Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, în calitate de partener activ al proiectului PACINFO, a organizat ieri un seminar pentru fermieri.

 

Seminarul a făcut parte dintre activitățile organizate în cadrul proiectului „PACINFO – Rolul social și de mediu al agriculturii în regiunile montane”, proiect cofinanţat de Comisia Europeană. Implementarea acestuia se realizează prin parteneriatul dintre Agențiile pentru Protecția Mediului (APM) din 16 judeţe (Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Bacău, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureş, Neamţ, Sibiu, Suceava, Vrancea), prin coordonarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita şi sub supravegherea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Așdadar, în cadrul proiectului PACINFO – Rolul social și de mediu al agriculturii în regiunile montane”, ieri, a avut loc la o Sală de festivități din Sfântu Gheorghe, un seminar organizat pentru fermieri.

Potrivit reprezentanților APM Covasna, scopul organizării acestui seminar a fost de a informa fermierii din zonele montane despre principiile de bază ale Politicii Agrare Comune (PAC), în special despre principiile legate de protecția mediului, despre măsurile speciale privind susținerea ajungerii pe piață a produselor și de a conștientiza fermierii despre importanța agriculturii sustenabile în zonele montane, în contextul protecției calității mediului. Conform reprezentanților APM Covasna, Politica Agrară Comună (PAC) din noua perioadă de programare a Uniunii Europene acordă o atenție însemnată practicilor agricole ecologice, acest fapt având o relevanță majoră din cadrul fermelor din zonele montane ale României, deoarece acestea au un avantaj competitiv datorită mediului curat.

La seminar au fost invitaţi fermieri şi agricultori din judeţ, dar au participat şi reprezentanţi ai unor instituții responsabilităţii în domeniu, și nu numai.

Evenimentul a fost deschis de către directorul executiv al APM Covasna, Gheorghe Neagu. Acesta a mulțumit partenerilor și tuturor celor care s-au implicat sau au susținut sau susțin acest proiect.

Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a adresat apoi câteva cuvinte celor prezenți și a declarat că, în opinia sa, acest seminar este binevenit.

A urmat apoi prezentarea proiectului „PACINFO – Rolul social și de mediu al agriculturii în regiunile montane”- realizată de reprezentanta APM Covasna, Bartha Ibolya, responsabil de proiect.

. .

Directorul executiv al Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba, a prezentat principalele măsuri din PNDR 2014-2020.

De asemenea, în cadrul evenimentului, Petrass Istvan Attila, expert-evaluator de mediu a vorbit despre Politica Agricolă prin prisma protecției naturii, iar Udrea Simona, consilier în cadrul Direcției Agricole Covasna- a vorbit despre produsele tradiționale. Au urmat apoi prezentări pe tema propriilor experiențe ale producătorilor agricoli, s-a discutat, au putut fi puse întrebări, au putut fi primite răspunsuri.

În cadrul proiectului „PACINFO – Rolul social și de mediu al agriculturii în regiunile montane”, au avut loc și alte activități, de la demararea acestuia, până în prezent. Spre exemplu, s-au realizat și distribuit materiale de informare despre PAC; la sediul APM Covasna, a fost amplasat un info-chioșc, softul acestuia fiind pus la dispoziție de către liderii de proiect, iar în data de 26 octombrie (a.c.), s-a organizat  „Ziua Traiului de Munte”, eveniment ce se dorește să devină o tradiție. În cadrul „Zilei Traiului de munte”, s-a organizat un târg, dar și o expoziție cu produse tradiționale din zona de munte. La nivelul județului nostru, evenimentul a avut loc în centrul orașului Sfântu Gheorghe.

„PACINFO – Rolul social și de mediu al agriculturii în regiunile montane” are o durată de 11 luni. Proiectul a debutat în luna mai a anului 2014 și se va finaliza în data de 30.04.2015.

Printre rezultatele așteptate ale proiectului se numără: recunoașterea importanței activității agricole din zona de munte; creșterea gradului de informare a fermierilor; creșterea gradului de informare a Agențiilor pentru Protecția Mediului, apropierea tinerilor de activitățile agricole, apropierea tinerilor de activitățile agricole, de problemele și rolul acestora.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail