. . Conducerea Crucii Roşii Covasna a încercat, în urmă cu mai bine de 5 ani, să obţină fonduri printr-un proiect POSDRU, pentru o afacere socială. Din păcate, proiectul nu a fost aprobat, dar Crucea Roşie îşi doreşte în continuare realizarea acestuia.

Afacerea socială, o brutărie, ar fi creat locuri de muncă pentru 30-35 de persoane provenite din medii defavorizate, conform spuselor directorului Crucii Roşie Covasna, Papp Adolf. În ciuda faptului că ONG-ul avea sprijinul primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, dar şi un spaţiu atribuit de către edili, după un an și jumătate, evaluarea a fost suspendată.

Astăzi, conducerea Crucii Roşie îşi doreşte reluarea proiectului afacerii, dar din lipsa de fonduri, momentan nu se poate decât visa la aşa ceva.

„Noi ne-am gândit încă din anul 2009 la acest lucru şi primăria ne-a şi ajutat cu spaţiul care era un laboratot de brutărie. Am şi depus un proiect pe POSDU, pe axa 6.1 la vreme respectivă, care s-a evaluat un an și  jumătate şi care s-a suspendat. Avea o valoare de 2.097.400 de lei pentru cam 30-35 de persoane din grupuri vulnerabile. Am depus un alt proiect care nu a câştigat. Din resurse proprii e mai greu. Contribuţia noastră este foarte mică, fiind o organizaţie neguvernamentală (n.red.- ONG)”, a declarat Papp Adolf.

Deoarece în ultimii ani brutăriile s-au specializat  tot mai mult şi şi-au dezvoltat strategiile de marketing ajungând să livreze produse de panificaţie în orice colţ al ţării, directorul Crucii Roşii este de părere că o brutărie nu ar mai fi o afacere foarte bună, concurenţa fiind una dintre cele mai mari. „Piaţa de desfacere a produselor de panificaţie în judeţul Covasna este una dintre cele mai dezvoltate din toate regiunile, şi nu cred că acesta este un domeniu în care noi să investim momentan”, a explicat acesta. Totuşi, organizaţia ar dori să pună pe picioare o afacere socială, dacă ar avea susţinere financiară: „Orice activitate cu care am putea veni în sprijinul comunităţii şi care să dezvoltăm nişte resurse pe care putem să le investim ulterior în comunitate, fie în locuri de muncă, fie în servicii sociale, este binevenită ”, a mai spus Papp Adolf.

Activităţile ce aduc venituri organizaţiei nu sunt suficiente pentru a porni o afacere, iar statul nu susţine astfel de proiecte prin taxe mai mici

Chiar dacă ONG-ul organizează regulat tot felul de activităţi pentru atragerea fondurilor, începând de la tombole în preajma sărbătorilor de iarnă, campanii de strângere de fonduri, strângere de fonduri în urma formularului pentru cei 2% din impozitul pe venit, cursuri de prim ajutor, cursuri de îngrijire bătrâni la domiciliu şi altele, banii ajung, de fiecare dată, doar pentru ajutorarea celor aflaţi în situaţii dificile şi pentru plata  salariilor celor 85 de angajaţi.

„Un alt aspect este că noi, dacă avem o altă formă de organizare, nu avem nicio facilitate fiscală, deci suntem consideraţi o firmă. Chiar dacă ne apucăm să facem aşa ceva, şi facem oricum cursurile de prim ajutor, cursurile de îngrijiri bătrâni, cutiile de prim ajutor pe care le schimbăm, le furnizăm, va fi foarte greu. (…) Noi avem 85 de angajaţi  şi încercăm să creăm locuri de muncă, numai că nu avem posibilităţi financiare, facilităţi financiare. Faptul că ne autosusţinem, e foarte greu. Dacă pentru un om dăm un salariu minim, asta ne costă aproape dublu pentru că trebuie să plătim şi dările, deci nu avem nicio facilitate”, a explicat domnul director.

Totodată, un serviciu nu foarte cunoscut de multă lume, oferit de Crucea Roşie Covasna, este menţinerea în stare bună a truselor de prim-ajutor din instituţii, de la domiciliu sau din maşină.  Preţurile pentru acest serviu diferă, astfel: o trusă de prim-ajutor nouă, cu fixare pe perete  are preţul de 149 de lei, iar chitul de înlocuire (din doi în doi ani) este de 79 de lei, în preţ fiind cuprinsă şi deplasarea la sediul beneficiarului. Pentru trusa sanitară auto, preţul este este de 38 de lei, iar pentru înlocuirea produselor expirate sau lipsă beneficiarul plăteşte 19 lei. Ambele truse sunt avizate de Ministerul Sănătăţii, potrivit domnului director Papp. La aceste truse se acordă o garanţie de doi ani de zile din partea organizaţiei.

Pe lângă cele menţionate mai sus, Cruce Roşie organizează cursuri de îngrijire bătrâni la domiciliu, încă din anul 1993, recunoscute în Uniunea Europeană.  Preţul unui astfel de curs de calificare nivel I este de 500 de lei.

Cursurile de prim-ajutor nu sunt luate prea în serios, dar sunt foarte importante

Potrivit domnului Papp Adolf, multă lume nu realizează importanţa unui curs de prim-ajutor, drept urmare nici nu se gândesc vreodată să urmeze unul. Totuşi, beneficiile sunt majore în momentul în care te confrunţi cu o situaţie în care viaţa cuiva depinde de abilităţile tale de prim-ajutor. Pentru a veni în ajutorul locuitorilor, Crucea Roşie a organizat periodic astfel de cursuri, oferind şi reduceri celor care se înscriau în grup.  „Avem cursurile de prim ajutor pe care oamenii nu prea le iau în serios, deşi este un lucru extraordinar de important, consider eu. Preţul este de 150 de lei, dar avem diferite oferte: dacă vin peste 5 persoane preţul scade la 130 de  lei, pentru 10 persoane 110 lei, pentru 15 persoande 100 de lei, pentru 20 de persoane 90 de lei, iar dacă vin peste 20 persoane scade la 80 de lei, deci, depinde cum se organizează. Avem oferte speciale pentru cadre didactice, separat”, a mai spsu Papp Adolf.

Ce este bine de ştiut este faptul că aceste cursuri au acreditare europeană, fiind conforme cu cursurile de prim-ajutor standardizate de Crucea Roşie în toată Europa, aşadar acestea sunt recunoscute oriunde în UE.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail