De vorbă cu Alexandra Haliciu, o tânără din Sfântu Gheorghe, angajată a unei importante companii de navigare

Alexandra Haliciu – din Sfântu Gheorghe – lucrează pentru o importantă companie de navigare, ca „operator excursii”. Tânăra a coborât recent de pe vas, descris ca fiind „un mic univers plutitor”și a revenit acasă, pentru un mic concediu. Urmează să îmbarce în luna martie.  Despre viața sa la bord, despre drumul parcurs până acum pe apele lumii, tânăra ne-a spus mai multe.

Și-a dorit mereu să călătorească, să se dezvolte în permanență, să cunoască oameni, locuri și culturi diferite. Totul a început acum aproximativ trei ani- a văzut un anunț de angajare online, a aplicat, iar după o serie de interviuri și o perioadă de pregătire a ajuns la bordul unui vas impresionant, care pentru următoarele luni îi va fi noua casă…plutitoare.

„Înainte de a începe studiile de master căutam de lucru și la sugestia unui prieten, am început să lucrez la un cazino ca să fac experiență pentru a mă angaja, ulterior pe vas. După o scurtă perioadă  de muncă în București, am găsit o agenție de recrutare din Brașov și am aplicat pentru un post de operator excursii. Practic, vorbim de un post de relații cu publicul și vânzare de pachete turistice – ce implică informarea pasagerilor în ceea ce priveste serviciile din porturi, iar în timpul excursiilor asistență în traduceri și în caz de accident, dar și o bună coordonare cu ghidul privind logistica programului oferit. Pe scurt, departamentul de excursii se ocupă cu tot ce implică excursiile și activitățile pasagerilor în port. Așadar, după aproximativ două săptămâni m-au sunat și am fost chemată la un interviu. Au urmat două examene la limba engleză și spaniolă – pe care le-am trecut cu brio- și un alt interviu, online, pe Skype, cu reprezentanta Oficiului de recrutare din Genova. Înainte de îmbarcare am urmat încă două traininguri și – eram gata de drum! ”, povestește Andra.

[nggallery id=94]

Nu mai fusese la bordul unui vas de croazieră până atunci. A avut emoții, însă a reușit să învingă teama de necunoscut și a pornit…a luat drumul mărilor și oceanelor lumii:

„Am îmbarcat în aprilie 2012. Nu mai fusesem niciodată pe vas până atunci – nici măcar nu știam dacă am rău de mare! A fost, într-adevăr, un contract greu, dar după ce m-am familiarizat cu vasul și cu munca în sine, timpul trecea foarte repede. Faptul că întâlneam oameni noi, diferiți, cu alte experiențe și o groază de povești; că fiecare zi era o nouă provocare, un alt port, un alt loc de descoperit, alte fețe, mâncare, străzi, culori, muzică- da, toate astea cer destulă energie, dar sunt și motivația numărul unu pentru care am revenit ulterior. Astfel încât, anul următor am început al doilea contract, urmat de un an pauză pe care mi l-am petrecut mai mult în America de Sud decât acasă.  Abia anul trecut, în august, am decis să mă îmbarc din nou- de data aceasta cu o altă companie –  dar pe același post”, povestește Alexandra.

A călătorit mult, pe vase de diferite mărimi, a cunoscut oameni interesanți și a văzut locuri fascinante.

„Multă lume mă întreabă câte țări am vizitat… Sincer, nu știu, nu le-am numărat, dar adevărul este că încă sunt câteva continente unde încă nu am ajuns și alte câteva locuri unde mi-ar plăcea să mă întorc și posibil să rămân pentru o vreme. Au fost, într-adevăr,  locuri care m-au impresionat într-un mod special și cu care m-am simțit  „conectată” și unde de fiecare dată când mă întorc descopăr ceva nou. Printre acele locuri <<magice>> aș putea aminti de Maroc, Israel, Andalucia (Spania),  Guatemala, Mexic, Columbia sau Puerto Rico.

Munca într-un orășel în mișcare”, cu servicii de cinci stele

. .

Compania pentru care lucrează în prezent oferă servicii de cinci stele. Vasul de pe care a debarcat recent este  „un orășel în mișcare”.

„Vasul de pe care am debarcat acum este unul de lux, cu o capacitate de 1200 de pasageri și 800 de angajați, însă am lucrat și pe vase cu o capacitate de 4.000 de pasageri. Compania pentru care lucrez în prezent oferă servicii de cinci stele, a căror calitate trebuie să fie ireproșabilă. Așteptările sunt, într-adevăr, mari. În general, este vorba despre persoane cu vârsta peste 50 de ani, oameni care au nevoie de liniște, de un tratament ireproșabil și mai ales – întreaga experiență trebuie să îi facă să se simtă ca acasă. Pasagerii au la dispoziție o piscină, SPA, sală de gimnastică, restaurante, cafenele, bibliotecă și diverse activități de divertisment pe tot parcursul croazierei. Este de fapt un orășel în mișcare”, spune Alexandra.

Deși are o meserie foarte solicitantă, Alexandrei Haliciu, îi place foarte mult ceea ce face.

„Munca pe vas nu este una ușoară. Programul este riguros, e un stil de viață la care cu greu te adaptezi, dar odată ce te-ai obișnuit cu greu poți să renunți și să revii la un serviciu cu program clasic. Foarte important, din punctul meu de vedere, este că trebuie să știi foarte bine ce vrei. În general, în porturi se merge mult în excursii, dar în rest se lucrează mult la calculator și în oficiu. Programul meu de muncă se desfășoară în două ture – de la 7.00 – 11.00 și 17.00 – 21.00. Ce face acest loc de muncă special e că noi, prin faptul că mergem în excursii, putem ajunge în locuri greu accesibile, având în vedere că uneori nu se stă mult în port și pauza între ture poate fi destul de scurtă. Îmi iubesc munca, dar cu toate astea trebuie să recunosc că implică  multe responsabilități și  noi provocări, în permanență. Fiecare contract este diferit, dar la fel în același timp. Stilul de viață, munca – sunt la fel, însă ce diferă sunt oamenii și locurile. Întâlnești mereu oameni deosebiți, din toată lumea, dar și români, în compania cărora simți că ești mai aproape de casă. Anul trecut am petrecut, pentru prima dată, sărbătorile pe vas. Am organizat o mică petrecere împreună cu alți colegi, am avut brad de Crăciun, cozonac și sărmăluțe, dar programul de muncă – același – poate a fost puțin mai stresant având în vedere faptul că pasagerii aveau așteptări foarte mari”, spune Alexandra.

Ea spune că este foarte important ca persoanele care lucrează pe vas și nu numai, să cunoască limbi străine: „Este foarte important să cunoști cât mai multe limbi străine.  Am ajuns la concluzia că degeaba ai  terminat o facultate dacă nu știi măcar trei limbi străine pe care să le vorbești fluent.  Românii sunt, în general, foarte bine văzuți din punctul acesta de vedere. Mă amuză și acum când îmi amintesc  de replici de genul <<Păi normal că vorbești cinci limbi dacă ești româncă!>>”, spune Alexandra.

Pe cei care ar dori să lucreze pe vas, tânăra îi îndeamnă să aplice pentru un astfel de loc de muncă dacă își doresc cu adevărat acest lucru, și îi îndeamnă să se informeze înainte de a aplica:

„Pentru a lucra pe vas, în general, trebuie să fii foarte flexibil și deschis pentru că ajungi să cunoști oameni din medii diferite, cu alte obiceiuri. Presiunea poate fi destul de mare, uneori, și trebuie să poți face față unui program strict. O zi pe vas se resimte ca trei pe uscat, pentru că ritmul de viață este foarte rapid. Nu este așa de complicat să aplici, însă este foarte important să fii bine informat și să știi ce vrei. Este un job ideal pentru cei care vor să călătorească, câștigând și bani în același timp,” încheie Alexandra.

Tânăra va începe o nouă experiență luna viitoare, când va îmbarca din nou.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail