Mai multe organizații din județ, implicate într-un amplu proiect – intitulat Împreună pentru sănătatea sânului” – luptă pentru creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei cu privire la sănătatea sânului şi a importanţei depistării precoce a cancerului de sân, pentru a îmbunătăţi situaţia sănătăţii sânului şi pentru o cât mai bună mobilizare a resurselor în acest domeniu.

 

Proiectul „Împreună pentru sănătatea sânului” este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, cu suma de 242.400 CHF, este derulat de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală  (SECS) și partenerii săi, în perioada august 2013 – iulie 2015 și urmărește întărirea capacităţii locale a instituţiilor din 10 judeţe (Mureş, Constanţa, Braşov, Covasna, Harghita, Bistriţa, Giurgiu, Călăraşi, Tulcea, Prahova şi municipiul Bucureşti) de a organiza şi susţine implementarea unor politici publice în domeniul cancerului de sân şi de a clădi comportamente durabile sănătoase cu privire la cancerul de sân în rândul populaţiei. La nivel local, proiectul este coordonat de Asociația „Pas Alternativ Brașov”.

Împreună pentru sănătatea sânului”, de la nașterea ideii, la demararea proiectului

 

În țară s-a format, anterior, o rețea din Organizații Nonguvernamentale (ONG) și instituții care luptă pentru a îmbunătăţi situaţia sănătăţii sânului în România şi pentru o cât mai bună mobilizare a resurselor în acest domeniu, rețea care are ca scop îmbunătăţirea indicatorilor cancerului de sân în România, prin programe de educaţie şi conştientizare, suport pentru supravieţuitoare şi îmbunătăţirea politicilor publice.

Mai exact, în anul 2007, Susan G. Komen for the Cure și Institutul pentru Educație Internațională (IEI) au lansat un program ce avea ca scop principal crearea unei rețele globale de activiști dedicați și care să aibă abilitățile, cunoștințele și viziunea necesare pentru a juca un rol strategic în elaborarea răspunsului țării lor la problema cancerului de sân, iar în anul 2010 s-a înființat rețeaua „Împreună pentru sănătatea sânului” – o rețea informală a organizațiilor și persoanelor active în domeniul cancerului de sân, cu sprijinul Inițiativei Globale Susan G. Komen for the Cure pentru Conștientizarea asupra Cancerului de Sân (Inițiativa Globală).

Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, lider al Inițiativei Globale în România a identificat împreună cu partenerii săi locali nevoia creării unei rețele a organizațiilor și persoanelor active în domeniul cancerului de sân, se arată pe site-ul proiectului, www.infocancerdesan.ro. Prin proiectul ”Împreună pentru sănătatea sânului”, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală și partenerii săi și-au propus atât extinderea reţelei, cât şi întărirea capacităţii acesteia de a răspunde nevoilor din domeniul cancerului de sân.

Așadar, prin acest proiect, județele deja implicate în rețea își extind activitatea la județe limitrofe, formând o echipă.

Asociația „Pas Alternativ” din Brașov și-a extins activitatea în județul Covasna și s-a format rețeaua locală.

Activități la nivelul județului

 

În cadrul proiectului, în perioada septembrie – decembrie 2013, prin colaborarea reprezentanţilor a mai multe instituţii din judeţ, s-a realizat un curs de cartografiere și o cartografiere privind situația cancerului de sân în județul Covasna, o cercetare la nivelul judeţului nostru efectuată în scopul evaluării cerinţelor şi resurselor comunitare locale în domeniul sănătăţii sânului, iar în ianuarie 2014 a avut loc Conferința de Prioritizare a nevoilor.

Conform informațiilor oferite de coordonatorul local al proiectului, Marton Gyongyi, psiholog principal în psihologie clinică și psihoterapeut, în cadrul proiectului, 18 instituții partenere din județul Covasna, din care 9 instituții cu reprezentanți la cursul de cartografiere, au fost instruiți în cadrul unui atelier de două zile (derulat în octombrie 2013) în metodologia realizării profilului comunității cu privire la nevoile din domeniul cancerului de sân și la serviciile disponibile la nivel local, astfel încât să  identifice zonele neacoperite și prioritare în ce priveşte educaţia populației şi serviciile specifice. Ulterior, sub coordonarea locală a Asociației ”Pas Alternativ” Brașov, participanții la atelier au avut ocazia să pună în practică cunoștințele și abilitățile dobândite în cadrul cursului, prin realizarea efectivă a profilului comunității.

Conform informațiilor oferite de coordonatorul local al proiectului, Marton Gyongyi, la realizarea cercetării au contribuit reprezentanții mai multor instituții, printre care: Fundația Creștină „Diakonia” Covasna, Primăria Covasna, Casa de Cultură Covasna,  Asociația „Doulelor” din Transilvania, „Crucea Roșie” Covasna, Asociația „Pentru Comunitate”, Asociația „Împotriva Cancerului- Pentru Viitor”- Târgu Secuiesc,  Asociația „Împreună Împotriva Cancerului”- Sfântu Gheorghe, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Dr. Benedek Geza Covasna, iar înainte de Conferința de prioritizare a nevoilor locale s-au alăturat următoarele instituții: Direcția de Sănătate Publică Covasna, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Covasna, Asociația medicilor de familie Covasna, Federația „Sanitas” Covasna, Școala „Godri Ferenc” din Sfântu Gheorghe. Proiectul este sprijinit și de Asociația „FER”, Asociația de tineret ”Ecou” din Sfântu Gheorghe, și de Dr. Mirela-Daniela Drăgan, de la secția de oncologie al Spitalul Județean „Fogolyan Cristof” din Sfântu Gheorghe.

Coordonatorul Marton Gyongyi, a precizat că raportul de cercetare cu privire la situația cancerului de sân în județul Covasna a fost prezentat în cadrul unei conferințe ce a avut loc în luna decembrie a anului trecut, când a fost lansată cartea „Profilul Comunității – județul Covasna”, tot atunci fiind organizat un Flash Mob pentru conştientizarea asupra cancerului de sân.

„În paralel cu scrierea cărții s-a lucrat pe formarea persoanelor pentru a fi facilitatori comunitari și a ține sesiuni de informare pentru femei, ca acestea să-și asume <<comportamentul dorit>> pentru a evita decesul din cauza acestei boli. Conform statisticilor, se poate supraviețui bolii în 98% dintre situații, dacă boala este descoperită la timp, în faze incipiente. Pentru a fi descoperită (în stadiile 0, I și II) în faza curabilă (cum este denumită în statisticile din România) este nevoie de: un examen clinic anual efectuat de medici de familie și examen ecografic la 2-3 ani pentru persoanele sub 40 de ani sau  – un examen clinic anual efectuat de medici de familie și de un examen mamografic anual pentru persoanele de peste 40 de ani”, a spus coordonatorul local al proiectului, Marton Gyongyi.

Nevoi identificate la nivelul județului

Aceasta a precizat că în luna ianuarie a anului 2014 a avut loc Conferința de Prioritizare a nevoilor, printre nevoile identificate la nivelul județului și supuse dezbaterilor la conferința de prioritizare, numărându-se: informarea corectă a femeilor din judeţul Covasna asupra autocunoaşterii sânului şi metodelor de diagnosticare; înfiinţarea unei echipe multidisciplinare la nivelul județului  la secția de oncologie de la Spitalul Județean „Fogolyan Kristof” Sfântu Gheorghe; implicarea medicilor de familie în efectuarea screening-ului clinic; existența unui sistem de trimiteri funcțional între rețelele medicale primară și secundară; derularea de programe de sănătate a sânului destinat tinerilor aflați în procese educaționale formale; crearea de servicii de recuperare (consiliere psihologică, drenaj limfatic); crearea unui grup de sprijin pentru supraviețuitoarele cancerului de sân; protezarea gratuită a sânului pentru femeile cu chirurgie radicală; existența unui registru național funcțional al cancerului.

În cadrul proiectului, au avut loc și sesiuni de informare, prin acestea urmărindu-se schimbarea mentalității populației, și promovarea precoce a cancerului de sân.

„Prin proiect se dorește schimbarea mentalității, prin informare, prin sesiunile de informare susținute- precum cea intitulată <<Întipărirea comportamentamentului dorit, la femeile din județul Covasna>>, dar se dorește și crearea rețelei naționale pentru această categorie de bolnavi. Astfel, s-a înființat site-ul național www.infocancerdesan.ro, și se urmărește înființarea unui ONG la nivelul judetului Covasna, care poate să se ocupe de cerințe reieșite în evidență la Conferința de Prioritizare a nevoilor din ianuarie 2014”, a spus coordonatorul local, Marton Gyongyii, psiholog principal în psihologie clinică și psihoterapeut.

Nevoile prioritare realizabile în proiectul Împreună pentru sănătatea sânului” . .

 

Printre nevoile prioritare realizabile în proiectul ”Împreună pentru sănătatea sânului” se numără și informarea tinerilor și a femeilor, formarea persoanelor de specialitate. Astfel, potrivit coordonatorului local, pentru că există un nivelul scăzut de conştientizare şi de cunoştinţe în ceea ce priveşte cancerul de sân, s-a decis informarea a 800 de femei, tineri (elevilor/studenților prin ISJ) și a asistenților medicali (prin curs acreditat OAMMR) sub forma unor sesiuni de grup organizate şi susţinute de facilitatorii formaţi în proiect. De asemenea, echipa a propus formarea profesională/ specializarea medicilor de familie pentru a dobândi competenţele necesare pentru examinarea clinică a sânului. Totodată, se dorește crearea a trei grupuri de sprijin, în trei localități din județ (în Sfântu Gheorghe, în Covasna și în Baraolt).

„Asociația Medicilor de Familie (prin Dr. Sereș Lucia) a început demersurile necesare cursurilor pentru medici. Cu sprijinul partenerului <<Crucea Roșie>> avem spațiul pentru grupul de sprijin derulat în localitatea Sfântu Gheorghe (responsabil fiind Incze Zita), grupul de sprijin derulat în Covasna a primit susținere de la Primăria Covasna și spațiu la Casa de Cultură (responsabil fiind Fugaru Angelo Paul), iar Fundația <<Diakonia>> ne ajută în zona Baraolt”, a precizat coordonatorul local al proiectului, Marton Gyongyi.

„Printre nevoile prioritare se numără: informarea tinerilor și a femeilor, formarea persoanelor de specialitate (medici de familie, asistenți, grupuri de sprijin cu psihologi și supraviețuitoare, cât și cosupraviețuitori), proteze gratuite, și măcar un mamograf funcțional în județ, pentru a se deconta parțial costurile până la intrarea în vigoare în legislația națională screeningul (gratuit și obligatoriu)”, a spus coordonatorul local al proiectului, Marton Gyongyi.

Este nevoie de sprijin!

 

Aceasta a arătat că este nevoie de sprijin financiar pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.

„Mai avem puncte de rezolvat, în special în ceea ce privește partea materială: lupta pentru gasirea fondurilor/ colaborarea cu autoritățile locale pentru protezare gratuită și mamograf în județul Covasna. Absența mamografului duce la costuri triple pentru femei și la diagnosticare tardivă, în faza incurabilă”, a spus coordonatorul local al proiectului „Împreună pentru sănătatea sânului”, Marton Gyongyi, care a precizat că se dorește transmiterea unei cereri către Consiliul Județean, și o petiție pentru sprijinirea demersului în vederea obținerii aparaturii de diagnostic sau a mamografului, respectiv pentru susținerea financiară a costului protezelor.

Atelier de advocacy și seminar pe tema strângerii de fonduri, la Sfântu Gheorghe

 

În cadrul proiectului, în perioada următoare, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală împreună cu Asociația Pas Alternativ Brașov organizează la Sfântu Gheorghe atelierul intitulat “Organizarea activităților de advocay în domeniul cancerului de sân” și seminarul cu titlul „Strângerea de fonduri și implicarea voluntarilor în programe destinate îmbunătățirii situației cancerului de sân”, ce vor avea loc între 13 – 15 februarie (a.c.), la sala de la etaj a restaurantului ”Rezkakas” Sfântu Gheorghe, str 1 Decembrie 1918, nr. 8,  în intervalul orar 9.00 – 17.00.

Aceste două acțiuni se adresează membrilor rețelei locale „Împreună pentru sănătatea sânului” și îi pregătesc pe aceștia pentru activitatea  care va fi derulată prin ONG-ul în curs de înființare (intitulat „E.V.A. – Educație pentru Viața Autonomă”).

Coordonatorul local al proiectului ”Împreună pentru sănătatea sânului”, Marton Gyongyi, a arătat că schimbarea comportamentală dorită poate fi obținută doar prin educație și prin informare: „Sesiunile de informare susținute în prezent de o mână de oameni, se pot derula de-a lungul timpului până la a informa fiecare femeie din județ, când va fi necesară reluarea lor pentru următoarea generație. Doar așa obținem schimbarea comportamentală dorită –  prin educație, legislația legată de screening fiind doar un ajutor”, a încheiat coordonatorul local Marton Gyongyi, psiholog principal în psihologie clinică și psihoterapeut.

Detalii privind proiectul „Împreună pentru sănătatea sânului” pot fi obținute accesând site-ul www.infocancerdesan.ro.

Ana Alina Costache 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail