Locuitorii din Sfântu Gheorghe au posibilitatea,  de mai mulţi ani, să colecteze uleiul şi grăsimile comestibile uzate prin intermediul societăţii de salubritate Tega. Însă, în decurs de un an, doar 1.062 de kilograme (un litru însemând 920 de grame) au ajuns la centrul de colectare selectivă.

Potrivit conducerii societăţii, cifra prezentată mai sus nu suferă modificări majore de la an la an, deoarece populaţia este reticentă la ideea colectării uleiului acasă, în recipienţi separaţi, dar şi la ideea deplasării până la centrul de colectare pentru a depune unu sau mai mulţi litri de ulei uzat, preferând să-l arunce în canalizare.  Ceea ce mulţi locuitori nu ştiu este că un litru de ulei transformă, în apă nepotabilă, un milion de litri de apă,  adică cantitatea necesară supravieţuirii unei persoane timp de 14 ani.

Toth Birtan Csaba, directorul Tega S.A. a explicat că de-a lungul anilor s-a încercat „educarea” populaţiei prin diferite campanii realizate în parteneriat sau de asociaţii specializate, „dar nu s-a rezolvat nimic”. Oamenii nu au înţeles importanţa colectării uleiului, continuându-şi ritualul obişnuit de a deversa cantităţile de ulei casnic pe conductele de scurgere.

„Am încercat şi prin asociaţii specializate, dar nu s-a rezolvat nimic. Populaţia este reticentă, nu se implică. Dacă vă uitaţi, societatea civilă se ocupă şi face campanii în mai toate oraşele din județ, dar nu realizează mai mult de 100-200 de litri pe colectare. (…) Avem asigurate condiţiile atât în piaţa centrală cât şi la Centrul de Colectare selectivă din strada Energiei nr. 2, unde se pot depozita uleiurile folosite”, a declarat directorul Tega.

. .

În decursul ultimilor 5 ani, în Sfântu Gheorghe s-au colectat 4.235 kilograme de ulei, adică 4.603  litri de ulei, din care, doar anul trecut, s-au strâns 1.062 de kilograme, adică 1.154  litri de ulei. Cantităţile de ulei şi grăsimi colectate se predau spre valorificare la o firmă specializată.

Există amenzi pentru persoanele fizice, dar nu se aplică

Chiar dacă în momentul de faţă există o legislaţie care prevede amenzi între 100 şi 1.000 de lei pentru persoanele fizice care aruncă uleiul în locuri nepermise, nimeni nu a luat amendă până acum, pentru că, fizic, nu poate nimeni să vegheze asupra fiecărei gospodării, 24 de ore din 24.

Ptrivit directorului Gosp Com, s-a încercat o informare a populaţiei cu privire la ceea ce nu este bine să se arunce în canalizarea gospodăriilor, prin distribuirea a 10.000 de fluturaşi tipăriţi, însă atitudinea populaţie nu pare a se fi schimbat.

„ Anul trecut, prin august, noi am făcut o campanie prin care informam oamenii ce să nu aruncăm în canalizare, deoarece provoacă înfundări. Am încercat. S-au dat 10.000 de pliante în toată zona de operare, prin intermediul cărora  le spuneam ce se poate întâmpla dacă arunci în canalizare hârtie, grăsimi, păcură, cârpe şi altele. Lumea reacţionează cam tot la fel. Particularii nu sunt conştienţi, încă,  ce poate să facă un litru de ulei la 1.000 de metri cubi de apă.  Noi, totuşi, în staţiile noastre de epurare avem instalaţii de separare a uleiului, deci monitorizăm ce iese din staţia noastră de epurare, să nu iasă ulei. La rândul nostru şi noi suntem monitorizaţi de către SGA (n.red.- Sistemul de Gospodărire a Apelor) Covasna”, a declarat Fejer Alexandru, directorul Gosp Com.

Chiar dacă la staţia de epurare există fitre speciale de colectare şi înlăturare a uleiului şi a grăsimilor, situaţia nu este rezolvată, deoarece multă lume aruncă deşeurile pe câmp sau în apele curgătoare, obicei regăsit mai ales în zonele unde nu există sistem de canalizare sau de colectare a deşeurilor.

„Probabil, fiindcă nu îi amendează nimeni, şi atâta este conştiinţa civică. Nu numai la Sfântu Gheorghe se întâmplă acest lucru, ci în toate oraşele”, a spus directorul Tega. În acelaşi context şi directorul Gosp Com a declarat: „La noi legislaţia se ocupă numai cu întreprinderile care deversează ulei, nu şi cu particularii. (…) Există în ţara noastră un normativ NTPA 002 care reglementează condiţiile de evacuare a apelor uzate în reţelele de canalizare ale localităţilor, şi în funcţie de aceasta noi îi monitorizăm pe cei care au asemenea evacuări şi îi obligăm să-şi pună separatoare de grăsimi. Toţi care au asemenea eliminări sunt monitorizaţi de către laboratoarele noastre.  Din păcate, legislaţia ţării noastre încă nu a ajuns acolo încât să avem cum să-i monitorizm legal (n.red.- persoanele fizice). Nici casele particulare nu sunt monitorizte pentru aceste deversări.”

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail