Şase locuinţe pentru medicii angajaţi în sistemul de stat din judeţul Covasna vor fi repartizate în primăvara acestui an, după ce au fost construite din temelie de către o fundaţie din Târgu Mureş, cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene.
Investiţia de aproximativ 350.000 de euro a fost făcută de către Fundaţia „Studium” din Târgu Mureş, cu scopul de a oferi medicilor angajaţi la unitățile medicale de stat din judeţul Covasna o locuinţă de serviciu pentru o perioadă de maxim 4 ani – se poate depune cerere pentru maxim doi ani şi de cel mult două ori. Noua clădire a fost ridicată în incinta Spitalului Judeţean „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe şi are o suprafaţă de peste 500 de metri pătraţi.
Lucrările, începute în vara anului 2013, au fost finalizate în luna noiembrie a anului trecut, urmând ca până în primăvară reprezentanţii spitalului, autorităţilor locale, judeţene şi ale fundaţiei să formeze o comisie pentru a pune la punct criteriile de selecţie a medicilor care vor beneficia de o locuinţă de serviciu dar şi calendarul de depunere a cererilor.
„În cursul lunii noiembrie am terminat lucrările la construcţie, conform înţelegerii cu partenerii noştri – Consiliul Judeţean Covasna, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe şi Spitalul Judeţean „Dr. Fogolyan Kristof” – şi îi aşteptăm pe partenerii noştri pentru a stabili împreună când vor fi repartizate aceste locuinţe. (…) Cine este interesat, poate să meargă deja la Spitalul Judeţean, la Consiliul Judeţean sau la Primăria municipiului Sfântu Gheorghe să se intereseze cum poate să acceadă, şi să fie la zi când se depun cererile. Criteriile şi deciziile vor fi clare şi transparente. (…) Datorită proiectului pe care l-am făcut împreună, atribuirea se va face prin cerere de ocupare a locuinţei. Acestea se vor putea ocupa pentru o perioadă de maxim doi ani, de cel mult două ori. În principiu, ideea este de a oferi locuinţe de serviciu celor care doresc să meargă la Sfântu Gheorghe să lucreze acolo”, a declarat dr. Vass Levente, vicepreşedintele curatoriului Fundaţiei „Studium” din Târgu Mureş.
Pentru a ocupa una dintre cele trei apartamente cu două camere sau una dintre cele trei garsoniere care formează complexul de locuinţe de serviciu, medicii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Una dintre aceste condiţii este obligativitatea de a fi angajat în sistemul public din judeţul Covasna. Potrivit sursei citate mai sus, singurele cheltuieli pe care locuitorii complexului le vor avea, vor fi cele cu utilitățile.
„Cel mai important lucru este să lucreze în sistem public, mai ales la Spitalul „Dr. Fogolyan Kristof” şi să-şi desfăşoare activitatea în interesul oamenilor din Sfântu Gheorghe şi din județul Covasna. Nu trebuie să plătească chirie, ci numai utilităţile, dar dacă Consiliul Local, Consiliul Judeţean sau Spitalul vor avea posibilitatea să suplimenteze această susţinere şi prin faptul că pot contribui la cheltuielile de utilizare, atunci o să ne bucure acest fapt”, a mai spus dr. Vass Levente. Lista întreagă de criterii care vor trebui îndeplinite pentru a primi o locuinţă de serviciu va fi făcută publică după constituirea comisiei de evaluare.
Chiar dacă locuinţele sunt gata, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Henning Laszlo a declarat că mai sunt câteva lucrări exterioare care trebuie rezolvate înainte de a primi noii locatari, de aceea şi termenul de predare a noilor locuinţe a fost amânat pînă în primăvară.
„Mai sunt nişte lucrări exterioare pe care trebuie să le rezolvăm la începutul lui martie. Domnul manager (n.red.- al Spitalului Judeţean de Urgenţă) împreună cu Fundaţia „Studium” vor face criteriile, deci Consiliul Judeţean nu se va implica în acest lucru, pentru că ei cunosc priorităţile dânşilor. În orice caz, la primăvară se va întâmpla (n.red-repartizarea locuințelor), pentru că atunci va fi totul funcţional”, a arătat Hening Laszlo, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
Întrucât scopul acestui proiect este de a atrage medici în Sfântu Gheorghe, dr. Vass Laszlo îi îndeamnă pe cei interesaţi să depună cerere în vederea repartizării unei locuinţe de serviciu: „Aşteptăm medici care vor să lucreze în sistemul public din Sfântu Gheorghe şi împrejurimi, să-şi depună cererile la Spitalul Judeţean, la Consiliul Judeţean sau la Primăria municipiului Sfântu Gheorghe.”
. .
În momentul de faţă, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe are cea mai mare nevoie de medici specialişti la neurologie, psihiatre, oncologie, terapie intensivă şi urgenţă, potrivit managerului spitalului.
Maricela Dan