După mai multe excursii în zonă, țară și străinătate organizate împreună cu și pentru tinerii apropiați de Asociația Ecou, de data aceasta am ridicat miza, și, pentru un weekend, am invitat peste 40 de tineri din liceele de Artă, Mikes Kelemen și Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe într-o excursie multiculturală la Cluj, Oradea, Budapesta, Veszprem. A fost un adevărat tur de forță cu peste 2000 de km în 3 zile extrem de intense.

Plecați în dimineața de vineri 6 februarie, din Sfântu Gheorghe, am ajuns la prânz în Cluj, unde am vizitat Muzeul Național de Artă, posesor al multor lucrări ale celor mai importanți pictori și sculptori din țară, printre care Grigorescu, Aman, Luchian, Tonitza, Pallady, Iser, Vida Geza etc. Apoi am beneficiat de o scurtă prezentare a programului „Clujul Capitala Europeană de Tineret”, plus un free walking prin centrul orașului, un ceai fierbinte pentru toți, de la Demmers, și o vizită în Biserica Catolică, plus un mini recital de orgă al directorului de la Liceul de Artă, Löfi Gellert.

. .

Seara ne-am petrecut-o la Oradea, cu un spectacol excelent la Teatrul „Regina Maria”, unde a noastră actriță din Sfântu Gheorghe, Ioana Gajdo, face un Malvolio memorabil în „A douăsprezecea noapte” de Shakespeare, o punere în scenă excelentă cu muzică live și entertainment pe măsură… Apoi, o plimbare de noapte printr-un oraș care respiră istorie prin majoritatea clădirilor sale și care are avantajul de a fi extrem de bine pus la punct, arhitectural …

Sâmbătă am pornit de dimineață spre Budapesta, unde am vizitat impresionanta Galerie Națională de Artă din Cetatea de la Buda, cu aproape toată „crema” artei plastice maghiare, dar și cu pictori central-europeni… o expoziție aparte a fost cea a celor doi prieteni celebri, pictorul maghiar Rippl Ronai și sculptorul francez Aristide Maillol. Apoi, un timp liber binemeritat, în care fiecare a mers în ritmul propriu, descoperind splendorile Budapestei la pas, până spre seară, când am pornit spre Veszprem. Programul a cuprins vizite la obiectivele turistice, dar și petrecerea timpului luând pulsul aglomeratei capitale, plus mese tradiționale, dar și vizita la Muzeul Național de Artă, care găzduia expoziția Rembrandt, plus aproape 100 de pictori olandezi… fiecare făcând propriile alegeri.

Noaptea de sâmbătă ne-am petrecut-o în Veszprem, iar duminică, în 8 februarie, am comemorat 6 ani de la dispariția sportivului român Marian Cozma, fost component de bază al echipei naționale, dar și al echipei de club din Veszprem, campioană europeană. Grupul a participat la o scurtă ceremonie în fața statuii sportivului extrem de iubit în ambele țări, în fața impresionantei săli a sporturilor din localitatea maghiară, oraș înfrățit cu al nostru Sfântu Gheorghe, iar apoi am pornit spre lungul drum spre casă, unde am ajuns târziu în noapte…

Mărturiile participanților și reușita acțiunii ne-au convins că acest gen de experiențe multiculturale sunt extrem de binevenite și trebuie neapărat continuate, așa că, mulțumind partenerilor actuali de la Centrul de Cultură Arcuș și Primăria Sfântu Gheorghe, ne propunem și alte destinații europene, deoarece este evident că ARTA DESCHIDE MINȚILE ȘI UNEȘTE OAMENII!

Mădălin Guruianu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail