Preşedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, şi-a exprimat, ieri, dezacordul faţă de poziţia exprimată de liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, care a considerat inoportună desfăşurarea unui tricolor de mari dimensiuni pe străzile din municipiu cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române.

„Conform declaraţiilor domnului Guruianu afişarea steagului este „de neînţeles”, dar şi „o mare greşeală” în aceeaşi măsură, atât defilarea cu un steag român uriaş de 24 ianuarie, cât şi demonstraţia maghiară de forţă din decembrie anul trecut. Consider aceste declaraţii total inoportune şi în afara poziţiei Partidului Naţional Liberal, deoarece orice cetăţean român are dreptul, ce nu poate fi îngrădit, de a arbora, afişa, purta drapelul naţional, cât şi alte însemne naţionale în orice moment, atât timp cât nu au nici o conotaţie peiorativă”, menţionează Marius Obreja, într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES.

Obreja, care este şi vicepreşedintele Senatului, precizează că, întrucât „legislaţia nu este foarte clară şi oferă nişe pentru interpretare”, a depus o iniţiativă legislativă, adoptată deja în plenul Senatului României, pentru modificarea legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, prin care doreşte să fie stipulat „dreptul fiecărui cetăţean de a arbora, purta orice alt simbol naţional, statal sau individual (drapel, stema, etc. ), atât timp cât este legal aprobat şi este însoţit de drapelul României”. Potrivit acestuia, propunerea legislativă urmează să fie dezbătută în Camera Deputaţilor, care are rol decizional.

În cadrul manifestărilor organizate pe data de 24 ianuarie la Sfântu Gheorghe de Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş cu prilejul Micii Uniri, pe străzile din municipiu a fost desfăşurat un drapel tricolor în lungime de 150 de metri. Steagul a fost purtat în mod simbolic de câteva sute de oameni pe Bulevardele „Grigore Bălan” şi „1 Decembrie 1918”, precum şi prin faţa statuii Voievodului Mihai Viteazul, unde au avut loc ceremoniile oficiale. Tricolorul a fost cusut anul trecut la Chişinău, la iniţiativa Platformei Civice Acţiunea 2012 şi a avut iniţial o lungime de 300 de metri, dar a fost tăiat în două, jumătate fiind adus în România şi afişat la diverse manifestări unioniste în mai multe oraşe din ţară.

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu a declarase înaintea Zilei Unirii că nu agreează ideea deşfăşurării drapelelor pe străzile din municipiu, fiind de părere că acest gen de acţiuni, care se amplifică unele pe altele, nu sunt benefice pentru buna convieţuire interetnică. „Pur şi simplu îmi exprim nemulţumirea totală faţă de a transforma un steag în ceva ce el nu este. Steagul îşi are rostul lui, sub nici o formă nu vreau să neg importanţa steagului, dar nu îmi place ca cineva să poarte steagul doar pentru a arăta cine este stăpânul în acea zonă. La fel am reacţionat şi în luna decembrie (când maghiarii au defilat pe străzile din Sfântu Gheorghe cu două steaguri uriaşe, unul unguresc si unul secuiesc -n.r), pentru că această spirală nu se poate duce la nimic bun, este pur un mers orb, cu capul spre zid (…) E un cerc vicios, ba mai mult e, cum am spus, chiar o spirală care se amplifică şi mi-e groază să mă gândesc că pe 15 martie ( de Ziua maghiarimii -n.r) o să se poată întâmpla acelaşi lucru de partea cealaltă (a maghiarilor -n.r) şi vom continua tot aşa”, a declarat la acea vreme Mădălin Guruianu.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail