Balul portului popular organizat la Căminul Cultural Sita Buzăului, sâmbătă seara, nu poate fi caracterizat altfel decât: o explozie de  frumos, de bucurie, de lumină în sufletele participanților.

 

Pentru al treilea an consecutiv, siteni, bărcăneni, întorsureni, vâlceleni, brașoveni dar și fii ai satului care trăiesc în localitatea Măieruș, județul Brașov, și-au dorit să fie prezenți la Balul Portului Popular de la Sita Buzăului. Îmbrăcați în frumoase costume populare specifice  mai multor zone ale țării-Ardeal, Oltenia, Moldova- au început să sosească, rând pe rănd, aducând cu ei- așa cum a fost cerința- câte un coș cu mâncăruri și băuturi tradiționale românești.

Primitoarea sală a Căminului Cultural din Sita Buzăului a devenit neîncăpătoare pentru cele 270 de persoane- fete și băieți, femei și barbați- care, începând cu ora 21 și până duminică, aproape de zorii zilei, s-au bucurat că sunt împreună, că poartă costume populare și dansează dansuri de-ale noastre, românești.

Balul a început cu Imnul Național și Tatăl nostru  

 

Pentru că lucrurile esențiale care ne definesc pe noi românii, ca neam- Imnul Național și Tatăl Nostru- nu pot lipsi de la nicio manifestare,  toți cei prezenți la Balul Portului Popular de la Sita Buzăului am intonat, cu emoție, primele două strofe din „Deșteaptă-te române” și, prin rugăciunea de căpătâi a fiecărui creștin ortodox, Tatăl nostru- am mulțumit lui Dumnezeu pentru toate câte ni le dă.

Continuăm în a promova portul tradițional românesc și tradiția românesacă

În cuvântul său, directorul Căminului Cultural din Sita Buzăului, Daniel Neagoe  și-a manifestat bucuria că marea majoritate a celor prezenți în sală purtau costumul popular românesc. „Așa cum știți, în urmă cu trei  ani organizam prima ediție a Balului Portului Popular. Dacă mă uit pe fotografiile și pe înregistrarea făcute atunci,  văd că dintre participanți doar jumătate erau în costume populare, și restul „erau civili”. Astăzi, dacă ne uităm de jur împrejur, ne  bucurăm de  un număr mult mai mare de participanți îmbrăcați în costume populare. De fapt, acesta a fost motivul pentru care am  început organizarea acestui bal, și, prin organizarea celei de a treia ediții  continuăm în a promova portul tradițional românesc și tradiția românesacă”.

Sunt super fericit- fericit e puțin spus- sunt super mulțumit!

Primarul comunei Sita Buzăului, Nicolae Stoica, și-a manifestat satisfacția și mulțumirea față de această nouă reușită. Mulțumindu-le celor prezenți pentru participare, acesta a spus: „Pentru noi, cel mai important lucru este  să știm să ducem mai departe, cu mândrie,  portul popular și  respectul pe care le-am moștenit  de la părinți, bunici, străbunici. Sunt super fericit- fericit e puțin spus- sunt super mulțumit!  Sufletul mi-e plin de bucurie când văd că oamenii au venit alături de noi. Dacă nu ar veni alături de noi (autoritățile locale, oragnizatori- n.red) nu am putea desfășura astfel de eveniment. Să ne  dea Dumnezeu sănătate să putem organiza o nouă ediție la anul și-n toți anii viitori, să ducem mai departe portul și tradițiile noastre populare, să nu uităm de unde am plecat. ”

Un spectacol cu peste 270 de artiști autentici

[nggallery id=93]

 Nelipsit de la evenimentele de suflet ale românilor din județul Covasna, viceprimarul comunei Vâlcele, Nicoale Cucu, ce a venit la bal împreună cu alți vâlceleni, ne-a spus cu zâmbetul pe buze: „Participăm la o  seară românească deosebită, cu o încărcătură pozitivă la maxim. Nu am cuvinte să exprim ceea ce simte sufletul meu în aceste momente.  Uitați-vă și dumneavoastră, în momentul în care  te uiți în sală ai impresia că ești la un spectacol, în care fiecare participant este  artist. Când vezi în jurul tău atâtea persoane îmbrăcate în costume populare românești, te simți ca și cum ai face parte dintr-un ansamblu  mare care nu face altceva decât să prezinte un spectacol superb. Spre bucuria noastră, și noi am făcut parte din acest ansamblu, din acest spectacol. E ceva aparte: muzica, atmosfera, faptul că e o seară românească autentică, în mijlocul țării, acesta este românism la maxim! Toată lumea e fericită: de la Brașov, de la Vâlcele, de la Sita, Barcani, Întorsura, Sfântu Gheorghe, Măieruș ”.

Iar pentru că am avut bucuria să fiu acolo, la Balul Portului Popular de la Sita Buzăului, sunt întru totul de acord cu viceprimarul Nicolae Cucu: toți cei prezenți am făcut parte din spectacolul în care noi am fost artiștii de frunte.

Costume populare, frumoasele noastre costume populare românești

Potrivit organizatorilor, una dintre condițiile obligatorii de participare la bal a fost purtarea costumului popular sau minim a unei piese a acestuia. Spre bucuria organizatorilor, ici, colo se mai putea zări câte un participant venit „în civil”.

Fiecare persoană prezentă la bal  a încercat să îmbrace cel mai frumos costum populat românesc, și sigur a și reușit. Dar pentru că unele dintre ele erau mai deosebite, am sta de vorbă cu cei (acum îmi dau seama că sunt doar cele) ce le purtau.

Vorbindu-ne chiar cu emoție despre costumul popular deosebit pe care îl purta, profesoara Rodica Boieru, din Sita Buzăului, ne-a mărturisit:  „Costumul acesta provine din Țara Făgărașului, din comuna Șinca, și-l port cu foarte mare plăcere, mă simt foarte bine în el. Costumul este al mamei soacre care are 80 de ani, a fost mireasă îmbrăcată cu acest frumos costum. Cred că foarte mult suflet și dorința de-a fi mândră să poarte acest frumos costum popular românesc a determinat-o  pe mama soacră să-l păstreze în felul în care este păstrat (părea că-i nou, deși am aflat că are peste 100 de ani-n. red.). Și eu, la rândul meu, vreau să continui  să-l donez nepoțelelor mele. ”.

Purtând eu însămi o catrință moldovenească veche, pe care mama mi-a recuperat-o din podul grajdiului, am avut bucuria s-o întâlnesc pe doamna doctor Renata Monica Papară, medic de familie în Sita Buzăului, care purta un superb costum popular moldovenesc.„Costumul meu este specific moldovenesc,  achiziționat  din Tg.Neamț- dintr-o zonă unde chiar se  fac costume tradiționale românești. Eu aveam ia iar  doamna care mi l-a făcut mi-a indicat să-mi fac poale cu model identic cu cel de pe ie. Tot doamna de la Neamț mi-a spus că și  catrința trebuie să se asorteze cu restul costumului, la fel ca și brâul și bundița: trebuie să aibă o anumită cursivitate în culori. Mă simt foarte bine, mai ales că  seamănă foarte bine  cu costumul popular pe care eu l-am avut la grădiniță, cu care mergeam la serbări și pe care l-am adus cu mine aici, la Sita Buzăului. Fetița mea l-a purtat  la serbările organizate la grădiniță și la scoală. (…) Am fost și la primele ediții- atunci mă număram printre persoanele  îmbrăcate „în civil”, am făcut parte din cei 50% fără costume populare. Anul trecut am venit în costum popular împrumutat de la cineva din sat, dar pentru anul acesta am dorit să-mi fac acest costum popular moldovenesc, ca să mă simt eu  bine. De 16 ani trăiesc în Sita Buzăului și mi-am dorit să am, aici, ceva al meu-  costumul popular- care să-mi amintească de locul meu natal, Piatra Neamț” ne-a spus medicul Renata Monica Papară, care a venit la bal împreună cu soțul acesteia, dr. Pamfil Papară.

În mulțimea de oameni frumoși care-au participat la Balul Portului Popular de la Sita Buzăului am remarcat un grup de tineri și adulți care erau îmbrăcați în costume populare a căror zonă de proveniență nu o cunoșteam. Dorind să aflu de unde au sosit la bal, am stat de vorbă cu Gabriel Boriceanu,  de la Măieruș, student la Telecomunicații în Brașov- care era tot numai un zâmbet-, și cu mama acestuia, doamna Gabriela. De la tânăr am aflat că: „Portul este din zona Rupea. Părinții mei sunt din Sita- tata originar după bunici iar mama născută chiar aici, în Sita,  căsătorită în Măieruș. Ea  are un port de femeie măritată  iar eu am port de ficior, cu pălărie cu mușcată. Am fost și anul trecut și nu am putut rata participarea la acest bal” ne-a spus Gabriel de la care am mai aflat că „are  o pasiune a jocului românesc (noi nu dansăm, noi jucăm, a precizat acesta) a hainelor și a tradițiilor autentice”. Chiar m-a invitat să particip la Balul Portului Popular ce va fi organizat la Măieruș, în data de 21 febriuarie a.c. Iar pentru că m-a impresionat faptul că un tânăr de doar 23 de ani are o asemenea pasiune, i-am promis că îl vom contacta, din partea redacției,  și vom scrie câte ceva despre el, în Mesagerul de Covasna,.

Iar pentru că nu toți cei ce  și-ar fi dorit să fie prezenți la acest minunat bal au putut-o face, vă dau o informație care vă poate fi de folos: în data de 14 februarie, la Căminul Cultural din Brădet, se va organiza un alt bal al Portului Popular. Așadar, veniți la bal!

Maria Graur 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail