După cum marea majoritate a creştinilor cunosc, astăzi este o nouă Sărbătoare, numită Întâmpinarea Domnului.   Ea  marchează un eveniment biblic legat de Pruncul Iisus. La  40 de zile de la naşterea sa  a fost dus la Templu de părinţi, aşa cum cerea vechea lege. Evenimentul este prăznuit de Biserica ortodoxă, cu această ocazie având loc şi Slujba de purificare a mamei.

                                                Eveniment religios

     Aşadar, în data de 2 februarie în fiecare an  are loc la dată fixă evenimentul numit Întâmpinarea Domnului. Regula acelor vremuri  impunea  ca femeia ce a născut un prunc de parte  bărbătească  să nu păşească în Lăcaşul sfânt timp de patruzeci de zile. La împlinirea acestui termen mama venea cu fiul la Templu şi aducea jertfă un miel sau un porumbel, pentru sacrificiul purificării.

      Pe lângă această semnificaţie biblică, de-a lungul timpului au apărut şi alte interpretări, multe laice, data amintită fiind  cunoscută în ţara noastră şi ca Ziua Ursului, un prilej de a se anticipa evoluţia vremii pentru perioada următoare.

      Conform  profilului rubricii de faţă, vom insista asupra unor uzanţe şi rânduieli ale oamenilor simpli legate de acest moment calendaristic.

Ziua Ursului

     De  unde provine denumirea  oarecum  curioasă de Ziua Ursului?   Există de mulţi ani în credinţa norodului   ideea că la începutul lui Făurar, după două luni de hibernare, Moş Martin iese pentru scurt timp din bârlog. În funcţie de comportamentul său  pe 2 februarie,  superstiţia populară indică dacă vine mai repede primăvara sau dacă întârzie.

    Oamenii  au asociat  schimbarea vremii cu modul imprevizibil în care reacţionează animalul acesta puternic şi periculos, de Ziua lui. Avem de-a face cu o vietate a codrului ce trăieşte şi în judeţul Covasna ( specia „Ursus arctos arctos”, adică ursul brun), care îşi vede de ale lui atunci când nu e provocat. Dacă însă este vorba de o ursoaică ce are pe lângă ea doi-trei pui mici, atunci riscul unui atac devastator asupra omului  trebuie luat serios în calcul. Şi nu o dată s-au înregistrat situaţii dramatice, aşa cum am relatat la momentul respectiv în ziarul nostru.

                                                  Credinţe primitive

    Pe vremuri,  în naivitatea lor oamenii de la ţară considerau că pruncii lor pot fi la fel de sănătoşi şi puternici ca un urs, dacă în 2 februarie sunt unşi pe faţă şi pe mâini cu grăsime  de urs procurată de la vânători. Persoanele bolnave de „sperietură” trebuiau  afumate cu păr de urs. Unii mergeau şi mai departe, în semn de apreciere pentru acest impunător „rege al  pădurilor din  Carpaţi”, botezând-şi odraslele…Ursu sau Martin.

      Acest mamifer puternic a fost considerat  încă din vechime un  animal-oracol, având un rol simbolic în percepţia populară,  reacţia sa în această zi magică indicând  adesea fără greş dacă vremea se va înrăutăţi sau nu, dacă iarna va mai dura sau va veni o primăvară timpurie.

         Datina  spune că pe 2 februarie în jurul  prânzului,  în caz că avem de-a face cu o zi senină, cu mult  soare, e posibil ca ursul să iasă din bârlog. Dacă îşi vede umbra pe zăpadă, după care intră la loc şi se culcă, înseamnă că încă şase săptămâni  mai ţine sezonul friguros! În caz că afară e timp înnourat şi nu-şi poate zări umbra, va mai zăbovi în aer liber,  semn că iarna o să dispară  cât de curând şi se va încălzi treptat.

      Aşadar, dacă astăzi este cer senin  este posibil ca Ursică să ne dea o veste nu prea grozavă, reintrând în culcuş  pentru a-şi continua hibernarea, iar noi vom dârdâi….

Teamă şi respect

     

      Izvoarele istorice arată că şi vechii daci aveau un cult pentru jivinele mari ale păsurii, precum  urşii şi lupii, care erau  priviţi  cu  teamă şi respect. Ele reprezentau   animale  sacre, prezente  în felurite povestiri şi legende legate de viaţa acelor timpuri.  Se ştie că urşii sunt omnivori, mâncând carne şi verdeţuri. Vânează felurite vietăţi, dar preferă mierea, chiar suportând înşepăturile albinelor deranjate din stup,  apreciază  fructele de pădure, ca zmeura, murele, afinele. Nu refuză nici perele, merele pădureţe, ciupercile, jirul.

    Toamna  se hrăneşte   bine  pentru a putea suporta  perioada lungă de inactivitate care urmează pe timpul iernii. Deşi este considerat un prădator  de talie mare, ursul nu trăieşte numai cu carne şi se atinge  de mortăciuni, precum lupii. 

    Blana ursului este  frumoasă, foarte deasă, fiind alcătuită din două  rânduri de păr aspru, maroniu sau negru.  Moş Martin este renumit pentru mirosul şi auzul său, având aceste  simţuri dezvoltate, putând simţi omul şi de la o jumătate de km!   Sunt însuşiri  care îi sunt de mare folos în descoperirea surselor de hrană.

   Trebuie ştiut că  ursii atacă oamenii doar atunci când sunt provocaţi ori li se simt puii  în pericol.

Leac băbesc

. .

   

     Din  vechime există multe  obiceiuri, datini legate de  existenţa ursului. Medicina populară utilizează şi azi cu succes grăsimea şi părul mamiferului,  iar capul său împăiat şi blana constituie trofee vânătoreşti, având şi funcţie estetică în decorarea cabanelor montane, iar dinţii reprezentă talismane.

    Concetăţenii în etate îşi amintesc anumite scene pitoreşti.  Cu ani în urmă, prin  comune şi sate puteau fi observate cete de ursari, ce dădeau spectacole şi făceau deliciul privitorilor, mai cu seamă al  prichindeilor.

     „În copilăria mea  venea câte o şatră de  ţigani, aducând cu ei un urs dresat. Făceau hărmălaie,  băteau în tobe, cântau la vioară şi mergeau  din loc în loc  oferind spectacole pe uliţă pentru câţiva bănuţi şi de-ale gurii, ne-a povestit nenea Gheorghiţă Boriceanu, din  Floroaia. Aveau urşi bruni domesticiţi, crescuţi de pui, legaţi cu un lanţ  să nu fugă sau să facă rău. Pentru toată lumea constituia o mare distracţie momentul când apăreau ursarii prin părţile acestea. Existau şi superstiţii: cine visa în noaptea premergătoare Zilei Ursului un exemplar frumos, credea că-i va merge bine. Fetele nemăritate aveau parte de peţitorii, iar băieţii  făceau armata uşoară. De asemenea, exista un obicei de tratament primitiv, un fel de leac băbesc numit semnificativ «Călcatul ursului», care se zice că era folositor în cazul durerilor de spate şi şale. Ştiu şi eu…”.

 

                                 Astăzi este şi „Ziua Cârtiţei” în Statele Unite

                                                    

     Nu doar în ţara noastră, ci în multe părţi ale Europei,  mai cu seamă în rândul nordicilor, există  obiceiul observării comportamentului lui Moş Martin în această zi.   Însă cel mai popular personaj din această poveste cu iz meteorologic nu este un urs, ci o… cârtiţă – un  mic rozător  foarte popular în America. Se numeşte Phil are darul de a prezice vremea pentru săptămânile ce vin.

   De peste un secol, în fiecare dimineaţă de 2 februarie are  loc un show, în ultimii ani  dvenind extrem de mediatizat, desfăşurându-se în prezenţa camerelor de filmat şi a   unui numeros public. Cârtiţa Phil este scoasă  din cuşcă în văzul mulţimii. Dacă  îşi vede umbra şi fuge înapoi la adăpost, este un indiciu că iarna va mai dura. În schimb, dacă petrece mai mult timp alături de miile de oameni veniţi la spectacolul „live”,  primăvara  se apropie cu paşi repezi. Acest obicei este aşteptat cu nerăbdare  an de an, fiind luat în serios de naivi şi persiflat de lucizi, dar intrat solid în folclorul american.

   Se pare că povestea provine de la imigranţii nemţi veniţi în Lumea Nouă cu peste două secole în urmă. Primul animal întâlnit de ei în pădure, la începutul lunii februarie, a fost un sobol abia ieşit dintr-un muşuroi. Aducându-şi aminte de felul în care prognozau venirea primăverii  din ţara lor de baştină, au procedat la fel cu mica vietate. Numele  îi  provine de la un şef de trib indian din zona Pennsylvania, King Philip, prescurtat, Phil.

   …Şi uite aşa, în epoca zborurilor intergalactice şi a computerilor performante  s-a ajuns, şi  peste Ocean, la cea mai  rudimentară prognoză meteo! Fireşte, privită cu detaşare de către specialiştii în domeniu…

 

Oare  va fi respectată tradiţia?

    …Să vedem, dragi prieteni, ce figură ne vor face astăzi Moş Martin – ursul nostru carpatin, şi Phil – cârtiţa americană: îşi vor vedea umbra, se va respecta sau nu tradiţia ancestrală?

   Eu cred că da.

      

                                                                                                  Horia C. Deliu

 

                                

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail