Primăria Sfântu Gheorghe va demara în acest an proiectul Inima oraşului”, ce are ca scop revitalizarea centrului istoric şi crearea unei zone pietonale.

Consiliul local Sfântu Gheorghe a aprobat, ieri, modificarea proiectului iniţial, respectiv eliminarea parcării subterane cu 200 de locuri ca urmare a existenţei riscului de avariere a clădirilor aflate în vecinătate, respectiv Prefectura, Consiliul Judeţean şi Galeria de Artă, şi apariţiei unor costuri suplimentare din cauza configuraţiei terenului.

Viceprimarul Sztakics Eva a declarat că proiectul, care vizează în principal închiderea definitivă a circulaţiei rutiere în Piaţa Libertăţii, mai exact a tronsonului din faţa Colegiului „Miko” şi a Teatrului „Tamasi Aron”şi crearea unor alei pietonale, va fi finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional şi va trebui realizat până la sfârşitul anului. Valoarea totală a proiectului este de peste un milion de euro.

Proiectul a fost votat de consilierii locali, însă au existat voci din partea societăţii civile care au considerat oportună organizarea unei dezbateri publice pe această temă. „N-aş fi fost aici dacă aş fi fost cu totul de acord cu acest proiect, care presupune un sacrificiu mare de copaci din parcul central. În ultimii ani asistăm la un proces de îndepărtare a copacilor plantaţi mai demult, care sunt mândria noastră. În ultimii doi-trei ani am pierdut 115 castani, din care, am numărat, numai cinci erau bolnavi. Mi se pare absolut periculos pentru noi, oamenii, că pe zi ce trece maşinile din oraş se înmulţesc şi poluează aerul, iar noi continuăm să tăiem arborii care ar mai echilibra aerul (…) Ştiu că se plantează arbori în cartiere, am văzut puieţi, dar copacii bătrâni se taie într-un ritm mult prea alert şi vom face totul ca să îi apărăm (…) Am înţeles că centrul civic va arăta ca cel de la Sibiu, va fi piatră multă, dar sperăm că la noi vor rămâne şi copaci”, a declarat Maria Movilă, care a vorbit în numele mai multor cetăţeni.

Primarul Antal Arpad a dat asigurări că realizarea unei zone pietonale nu presupune reducerea spaţiilor verzi din oraş. „Pe cei care cred că va fi mai puţină zonă verde îi pot linişti. Zonele verzi vor fi mai extinse şi vor fi mai multe. Eu mă număr printre cei care îşi doresc mai multă verdeaţă şi un aer mai curat. Prin restricţionarea circulaţiei, Sfântu Gheorghe va avea un centru mai plăcut pentru pietoni şi biciclişti. Oraşul nostru nu este aşa de mare să nu ne putem permite să scoatem centrul din zona de tranzit (…) Vom avea un centru mai curat şi mai verde până la sfârşitul acestui an”, a spus primarul Antal Arpad.

Prin acest proiect autorităţile locale îşi propun, totodată, să confere centrului istoric un loc mai important în viaţa urbei, aici existând mai multe clădiri vechi, multe ganguri şi spaţii neutilizate, care pot fi reamenajate şi pot deveni o atracţie atât pentru localnici, cât şi pentru turişti.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

. .

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail