Un număr de 10.037 de carduri de sănătate care nu au ajuns la titulari din diferite motive, au fost trimise la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna, după ce conducerea medicilor de familie din judeţ a refuzat înmânarea acestora către asigurați, pe motiv că medicii de familie „sunt furnizori de servicii medicale şi nu de carduri”.

. . Astfel, CAS Covasna a început, luni, înmânarea celor peste 10.000 de carduri titularilor sau aparţinătorului, prin ghişeele de la parterul clădirii, conducerea CAS dorind ca în termen de cel mult o lună să se finalizeze acest proces, pentru ca asiguraţii să poată beneficia de serviciile medicale, în continuare. Potrivit directorului CAS Covasna, Ghiţă Drăgoiu, cele mai multe carduri au fost restituite din cauza expirării tremenului de păstrare, însumând un număr de 7.500 de bucăţi, 1.500 de carduri au ajuns la CAS din cauza faptului că destinatarul şi-a schimbat domiciliul, iar restul pe motiv că acesta este necunoscut.

Pentru a intra în posesia cardului de sănătate, titularul trebuie să se prezinte la sediul CAS Covasna cu buletinul de identitate, iar aparţinătorii trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere. „De luni a început înmânarea cardurilor către persoanele care se prezintă la ghişeu pe bază de solicitare, poate să fie şi verbală, deci nu se face cerere. Când vine altcineva, trebuie să vină cu o declaraţie pe proprie răspundere că ridică cardul cu numărul cutare pentru codul numeric personal cutare. Modelul este afişat şi pe site şi jos la ghişeu.  Persoana trebuie să-şi spună numele şi codul numeric personal, pentru că trebuie să ne asigurăm că ştim unde s-a dus cardul respectiv, că ar putea să-l ia cineva  şi să nu-l dea titularului. (..) Ne-am asumat responsabilitatea să  dăm cardul pe loc, solicitantul să nu aştepte pentru a doua  sau a treia zi, să nu îi programăm. Mi se pare corect, dar e greoi”, a explicat directorul CAS Covasna.

Medicii de familie nu au fost de acord să înmâneze cardurile asiguraţilor

Până ieri, în aproximativ 24 de ore, de la ghişeele CAS au fost ridicate aproximativ 70 de carduri de sănătate. Conducerea CAS Covasna este de părere că procesul de distribuire a cardurilor de sănătate ar fi putut fi mai simplu dacă s-ar fi desfăşurat prin medicii de familie, însă „nu s-a  ajuns la o înţelegere cu ei, aşa că predăm noi.”

Contactată de către redacţia ziarului nostru, doamna doctor Seres Lucia, preşedintele Asociației Medicilor de Familie din Județul Covasna  a declarat: „Asta nu este treaba noastră, să ne folosim timpul şi cunoştinţele medicale pentru ceva biroctratic. În plus, este un contract între Casa de Asigurări şi pacienţi. Cardul este proiectul CNAS, este actul CNAS, iar noi suntem furnizori de servicii medicale, nu de carduri.”

Până la sfârşitul acestei luni toţi medicii de familie din judeţ vor primi cititoarele de carduri pe care le-au comandat încă din una octombrie a anului trecut, moment în care se va face şi o probă a acestora pentru a se explica modul de folosire, dar şi posibilele erori care pot apărea în sistem şi modul de soluţionare a acestora. „Sunt în curs de achiziţie (cardurile-n.red). S-a făcut contract încă din octombrie, acum săptămânal sau  în fiecare zi ne interesăm, iar în cursul lunii ianuarie vor fi livrate toate comenzile. (…) Preţul variază, dar în general este cam 300 de lei. Nu am făcut proba. Acum doi ani am fost instruiţi, dar, când marea majoritate a cititoarelor vor sosi, vom face o şedinţă cu medicii de familie şi încercăm în comun o demonstraţie, probabil pe data de 30 ianuarie, ca să aibă toată lumea cititor”,  explicat doamna dr. Seres.

Asiguraţii sunt sfătuiţi să îşi activeze cardul în momentul în care merg la consult

În acelaşi context, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Covasna a atenţionat asiguraţii cu privire la activarea cardului de sănătate, sugerând acestora să se prezinte la medicul de familie pentru această procedură doar în momentul în care au o problemă de sănătate sau au nevoie de un consult medical. Cardul nu trebuie activat până la o anumită dată, astfel că pacientul nu trebuie să se programeze la medicul de familie doar pentru a-l activa, ci poate aştepta până la primul consult.

„Cei care nu au primit cardurile,  să aibă răbdare, nu trebuie să dea buluc, pentru că va fi o perioadă de graţie în care  vor fi consultați  şi cei cu card şi cei fără card. Când pacientul are nevoie, atunci să meargă să-şi activeze cardul, pentru că nu facem serviciul de activare a cardului în detrimentul consultaţiilor. În rest, să-şi păstreze cardul,  şi cine nu l-a primit să mai aibă răbdare, să se intereseze la CAS, dar nu toţi deodată,  dacă nu au nevoie”, a mai spus dr. Seres Lucia.

Folosirea cardului de sănătate va fi obligatorie începând cu data de 1 februarie, potrivit noilor reglementări.

Distribuirea  cardurilor naţionale  de sănătate, în ţară,  s-a demarat după ce ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a semnat contractul de distribuire a acestora cu Compania Poşta Română, la începutul lunii septembrie 2014. În judeţul Covasna, procesul de distribuire a cardurilor a început în data de 3 octombrie, fiind tipărite peste 150.000 de bucăţi.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail