Tinerii sunt o resursă infinită de idei, energie şi mobilitate a comunităţilor, şi totuşi  sunt puţin prea vizibili în viaţa socio-economică a acestora.  După 25 de ani de la „dezlegare”, timid, ne îndreptăm spre o viziune mai „occidentală”, în care o prioritate a societății trebuie să o reprezinte tineretul.  

Scopul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret (DJST) Covasna, în ceea ce privește componenta de tineret, este de a pune pe primul loc tinerii, de a-i îndruma, de a-i motiva şi de a le crea mediul în care aceştia să dorească să se implice în proiecte civice, sociale, sportive, educative sau economice, de a oferi tinerilor modele educaţionale, fie că vorbim de voluntariat, fie că vorbim de implicarea lor în protecţia mediului, în dezvoltarea socială sau în participarea activă.

Anul 2014 a reprezentat un an plin de evenimente, pentru DJST Covasna. Pe lângă finanțările acordate organizațiilor de tineret prin Concursul Local de Proiecte am inițiat și organizat și activități proprii, dintre care amintim: organizarea, în premieră în România, a primei Gale Naţionale a Societăţii Civile Tinere în staţiunea Covasna, înființarea, în parteneriat cu Primăria Covasna, a unui Centru de Tineret și Voluntariat în orașul Covasna sau demersurile efectuate pentru deschiderea  primului Club Impact din județ, destinat tinerilor și înfiinţat în cadrul  Colegiului Naţional Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe.

Despre anul 2015 şi planurile pe care Compartimentul de tineret le-a pregătit, ne-a vorbit Cătălin Lazăr, consilier al DJST Covasna.

Ştim că anul trecut a fost încununat de succesul proiectelor pe care Compartimentul de tineret le-a demarat, dar nu pot să nu mă întreb ce ar putea să mai urmeze, având în vedere că în 2014 organizaţii de renume internaţional au venit la noi în judeţ pentru a lucra cu tinerii şi proiecte cu greutate s-au desfăşurat aici.

Anul 2015 se anunţă a fi un an extrem de provocator pentru departamentul de tineret al DJST Covasna. Startul va fi dat în luna martie cu o acțiune în premieră în județul Covasna, și-anume organizarera Conferinței  Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) din Regiunea Centru, la Complexul de Agrement Pădureni.  CNE este o primă formă de organizare a tineretului destinată   implicării acestora în deciziile și viața școlii, şi faptul că anul acesta încercăm să organizăm prima întâlnire regională cu cele 7  judeţe din regiunea Centru, nu poate decât să ne bucure.În cadrul acestui eveniment, ce va fi implementat în parteneriat cu IȘJ Covasna, vom lucra atât cu tinerii cât și cu profesorii implicați în CNE.

Totodată,  reîntoarcerea celor de la Fundaţia Noi Orizonturi și organizarea Întâlnirii Naționale 2015  a celor 2 programe de dezvoltare destinate tinerilor, respectiv IMPACT și VIAȚAl la Centrul de Agrement Pădurenil demonstrează că celor aproximativ 100 tineri din țară le-a plăcut foarte mult la noi și că Centrul de Agrement a fost o locaţie bine aleasă. Vom încerca să continuăm, pe durata prezenței celor 2 programe la Pădureni, să facilităm schimburi de experiențe între organizațiile de tineret covăsnene și aceste două modele educaționale.

Anul trecut eraţi în tratative avansate de a aduce şi în judeţul Covsna „Regatul Sălbatic”. Se va concretiza anul acesta proiectul?

. .

Aducem, în sfârşit în Covasna, un model de educație promovat la nivel european de către voci recunoscute în domeniul protecției mediului, și anume Discovery Nature sau National Geographic. Vorbim aici despre Centrul mobil de educaţie ecologică  „Regatul Sălbatic”. Este o iniţiativă de educaţie ecologică extrem de deosebită: un autobuz londonez tranformat într-un centru mobil de educaţie, cu cinematograf la etaj și cu posibilitatea de  organizare de ateliere interactive la parter.

În premieră, pe lângă faptul că aducem această caravană de educaţie ecologică care se va desfăşura în trei localităţi, respectiv Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Covasna, vizăm includerea în desfășurătorul caravanei a  şcolilor din mediul rural. Noi ne dorim  să oferim această alternativă educaţională cât mai multor tineri şi copii din judeţ. Vom avea alături de noi, în organizare, atât IȘJ Covasna cât și Asociația Pedagogilor Români. Totodată dorim să implicăm și tinerii studenți covăsneni în această activitate; astfel, am demarat discuțiile ca echipa de producție  a cunoscutului film WILD CARPHATIAN să aibă o întâlnire cu studenții UBB Cluj-Extensia Sf.Gheorghe-Facultatea de Inginerie a Mediului, unde vom viziona filmul și vom purta o discutie liberă vis-a-vis de provocările de mediu actuale.

Tot anul trecut v-aţi luptat pentru a putea  include Concursul regional de ornitologie „Cip-Cip” – la care au participat elevi din 10 judeţe – în concurs naţional. Aţi reuşit?

Anul acesta, și-o spunem cu bucurie, concursul de ornitologie „Cip-Cip”  a reuşit să fie inclus în Calendarul Activităților de Educație Națională (CAEN) a Ministerului Educaţiei Naţionale, avînd astfel recunoaşterea Ministerului. E singurul de acest fel din rețeaua școlară din  România, şi ne bucurăm că judeţul Covasna este un punct de unde porneşte un astfel de proiect educațional destinat tinerilor. Păstrând tradiția, DJST Covasna va fi un partener de nădejde al acestui proiect.

Pentru că veştile circulă repede în judeţul nostru, am aflat că zilele trecute aţi fost invitat de către secretarul de stat, domnul Cristian Cosmin, la Cluj-Napoca. Aveţi veşti proaspete de acolo pentru tinerii covăsneni?

Zilele acestea am participat, împreună cu domnul director al DJST Covasna, Marian Știopu, la invitaţia personală a secretarului de stat Cristian Cosmin, la Cluj Napoca – oraș care anul acesta este capitala europeană a tineretului – şi faptul că s-a făcut un lobby extrem de important ca Gala Națională a Societații Civile Tinere să se întâmple la Cluj anul acesta, ne bucură foarte mult. Este un proiect 100% covăsnean,  plecat din Covasna, o idee la care au visat și aderat alături de noi atât foruri centrale, cum ar fi  Ministerul Tineretului și Sportului sau Ministerul Educației Naționale cât și foruri locale cum ar fi, de exemplu,  Prefectura judeţului Covasna sau Consiliul Judeţean, ca să amintesc doar câteva.  Vă pot spune cu certitudine că toată lumea a apeciat această iniţiativă, şi că aceasta va creşte. Avem în vedere ca la această gală, cu ajutorul parteneriatului cu Fundaţia  DofE (Duke of Edinburgh), să reușim să aducem la festivitatea de premiere un număr destul de mare de  principi tineri, până în 35 de ani,  ale Caselor Regale din Europa. Deci, discutăm de  prezența regalității europene și naționale la acest eveniment, care la Cluj își propune să strângă la un loc, undeva la 600-700 tineri.

Când va avea loc lansarea programului Award,  la noi în judeţ?

O spun cu satisfacție că DJST Covasna este prima instituţie din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului  care va fi  licenţiată şi va putea oferi acest program tuturor tinerilor covăsneni, pe data de 3 martie a.c.,  la Castel Arcuş, în prezența Alteței Sale Regale, Principele Nicolae de la Casa Regală din România şi cu reprezentantul Fundaţiei Litle People.

Programul se adresează tinerilor între 14 şi 24 de ani. În implementarea acestui program există patru etape de formare, prin care trece tânarul, respectiv: nivelul I cel al voluntariatului, nivelul II este cel al activităţilor fizice, nivelul III al dezvoltării abilităţilor personale, iar nivelul IV este cel de aventură.  Încununarea acestora o reprezintă conceperea și implicarea tinerilor într-un proiect complex ce poartă numele de proiect rezidenţial. Nu divulg foarte multe lucruri tocmai pentru a trezi interesul celor dornici, mai anunț doar că pe data de  13-14 martie vom avea un curs pentru tinerii care vor fi selectați pentru a deveni lideri Award. Mă bucură foarte mult să spun că acest program va fi unul bilingv. Avem o colaborare cu Şcoala Populară de Artă, cu domnul Gaj Nandor suntem în relaţii foarte bune  şi cred că această colaborare este  un pas înainte. Vom oferi cursuri atât tinerilor români cât şi tinerilor maghiari, cu menţiunea că, chiar dacă cursurile au loc separat în limbile materne, activităţile se vor desfăşura împreună. Nu poate fi decât o oportunitate foarte bună pentru toți, de a crea normalitate.

O altă provocare majoră pentru noi va fi organizarea, în luna noiembrie, la Pădureni,  a unui Summit European de Tineret, la care vor participa țări membre ale rețelei AWARD. În privința participării, vă pot spune că până în acest moment au confirmat participarea 7 țări europene, dintre țările invitate.

Ce alte planuri îndrăzneţe mai are Compartimentul de tineret pentru lunile care urmează?

Ne bucură foarte mult faptul că anul acesta în vară, la începutul lunii august,  vom organiza împreună cu Asociaţia Pro Democraţia – o voce recunoscută pentru tot ce înseamnă democrație în România– o Școală de vară, care se va numi  „Şcoala de  democraţie”. Încercăm astfel, cumva, să creem acel cadru în care să ne creştem tineri responsabili, să-i implicăm, şi atunci această Şcoală de Democraţie mi se pare un exemplu viu, extrem de necesar. În cadrul acestui eveniment, în premieră  în judeţul Covasna, cursanții selectați ai școlii vor organiza o acțiune extrem de interesantă, și-anume: vor concepe în centrul municipiului și vor construi un  labirint anticorupţie. Va fi un labirint creat de tineri,  în care primii invitaţi vor fi reprezentanții autorităţilor statului, cred că aceștia sunt primii care trebuie să treacă prin acel labirint, şi vrem să vedem cum se vor descurca.

Care este relaţia pe care DJST o are cu celelalte instituţii şi cum se desfăşoară colaborararea cu acestea?

Noi avem o colaborare extrem de importantă cu multe instituții, deoarece  noi credem că așa este normal. Colaborarea este semnul normalității și garanția lucrului bine făcut. Nu aş vrea să ajungem în situaţii în care aceste colaborări să fie excepţionale. Deci, cred că trebuie să trecem peste orgoliile personale, să trecem peste tot ce înseamnă capricii, dorinţe proprii sau afinităţi personale pentru că trebuie să primeze interesul tinerilor.

Ştiu că pe lângă această funcţie din cadrul DJST Covasna, sunteţi preşedintele Asociaţiei Alutus. Cum se împacă cele două activităţi?

Alutusul am încercat să îl las deoparte, tocmai pentru a nu exista suspiciuni asupra modului de direcţionare a banului public. E bine să se ştie acest lucru. Postura în care sunt, chiar dacă nu sunt funcţionar public, mă ajută foarte mult, şi nu aş vrea să creez o competiţie neloială, şi am considerat că cel mai bine este să nu existe suprapuneri.  Cred că este foarte bine să se ştie aceste lucruri, pentru a nu exista dubii vizavi de implementarea unor proiect sau direcţionarea pe anumite criterii partinice a banilor publici.

Aţi menţionat două nume maghiare în răspunsurile pe care mi le-aţi oferit până acum. Din acest lucru trag concluzia că activităţile pe care DJST le desfăşoară nu se adresează doar tinerilor români, ci doreşte să implice, aşa cum este normal, toţi tinerii din judeţul Covasna.

Fără niciun fel de discuţie. În ciuda prejudecăţilor, DJST Covasna este deschisă tuturor. Nici nu intră în discuţii să porim de la asemenea premise. Dimpotrivă, noi am considerat că este oportun să cunoaștem și să răspundem nevoilor  tinerilor din comunitatea maghiară şi astfel am inițiat o colaborare cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii, astfel s-au născut proiecte comune(ex.Cursul de scriere proiecte ERASMUS PLUS organizat împreună la sf. anului 2014).

E mult? E puțin ceea ce am încercat să facem? Voi da un exemplu al bunului meu prieten Csibi Magor, directorul  WWF România şi o să spun următorul lucru, apropo de cât de mult sau de puţin am făcut: dacă un vas pleacă dintr-un port cu o deviaţie de 1%, pe termen scurt nu se vede, dar pe termen lung poate să fie extraordinar de important. Deci, haideţi să facem paşi împreună, mici, dar importanţi. Este foarte important să oferi modele de educaţie. Şi am  învăţat că omul sfinţeşte locul şi nu întotdeauna finanţările sunt cele care dau consistenţă unor proiecte. Mai sunt multe de făcut, dar eu cred că suntem pe drumul cel bun.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail