Administrația Județeană a Finanțelor Publice Covasna informează contribuabilii care realizează venituri din închirierea de camere în scop turistic, situate în locuințe proprietate personală, despre principalele  obligații fiscale .

Contribuabilii, persoane fizice care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare între 1 si 5 camere inclusiv, datorează un impozit pe venitul stabilit ca normă anuală de venit. Normele anuale de venit se aplică persoanelor fizice care închiriază în scop turistic, durata de închiriere fiind de maxim 30 de zile, camere situate în locuințe proprietate personală. Aceste persoane care  închiriază sunt altele decât persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, asociațiile familiale proprietari de structuri de primire turistică cu funcțiune de cazare certificate de Ministerul Dezvoltarii Regionale și Turismului.

Norma de venit pentru anul 2015  corespunzatoare unei camere închiriate  în scop turistic de către proprietari în locuințe personale,  indiferent de categoria localității și de amplasamentul locuinței,  este 10.800 lei/ cameră/an.

Contribuabilii care desfășoară activități de închiriere de camere în scop turistic au obligația de a depune la organul fiscal competent formularul 220 “ Declarație de venit estimat/ norma de venit” și vor completa anexa la declarație “ Fișa capacității de cazare” cu informațiile necesare în vederea stabilirii impozitului anual datorat, pâna la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfășurat activitate și în anul precedent, respectiv în termen de 15 zile de la începerea activității, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.

Impozitul anual datorat se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit, impozitul fiind final. Impozitul se virează la bugetul de stat în două tranșe egale: 50%  până la 25 iulie inclusiv și  50% până la 25 noiembrie inclusiv.

Potrivit prevederilor art.2 alin (3) din Ordinul comun al M.D.R.T si M.F.P. nr 22/28/2012, nivelul normelor anuale de venit este propus de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și nu poate fi redus cu mai mult de 30% față de acest nivel.

Normele de venit anuale  se ajustează prin diminuare, astfel:

–      acces la resursele turistice ale persoanelor care călătoresc în scop turistic numai cu mijloace proprii de transport, cu 10%

–      acces cu mijloace de transport în comun, rutiere și feroviare, cu 5%

. .

–      pentru locuințe situate în mediul rural, cu 15%;

–      pentru locuințe situate în mediul urban, cu 10%;

–      camere dotate cu:   – instalații de apă , cu 10%

                                 –  instalații de canalizare , cu 5%

                                 –  instalații electrice , cu 5%

                                 –  instalații de încălzire, cu 5%

–      echiparea sanitară destinată turiștilor nu este în exclusivitate pusă la dispoziția acestora, cu 15%

–      pentru camerele care au suprafața mai mică de 10 mp, cu 5%;

–      peste 3 locuri de cazare într-o cameră, cu 5%

–      materiale de construcții din care sunt construite clădirile în care sunt situate camerele: beton, cărămidă, lemn, etc., cu 5%

          Menționăm că,  contribuabilii care realizează venituri din închirieri în scop turistic de 1-5 camere situate în locuințe proprietate personală au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net anual în sistem real pe baza datelor din contabilitatea în partida simplă, potrivit art.48 din Codul fiscal. Opțiunea se exercită pentru fiecare an fiscal, prin completarea declarației privind venitul estimat/ norma de venit pentru anul în curs și depunerea formularului la organul fiscal competent până în data de 31 ianuarie inclusiv. În cazul în care contribuabilii încep să realizeze astfel de venituri în cursul anului, după data de 31 ianuarie, opțiunea se exercită pentru anul fiscal în curs, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.

                            

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail