Peste 31.000 de analize trichineloscopice au fost făcute în perioada sărbătorilor de iarnă, la cererea proprietarilor de porcine sau a comercianţilor autorizaţi. Potrivit directorului DSVSA Covasna, nici anul acesta nu au fost înregistrate cazuri de trichineloză, în județul nostru.
La cele cinci circumscripţii din judeţ, din cele cinci oraşe, au fost analizate 28.000 de mostre, marea mjoritate provenind din abatoare, iar la circumscripţiile concesionare, asta înseamnă cele din fiecare comună, au fost în jur de 3000, conform declaraţiilor făcute de dr. Siko Barabasi Sandor, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna.
Cifrele prezentate de către conducerea instituţiei au fost colectate în perioada decembrie 2014-ianuarie 2015 pentru circumscripţiile judeţene, respectiv luna decembrie pentru cele concesionare, fiind asemănătoare cu cifrele din anii trecuţi. „Nu este nicio diferenţă. Orientativ, cu mici variaţii, sunt cam aceleaşi cifre ca anii trecuţi. Având în vedere că nici efectivul de porcine nu s-a schimbat cu sutele sau cu miile, investigaţiile au fost la fel. (…) Aceasta (n. red.- testarea) este obligaţia proprietarului de animale, în cazul gospodăriilor particulare, ca să solicite de la medicul veterinar efectuarea examenului trichineloscopic, la fiecare porc sacrificat pentru consum”, a explicat directorul DSVSA.
. .
Potrivit site-urilor de specialitate, trichineloza este o boală parazitară cosmopolită, contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, care conține larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella. Contaminarea se produce prin ingestia de carne parazitată (de porc, mai rar de mistreț, focă, urs, cal, câine, pisică etc. în funcție de obiceiurile alimentare), consumată crudă sau insuficient preparată termic, care conține larve vii închistate de Trichinella.
Simptomele infestării cu trichinella apar, în gerenal, după 2-28 zile, cu media de 10-14 zile. Persoana infestată poate acuza stări de vomă, diaree, greaţă, dureri abdominale în prima fază, trecând la febră, mialgii, edeme faciale şi urticarii în cea de-a doua fază, şi până la complicaţii neurologice precum polinevrită, meningită, encefalită, pareze faciale sau delirium, întâlnite în utima fază de incubaţie a larvelor.
„În primul rând simptomele apar destul de târziu, în funcţie de infestaţia animalului, de cum a fost preparată mâncarea respectivă, etc. (…) De obicei este vorba de diaree, vomismente, greaţă, dureri ariculare, tumefierea ochilor, a buzelor, în mare parte se aseamănă cu gripa, ca şi semne. Cel mai sumbru scenariu poate să fie moartea. Rar, dar se poate întâmpla. În cazul în care o persoană a consumat (n.red- carne infestată), normal că primul lucru este consultarea medicul de familie. De acolo se va dirija la spitalul de Boli Infecţioase, unde va primi tratament de specialitate, doar să se prezinte cât mai repede. Porcul care a fost depistat cu trichineloză se confiscă, se incinerează, iar proprietarul care a solicitat din timp examenul trichineloscopic primeşte despăgubire, la valoarea de piaţă a porcului”, a mai spus dr. Siko Barabasi.
Potrivit sursei citate, în judeţul Covasna nu au fost depistate cazuri de infestare cu trichinella, în ultimii ani. În urmă cu două săptămâni, patru persoane din Ghidfalău, Zăbala şi Nădejdea (Harghita) s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe, după ce au consumat şoric de porc, cu simptome asemănătoare infestării cu trichinella. Din testele efectuate, medicii au ajuns la concluzia că nu este vorba de trichineloză.
Maricela Dan