Legii Farmaciei 266/2008, în decembrie 2014, în oraşele reşedinţe de judeţ se poate înfiinţa o farmacie la 3.500 de locuitori, în celelalte oraşe o farmacie la 4.000 de locuitori, iar în mediul rural, în funcţie de necesitatea zonei, întrucât legea nu prevede un număr minim de locuitori.

După un calcul simplu, pentru cei 56.000 de locuitori, reşedinţa de judeţ – municipiul Sfântu Gheorghe – ar fi trebuit să aibă cel mult 16 farmacii, însă oraşul „suportă” cu 8 mai multe.

„În judeţul Covasna există 63 de farmacii, 17 oficine locale, din care 60 cu circuit deschis – farmacii comunitare în oraşe şi comune – şi 3 farmacii de spital, după cum urmează:  Sfântu Gheorghe: 24; Târgu Secuiesc: 8; Covasna: 3; Întorsura Buzăului: 2; Baraolt: 2; respectiv în mediu rural: Micfalau: 1, Arcuş: 1, Ilieni: 1, Băţanii Mari: 1, Boroşneu Mare: 1, Zagon: 2, Ozun: 2, Cernat: 1, Bixad: 1, Hăghig: 1, Ghelinţa: 1, Moacşa: 1, Lemnia: 1, Brăduţ: 1, Estelnic: 1, Ghidfalău: 2, Reci: 2.
Oficine locale: Malnaş Sat, Chichiş, Bodoc, Valea Crişului, Catalina, Lunga, Poian, Sânzieni, Valea Mare, Sita Buzăului, Dobârlău, Turia, Păpăuti, Belin, Aita Mare, Barcani, Vâlcele.
În ultimii ani, numărul de farmacii/oficine este destul de stabil în oraşe, pentru că aici a fost atins numărul maxim prevăzut de lege. S-au mai deschis farmacii, mai ales în mediu rural, în comune,  ceea ce consider ca fiind un fapt pozitiv. Mai sunt şi comune fără farmacie, dar trebuie văzută şi partea financiară a problemei, fiindcă o farmacie, ca să poată funcţiona, trebuie să aibă un număr minim de pacienţi, altfel intră în faliment”, a declarat farm. Szabo Peter, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna.

. .

Răspunzând  „reclamaţiei” unui cititor al cotidianului nostru cu privire la numărul prea mare de farmacii din oraş, farmacistul Szabo Peter este de părere că locuitorii nu ar trebui să fie  deranjaţi, având astfel posibilitatea de a alege dintre  mai multe farmacii. Acesta a explicat că dacă ar fi nereguli sau ilegalităţi în ceea ce priveşte concurenţa, organele abilitate ar acţiona în condiţiile legii.
De altă părere este Iulian, un tânăr din Sfântu Gheorghe, care găseşte numărul farmaciilor  un avantaj: „E foarte bine că sunt aşa de multe. Până acum trebuia să merg o distanţă destul de mare ca să găsesc o farmacie, dar acum găseşti farmacii la orice colţ de stradă. Pe de altă parte trebuie să ai grijă la ofertele prezentate şi fidelizări, pentru că de cele mai multe ori plăteşti mai mult o pastilă după ce foloseşti cardul de fidelizare, decât dacă ai cumpăra de la o altă farmacie de cartier.”

Şi Kinga consideră că numărul farmaciilor este suficient raportat la numărul de locuitori, fiind în avantajul ei când are nevoie să cumpere medicamente: „Nu mă duc de plăcere la farmacie, mă duc de nevoie. De regulă merg la cea mai apropiată farmacie, nu îmi place să străbat tot oraşul.”

 

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail