Noul centru de recuperare a copiilor cu handicap care trebuia să fie ridicat de către Fundaţia SERA România pe terenul din spatele clădirii Sing-Sing din cartierul Ciucului, îşi va schimba locaţia, după ce societatea Electrica  a dat aviz nefavorabil.

Potrivit informaţiilor oferite de doamna Vass Maria, directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, noua locaţie aleasă de către municipalitate în vederea constuirii Centrului va fi în cartierul Lenin, lângă supermarketul Penny.

Chiar dacă terenul a fost schimbat, directorul DGASPC a spus că proiectul rămâne acelaşi, urmând ca în primăvară să se înceapă lucrările: „Nu s-au început lucrările. Primăria o să ne dea un alt teren şi cred că prin aprilie se va rezolva această problemă cu terenul.”

Valoarea totală a proiectului, ce include atât ridicarea clădirii de 500 de metri pătraţi de la zero, cât şi dotările cabinetelor, este de 420.000 de euro, toate cheltuielile fiind suportate de către Fundaţia SERA România.

Centrul de recuperare va funcţiona, pe de-o parte, ca Centru de zi, unde 18 copii cu dizabilităţi vor putea să desfăşoare o serie de activităţi sub atenta supraveghere a unor cadre specializate, iar pe altă parte va funcţiona ca Centru de recuperare, unde părinţii, tutorii sau asistenţii maternali  merg cu copilul cu dizabilităţi pentru a beneficia de terapiile şi de serviciile care vor fi stabilite în planul de recuperare al acestuia: servicii psihologice, logopedie, fizioterapie, kinetoterapie, masaj şi altele.

Pe lângă acest nou Centru de recuperare destinat copiilor cu dizabilităţi din Sfântu Gheorghe, DGASPC Covasna mai are în subordine patru Centre de recuperare la Târgu Secuiesc, Baraolt, Chilieni şi unul pentru copii cu autism la Sfântu Gheorghe. Pe lângă acestea, activitatea Direcţiei este susţinută prin casele de tip familial pentru copiii cu dizabilităţi de la Lunga, de la Tinoasa sau de la Baraolt (destinat copiilor mici care nu pot fi plasaţi în asistenţă maternală din cauza bolii), dar şi de asistenţii maternali care au în grijă micuţi cu deficienţe.

În judeţul Covasna, în momentul de faţă  sunt în jur de 600 de copii încadraţi în grad de handicap, cei mai mulţi fiind din zona Sfântu Gheorghe.

SERA România a intrat în 1996 ca şi Fundaţie specializată pentru serviciile sociale în protecţia copilului. Unul dintre obiectivele specifice ale Fundaţiei, începând cu 1997, a fost închiderea căminelor, respectiv  a instituţiilor  de pe vremea fostului  regim comunist, în care erau copiii cu handicapuri severe.

. .

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail