Parcă  ieri a debutat  Concursul  Naţional de Interpretare Vocală „CRAI NOU“ pentru elevii de la secţiile canto ale liceelor de profil din România şi, iată, astăzi s-a ajuns la o mică  aniversare: ediţia a Va.  Organizator şi gazdă este, ca de fiecare dată,  cunoscutul şi apreciatul Liceu de Muzică „Tudor Ciortea“ situat pe str. Colonel Buzoianu nr. 1.  din oraşul de sub Tâmpa, director prof. Liliana Şerbănuţ. 

 

Competiţie acerbă

  

    Cititorii fideli ai cotidianului nostru au fost informaţi încă din luna Gerar a anului 2011, când a debutat această importantă  competiţie  dedicată  învăţăceilor în arta cântului, despre participarea elevilor de la Liceul de Artă „Plugor Şándor” din Sfântu Gheorghe, care mereu au lăsat o frumoasă impresie.

   Sperăm că şi anul acesta să se întâmple la fel, deşi elevii şi cadrele didactice sunt în vacanţă în aceste zile. Numai că  aceia care doresc să performeze, având chemare spre muzică, au renunţat la odihnă  şi distracţie, venind în vechiul burg aflat în centrul ţării să trăiască emoţiile  unui concurs sever.

    Ca atare, câteva zeci de tineri  interpreţi de muzică cultă, împreună cu profesorii lor  se află între  5  şi  7 februarie 2015 la Braşov, spre a-şi verifica nivelul pregătirii şi a se confrunta cu colegi de la unităţi şcolare de profil  din ţară în cadrul unui adevărat festival muzical, numit inspirat  „Crai Nou“.

                                                   Un veritabil…magnet”

    Deşi acum cinci ani a fost  o premieră pentru Liceul „Tudor Ciortea“ din Braşov să organizeze o întrecere de anvergură naţională,  graţie strădaniei inimoasei profesoare Magdalena Suciu, reprezentanta Catedrei de Canto a respectivei instituţii de învăţământ artistic şi iniţiatoarea proiectului, vestea s-a răspândit ca fulgerul  şi concursul  a atras ca un „magnet” elevii cu har într-ale muzicii şi dragoste de învăţătură din România.

      Aşa se face că la fiecare ediţie  am urmărit evoluţiile pline de promisiuni  a zeci de elevi din București, Arad, Braşov, Brăila, Galaţi, Satu Mare, Cluj, Tg.Mures, Suceava, Bistrița, Sf.Gheorghe, Craiova, Tulcea, Sibiu şi din alte oraşe ale ţării. Mulţi dintre ei sunt studenţi acum la Conservator, amintindu-şi că au trecut şi pe aici.

     Vom vedea ce se va întâmpla  de data aceasta, ziarul nostru fiind acreditat din nou, ca la toate celelalte competiţii de până  acum.

 

Juriul  este condus de celebra soprană, dr. Felicia Filip

      Juriul are în componenţă nume cunoscute, precum  soprana  Nicoleta Chirilă şi mezzosoprana  Asineta Răducan, prim-soliste  ale  Operei  Braşov, alături de prof. Magdalena Suciu, reprezentantă din partea gazdelor  – cum spuneam, iniţiatoarea şi  organizatoarea manifestării. Preşedintă a Juriului este şi de data aceasta  dr. Felicia Filip, director al Operei Comice pentru Copii București, care va acorda Premiul Special care îi poartă numele, cunoscută şi recunoscută pentru exigenţa şi impraţialitatea sa.

      Pot depune mărturie ale  acestor  calităţi ale d-nei Felicia Filip aflată  în postura  de Preşedintă  a Juriului  şi la Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare a Romanţei „Crizantema de Aur” de la Târgovişte, zecile, poate sutele de solişti consacraţi, de asemenea,  compozitori,  care  în ultimii şapte ani  au participat la marea confruntare a valorilor din domeniu.  Acolo  pasiunile, rivalităţile şi ambiţia sunt foarte mari, însă graţie profesionalismului şi autorităţii sale, distinsa muziciană a ştiut să împartă echitabil laurii.

. .

Ecou deosebit

   „Am iniţiat acest concurs cu intenţia de a aduce Braşovul la nivelul altor mari centre urbane, unde se desfăşoară astfel de evenimente. Cel mai frumos oraş din ţară – cum a fost denumit municipiul de sub Tâmpa – merita să fie gazda unui asemenea concurs naţional dedicat elevilor. Ne-am bucurat că încă  de la debut întrecerea tinerelor talente s-a bucurat de succes.

       Ecoul stârnit a fost  unul  deosebit, un mare număr de elevi  trimiţând an de an cereri de înscriere“, ne-a declarat   profesoara Magdalena Suciu, iniţiatoarea festivalului.

                       Elevii din judeţul Covasna, o prezenţă onorantă

    Deşi un judeţ mai mic, Covasna a avut mereu concurenţi harnici şi talentaţi. Unii dintre ei, cei din clasa a IX-a,  au participat  pentru prima  dată în viaţa lor la o asemenea  confruntare. Alţii, din clasele mai mari, au deja „state vechi”, fiecare dintre ei fiind bucuros că  a avut  prilejul de a constata cât de bine s-a pregătit, la ce nivel se află faţă de ceilalţi competitori.

     La ora de faţă cel mai titrat dintre covăneni este fără discuţie Bartos Barna, mai vechea noastră cunoştinţă, ajuns în ultimul an de şcoală.

   L-am urmărit la finele lunii ianuarie 2011 cum a păşit emoţionat la prima sa confruntare de o asemenea anvergură având un rezultat mai modest; apoi a crescut, a căpătat experinţă, ajungând acum la apogeul pregătirii ca elev. Din toamnă va fi, mai mult ca sigur, student la Academia de Muzică, iar peste câţiva ani  un artist complet.

   De ce nu,  chiar o  tânără vedetă?

Liceul „Plugor Sándor” din Sf. Gheorghe o pepinieră de talente

    De la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe a venit  anul aceasta cea mai numeroasă echipă din toate ediţiie, fiind în total opt elevi înscrişi în Concurs.
De la clasele  prof.   Sebestyèn Lázár Enikő sunt patru concurenţi din  clasa a XI-a, adică Bajkò Boglárka, Roland  Dobrița, Komporály József , Szèkely Kitti Fruzsina şi „veteranul” Bartos Barna  din clasa a XII-a,  iar de la  prof. Simon Piroska se  prezintă trei eleve de clasa a XI-a: Rèz Nòra Melinda, Țicleanu Emőke şi Pataki Andrea.

                      Astăzi după-amiază are loc Deschiderea oficială                               

   Deschiderea oficială  a Concursului „Crai Nou” are loc astăzi,  joi, 5 februarie 2015, la ora 15.00, în Sala Festivă a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea”. Concursul propriu-zis  începe  vineri  de la ora 10.00, cu elevii claselor a IX-a, încheindu-se după-amiaza târziu cu prestaţia concurenţilor din  clasele a XII-a.

    Festivitatea de Premiere va avea loc sâmbătă, 7 februarie 2015, la ora 11.00, în incinta elagantei  Săli „Patria” a Filarmonicii braşovene. Intrarea este liberă atât în zilele de concurs, cât și la festivitatea finală.  De aceea, cât mai mulţi  elevi, părinţi, melomani sunt invitaţi să urmărească evoluţia unor posible…vedete de mâine.

   Tuturor participanţilor le dorim mult succes!

                                                                                              Horia C. Deliu

 

                               

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail