Peste 350 de români din Ungaria au participat sâmbătă la tradiţionalul Bal Românesc pe Ţară, organizat la Centrul Cultural Român din Gyula, de Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU) şi Centrul de Documentare şi Informare al AŢRU.

Printre cei care au participat s-au aflat mai mulţi primari din localităţi cu populaţie românească din ţara vecină, profesori de la şcolile româneşti din Ungaria, dar şi reprezentanţi ai Guvernului de la Budapesta.

. .

În mesajul de bun-venit adresat participanţilor, Tiberiu Iuhasz, preşedintele AŢRU, a mulţumit celor care au participat la bal, chiar dacă aceştia au avut de parcurs distanţe destul de mari.

„Sunt bucuros că, la fel ca şi în alţi ani, avem o participare atât de numeroasă la bal, lucru ce dovedeşte faptul că românii din Ungaria rămân uniţi, cu toate că unii afirmă contrariul. Mă bucură de asemenea faptul că între cei care ne-au onorat cu prezenţa se află şi mulţi oaspeţi din România, lucru care atestă trăinicia legăturilor dintre românii care trăiesc de o parte şi alta a frontierei româno – ungare”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Tiberiu Iuhasz.

Ambasadorul României la Budapesta, Victor Micula, a declarat că este bucuros să vadă o prezenţă atât de numeroasă la bal.

„Pentru mine este o ocazie specială să mă aflu în mijlocul românilor din Ungaria, să discut cu ei, să le cunosc problemele. M-am simţit onorat de invitaţia primită din partea conducerii AŢRU de a lua parte la bal şi promit că voi veni aici la Gyula ori de câte ori îmi va permite timpul”, a spus Victor Micula.

Levente Bognar, viceprimar al Aradului, a afirmat că municipiul are parafat de peste 20 de ani un tratat de înfrăţire cu oraşul Gyula, intitulat „Strângeri de mâini”. El a afirmat că în Gyula se află cele mai importante instituţii ale comunităţii româneşti din Ungaria: Episcopia Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria, Liceul românesc „Nicolae Bălcescu”, AŢRU.

Traian Cresta, deputat în Parlamentul de la Budapesta şi fost preşedinte al AŢRU, a afirmat că este bucuros că noul preşedinte al Autoguvernării, Tiberiu Iuhasz, a continuat tradiţia organizării Marelui Bal al românilor din Ungaria, oferind membrilor comunităţii române prilejul de a se întâlni şi de a cunoaşte personalităţi din România.

Balul s-a încheiat la orele dimineţii, participanţii afirmând că se vor revedea anul viitor. Până atunci vor urma alte baluri, organizate în localităţi din estul Ungariei unde locuiesc români.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail