Luptătoarele care formează lotul olimpic la lupte libere se află la CSM Sfântu Gheorghe într-un cantonament, sub îndrumarea domnului antrenor emerit Matefi Arpad. Cele 12 sportive – Mădălina Linguraru, Anca Petrea, Kriszta Incze, Roxana Andrei, Adina Popescu, Andreea Simon, Cătălina Axente, Simona Pricop, Alina Vuc, Andreea Donu, Giorgiana Tudose şi Laura Gavriliuc – au ajuns în Sfântu Gheorghe marţi seară, şi vor continua antrenamentele aici pentru câteva săptămâni.

Domnul antrenor Matefi Arpad a fost ales, de către Comitetul Olimpic al Federaţiei Române de Lupte (FRL), antrenor principal al lotului olimpic de lupte libere feminin, în luna octombrie a anului trecut. Sarcina acestuia este de a antrena şi a pregăti sportivele pentru Olimpiada care va avea loc la Rio, anul viitor. Totodată, antrenorul emerit al Clubului Sportiv Municipal (CSM) Sfântu Gheorghe are o experienţă de 4 ani ca antrenor secund al lotului olimpic de lupte libere feminin.

Acesta este de părere că munca pe care dumnealui o depune, împreună cu antrenorul secund, maseorul echipei şi, în special cu fetele, va da roade, aducând României măcar 2 medalii la Olimpiada de la Rio. „Pot să zic că sunt optimist, poate chiar prea optimist câteodată în privinţa calificării a 2-3 fete la Olimpiadă, dacă totul va fi bine şi vom avea sănătate. De la CSM Sfântu Gheorghe ne interesează să le calificăm pe Kriszta, Linguraru şi acum o s-o avem pe Adina, care revine la Sfântu Gheorghe, şi care ar fi a treia. Din patru fete cu reale valori, vrem să avem măcar două care să se califice la Olimpiadă. Toate sunt valori adevărate, dar e muncă foarte multă. Dacă avem sănătate şi dacă rezist şi eu ca să duc ritmul ăsta, atunci o să reuşim. Mai sunt multe probleme financiare”, a spus Matefi Arpad.

. .

Antrenamente mult mai dure decât la Club, pentru calificarea mult dorită

Neajunsurile pe care le resimte sportul românesc – şi în special luptele libere feminine – nu stau în calea succesului, mărturie fiind medaliile la competiţiile naţionale, internaţionale şi mondiale câştigate de sportivele Lotului Olimpic. Acestea nu se plâng de indemnizaţiile mici pe care le primesc pentru premiile aduse în ţară, şi nici de sălile mici sau neechipate, ci acceptă situaţia şi se antrenează tot mai mult, în fiecare zi. Simon Andreea din Tîrgu Mureş practică acest sport de 12 ani. Ultimul premiu obţinut de către aceasta este locul I la Turneul Internaţional de la Paris, de anul trecut. „Ultimul concurs a fost turneul internaţional din Franţa, la Paris, locul I, şi înainte de acesta am făcut o pauză mai lungă de aproape 2 ani, din cauza unor neînţelegeri cu clubul, şi înainte am luat locul III la Europenele de Juniori. Vreau să iau o medalie la Jocurile Europene şi să obțin calificarea la Olimpiadă, bineînţeles. Orice sportiv asta îşi doreşte cel mai mult. (…) În Sfântu Gheorghe am mai stat acum vreo 5-6 ani. Îmi place, condiţiile sunt bune, pregătirea intensă. Domnul antrenor este foarte sever, dar ne înţelege. Ne munceşte, dar aşa avem rezultate”, este de părere sportiva.

În acelaşi asentiment este şi mai noua achiziţie a CSM Sfântu Gheorghe, Incze Kriszta, venită de la Clubul Sportiv Şcolar din Sfântu Gheorghe. Chiar dacă are doar 19 ani, sportiva munceşte cu devotament pentru a atinge cele mai bune performanţe şi speră să ajungă la Las Vegas, şi, bineînţeles la Olimpiadă. „Sunt încă junioară, particip la ambele concursuri şi la Junioare şi la Senioare, şi afară. Sper să fac faţă la Senioare, deoarece este prima dată când particip la Europenele de Senioare, şi sunt sigură că o să fie foarte greu, pentru că şi pregătirea e dificilă, dar sper să mă calific. Antrenamentele sunt foarte grele, am sacrificat foarte multe – cum zicem noi: copilăria noastră a fost în sală – dar dacă vreau rezultate, trebuie să depun efort. (…) Planul meu pe anul acesta este să aduc medalii şi de la Junioare, şi dacă se poate, în primele 5 la Europene Senioare şi să ajung şi la Modiale la Las Vegas, să vadă Federaţia că pot face faţă şi pot ajunge sus. La anul sper să mă calific, tot la categoria 58 kg la Olimpiadă”, a spus Kriszta.

Mădălina Linguraru, proaspăt operată la genunci în luna octombrie a anului trecut, a trecut deja la antrenamentele grele pe care le impune apartenenţa în echipa Lotului Olimpic. „Antrenamentele decurg foarte bine, sunt foarte intense şi cred că toate suntem bine pregătite. Să vedem cum va fi, pentru că abia m-am operat, şi am abia o lună de antrenament. Mi-am revenit bine. Şi doctorii au zis că mi-am revenit bine, dar vom vedea ce va fi pe parcurs. Sincer, eu simt că sunt mai bine ca înainte, dar nu prea am încă condiţie fizică, nu prea am aer, trebuie să mai lucrez la asta. Domnul antrenor e mult mai sever decât e cu noi la Club, şi e mult mai dificil antrenamentul. Nu se compară cu ce facem acum câțiva  ani. E foarte greu să fii antrenor de lupte feminine, pentru că majoritatea antrenorilor nu ştiu să facă diferenţa între luptele libere bărbăteşti şi luptele libere feminine, pentru că o fată nu poate face ceea ce face un bărbat. Are alte calităţi şi se bazează pe altceva când luptă, şi puţini antrenori ştiu asta”, este de părere Mădălina, sportiva CSM Sfântu Gheorghe. Ca şi celelalte colege ale ei, sportiva îşi doreşte să se califice la Olimpiadă, nu înainte de a obţine o medalie la Campionatele de Tineret din martie, anul viitor.

Noi sportive întregesc echipa de olimpice ale CSM Sfântu Gheorghe

Începând de anul acesta, ehipa de lupte feminine ale CSM Sfântu Gheorghe va avea încă două noi sportive, potrivit antrenorului emerit, Matefi Arpad. Astfel, Roxana Andrei şi Popescu Adina  sunt cele două noi sportive în care conducerea Clubului  covăsnean își puse speranțe și crede că vor obţine rezultate remarcabile, alături de Mădălina Linguraru, Anca Petrea şi Incze Kriszta, care deja sunt legitimate la CSM Sfâtu Gheorghe.

„Am achiziţionat-o  pe Andrei Roxana care e luată complet. Cu Adina Popescu trebuie să avem o discuţie,  pentru că la Târgovişte este un încăpătânat şi nu vrea să cedeze. Ea acolo a crescut, acolo  a trăit şi nu vrea să îi dea voie să vină la Sfântu Gheorghe. De doi ani de zile CSM Târgovişte nu i-a dat un leu nici măcar să-şi ia o pastă de dinţi,  şi e luptătoare  de bază a lotului. O să avem o luptătoate mai bună decât cealaltă”, a spus Matefi Arpad.

„Vreau să-mi iau transferul anul acesta să vin la Sfântu Gheorghe. Sunt multiplă campioană naţională, am participat la Campionatele Europene Mondiale, la Campionatul Mondial Universitar de anul trecut am ieşit pe locul III şi anul acesta doresc o medalie la jocurile Europene şi calificarea la Olimpiadă, bineînţeles. Domnul Matefi este un antrenor foarte bun şi am încredere că mă poate califica la Olimpiadă”, a completat Adina.

Condiţii  făcute cu eforturi – În afară de echipamente,  înaintea competiţiilor, nu se oferă prea multe

Domnul antrenor a vorbit despre neajunsurile peste care sportivele încearcă să  treacă. „Spre exemplu, am venit eu de acasă cu ce îmi trebuia şi am făcut sala asta (n.red.-sala de lupte de la Liceul Tehnologic „Kos Karoly”) să arate cât de cât. Era ca un grajd. Este o pivniţă în care lucrez de 23 de ani, dar vă daţi seama câte medalii am scos de aici. Am luat un părinte  şi eu cu el am vopsit cercurile, am întins saltelele, am pus mocheta asta, am reparat podeaua de sub saltele, că era spartă în vreo şapte locuri de cădeai cu piciorul înăuntru, am făcut sala de forţă să arate cât de cât a sală, că era vai de noi. Din buzunarul meu am cheltuit  o groază de bani, să le iau pe toate. Dacă noi, câţiva oameni care suntem inimoşi,  ne vom da la o parte, mă refer la sportivi şi la antrenori, suntem gata. E gata tot sportul românesc. Nu sunt pesimist, dar ăsta este adevărul pur. (…)Nu văd viitorul atât de bun, nici măcar cum a fost anul trecut, în privinţa finanţării. Deocamdată mergem. Buget nu există, în ianuarie nu s-a dat nicio indemnizaţie şi în februarie iar nu va fi. La concurs plecăm cumva pe datorie. Avem Campionatul Naţional săptămîna viitoare, pe 13-15, şi nu văd să fie bani. E greu. Şi anul trecut a fost tot la fel: două luni de zile nu am fost finanţaţi, pentru că nu s-a făcut bugetul.”

Totuşi, acesta este de părere că echipa olimpică are reale şanse de a ajunge la Olimpiada de la Rio, mai ales că anul trecut s-au mai adăugat două noi categorii pe lângă cele patru. „Cele patru au fost 48 kg, 55 kg, 63 kg şi 72 kg, dar acum s-a schimbat regulamentul,  anul trecut, şi s-au făcut încă două categorii în plus. Acum s-au schimbat şi sunt: 48 kg, 53 kg, 58 kg, 63 kg, 69 kg şi 75 kg,  şi-avem şase categorii olimpice; deci avem şanse reale de calificare pentru că, pe plan mondial, s-au împărţit valorile.Ştim ce au ruşii, ce au nemţii, şi s-au cam împrăştiat. Toată  lumea zice că noi avem şanse, dar vreau să ajungem acolo să vedem ce va fi”, a spus antrenorul lotului olimpic.

Calendarul pe anul acesta

Sportivele vor participa la Finala Campionatului Naţional de Seniori, în perioada13-15 februarie, la Cluj-Napoca, după care vor avea câteva turnee, stagii de pregătire în Germania, Polonia, Ungaria, potrivit domnului antrenor. În iunie, acestea vor merge la Jocurile Europene în Azerbaijan, iar în septembrie vor participa la Campionatul Mondial în Las Vegas, în Statele Unite. „Plecăm cu trei săptămâni înainte ca să ne obişnuim cu fusul orar şi cu aerul cald de acolo. Primii cinci se califică la Olimpiadă”, a spus antrenorul. Apoi, anul viitor, în februarie-martie, lotul olimpic va avea trei turnee de calificare pentru olimpiadă – unul european şi două mondiale. „E un criteriu de calificare foarte aspru la noi, dar eu zic că 2-3 fete putem trimite”, a conchis antrenorul emerit, Matefi Arpad.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail