Panoul cu inscripţia „SIC Terra Siculorum” (varianta latină a ţinutului secuiesc – n.r.), amplasat anul trecut de liderii UDMR Covasna în vecinătatea Prefecturii şi a Pieţei „ . . Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, unde au avut loc, sâmbătă, ceremoniile dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, a fost mascat, pe durata manifestărilor, de un drapel tricolor românesc, care a fost susţinut de mai mulţi tineri.
Săptămâna trecută, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a transmis o adresă oficială liderilor UDMR, Tamas Sandor şi Antal Arpad, care ocupă şi funcţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean, respectiv de primar al municipiului Sfântu Gheorghe, prin care i-a invitat să participe la manifestările oficiale dedicate Micii Uniri, dar şi să înlăture acest panou.
Prefectul a menţionat că cereri de înlăturare a panoului au venit şi din partea a două organizaţii civile, respectiv Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa, care consideră că menţinerea panoului reprezintă un „gest extremist” şi o „provocare ce jigneşte românii şi lezează sentimentele naţionale’, precum şi o „ofensă adusă însăşi sărbătorii Micii Uniri”.
Liderii UDMR Covasna nu au dat curs nici uneia dintre solicitări.
„Nici nu mă aşteptam să dea curs unei asemenea invitaţii ţinând cont de lipsa dorinţei de colaborare, de a da un semnal. În fond, noi atât aşteptam: un semnal de respect a acestei sărbători. Nu era vorba nici de prefect, nici de vreo asociaţie, ci de simbolul românesc al acestei zile şi de modul de raportare la aceste lucruri. Nu poţi cere să fii respectat, dacă nu respecţi pe alţii.(…) Majoritatea respectă minoritatea maghiară şi celelalte minorităţi, iar statul român le asigură drepturi depline. (…) Gestul conducerii Consiliului Judeţean Covasna şi a Primăriei Sfântu Gheorghe, privit din această perspectivă, este incalificabil”, a declarat, pentru AGERPRES, reprezentantul Forumului Civic al Românilor, dr. Ioan Lăcătuşu.
Panoul cu inscripţia „SIC Terra Siculorum” a fost amplasat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe în luna decembrie 2014, în replică la acţiunile fostului prefect, Marius Popica, care a cerut înlăturarea steagului secuiesc din spaţiile publice, conform unei decizii definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES
www.agerpres.ro