Locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe vor avea parte de o ediţie „high class” a „Zilelor Sfântu Gheorghe”, după ce edilii au hotărât să nu mai accepte prezenţa comercianţilor de chinezării.

Dacă anul trecut conducerea oraşului a eliminat o parte din tarabele cu produse importate din China,  pentru a oferi locuitorilor o  sărbătoare mai de calitate, anul acesta primarul a anunţat că doreşte să nu mai accepte prezenţa niciunui comerciant de genul acesta, chiar dacă acest lucru înseamnă un minus în bugetul  de organizare a festivalului.  Astfel, locuitorii vor putea admira şi achiziţiona  produse tradiţionale fabricate de mână de artizani autohtoni, iar cei mici vor avea parte de un loc special amenajat pentru a-şi desfăşura activităţile. Totodată  şi formaţiile care vor urca pe scenă vor fi mai cunoscute, chiar dacă numărul lor se doreşte a fi mai mic decât în alţi ani.

 „Anul acesta vor fi câteva schimbări în ceea ce priveşte organizarea „Zilelor Sfântu Gheorghe”. În primul rând, vor fi mai puţine programe, însă încercăm să fie programe de calitate mai ridicată. (…) O decizie radicală, care ne costă, este că vom renunţa în totalitate la comercianţii care vând lucruri care nu sunt de calitate. (…) Eu am primit multe critici, şi pe bună dreptate, din cauza unor comercianţi care nici prin stilul lor, nici prin marfa pe care o expun nu contribuie la valorile acestui oraş, însă, până acum s-a făcut un compromis din cauza venitului realizat prin plata taxelor de către aceşti comercianţi. Dar, începând din acest an, renunţăm la acest tip de comercianţi şi mergem pe comercianţii care vând lucruri de valoare.(…) Vom încerca să atragem cât mai mulţi comercianţi care vând produse de calitate, tradiţionale, deci încercăm ca Zilele Sfântu Gheorghe să fie mai aprope de valorile care reprezintă acest oraş. Asta, evident, va însemna o sumă care nu intră în bugetul Zilelor Sfântu Gheorghe, dar compensăm pe de-o parte cu faptul că vom avea mai puţine programe, pe de altă parte dacă e musai, dăm mai mulţi bani de la bugetul local”, a declarat Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

O situaţie neclară este cea a jocurilor electronice pentru cei mici, deoarece nu corespund normelor pe baza cărora edilii doresc să organizeze zilele oraşului, însă părinţii sunt de părere că cei mici se distrează mult mai mult în prezenţa acestora. Cu privire la această dilemă, primarul oraşului a declarat că aşteaptă „observaţii din partea cetăţenilor,  în acest sens.”

Despre bugetul alocat penntru ediţia de anul acesta a „Zilelor Sfântu Gheorghe”, primarul Antal Arpad  a menţionat  că încă nu este stabilit, pentru că lista formaţiilor şi interpreţilor nu este gata. Totuşi, acesta a anunţat că este dispus să aloce o sumă mai mare de bani dacă problema comercianţilor şi cea a formaţiilor va fi rezolvată. „Decizia privind suma care se va aloca va fi luată în momentul în care vom finaliza lista interpreţilor, pentru că şi aici, vrem să fie mai puţini interpreţi, dar mai de renume, şi depinde unde se va trage linia. Dar eu am spus că dacă până acum am dat 300.000 de lei pe an, şi acum trebuie să dăm 350.000 de lei, dar prin asta rezolvăm aceste probleme. Facem acest compromis, pentru că nici mie nu mi-a plăcut şi am primit unele observaţii din partea unor cetăţeni”, a arătat Antal Arpad.

. .

Cea de-a XXIV-a ediţia a „Zilelor Sfântu Gheorghe” se organizează în perioada 24 aprilie-3 mai.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail