. .

Consiliul Judeţean Harghita doreşte să modernizeze şi să dezvolte aerodromul de la Ciceu şi să-l transforme în Aeroportul Hargita, facilitând în acest fel accesul către Bucureşti şi Budapesta şi contribuind la dezvoltarea economică a zonei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, concepţia de dezvoltare a aeroportului Hargita (nr: numele judeţului, în limba maghiară), care prevede realizarea, în acest an, a studiului de fezabilitate privind şi înfiinţarea companiei care să administreze aeroportul.

Borboly a precizat că, în prezent, aerodromul Ciceu dispune de o pistă cu iarbă 1200x 50 m şi de trei hangare, iar în intenţie este să se asfalteze pista, să fie instalat un sistem de semnalizare pe timp de ceaţă şi de a completa construcţiile deja existente. Potrivit preşedintelui CJ Harghita, se ia în calcul folosirea unor avioane uşoare, de 30, 40 sau 50 de persoane, care sunt folosite deja în cursele interne din România şi care ar asigura legătura cu Bucureşti sau Budapesta.

„Eu cred că propunerea noastră se bazează pe nişte fundamente bine gândite şi cred că acest proiect este realizabil, pentru că vorbim despre un aeroport care deja este funcţional, deci nu vorbim despre o idee, despre un vis, ci despre ceva care funcţionează de ani la rând. Şi este al doilea aeroport, momentan, după aeroportul de la Tuzla, aeroport privat în prezent, care are cartea aeroportului, are toate autorizaţiile, avizele necesare funcţionării şi eu cred că de aici trebuie să mai facem un pas mic şi despre acest lucru vorbim, încât să legăm Miercurea Ciuc de Bucureşti şi să legăm Miercurea Ciuc de Budapesta. Aceasta este ideea noastră, pentru că, după cum se vede, autostrăzile nu prea sunt proiectate pe teritoriul judeţului nostru şi eu cred că trebuie să ieşim din acest impas economic în care ne aflăm şi o posibilitate de a veni şi de a pleca din judeţul nostru pe calea aerului ar fi convenabilă pentru viaţa economică”, a spus Borboly Csaba.

Acesta a mai spus că aeroportul va putea fi folosit şi de avioanele sau elicopterele care ar putea interveni pentru stingerea incendiilor de pădure şi care ar putea fi obţinute prin proiecte europene.

În plus, susţine Borboly, dezvoltarea aerodromului ar fi în avantajul investitorilor din Ungaria, care acum călătoresc câte 10-12 ore cu trenul sau autoturismul pentru a ajunge la Miercurea Ciuc.

 AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail