Importurile efectuate în 2014 de agenţii economici din judeţul Covasna au fost mai mari decât exporturile către ţările din afara Uniunii Europene, majoritatea mărfurilor fiind importate din China şi Turcia.

. . Şeful Biroului Vamal Covasna, Teodor Scridon a declarat ieri pentru AGERPRES că în perioada ianuarie-noiembrie 2014 au fost prelucrate 3.396 de declaraţii vamale, dintre care 1.667 operaţiuni de import cu o valoare statistică de aproape 178 de milioane de lei, 1.729 operaţiuni de export cu o valoare statistică de peste 82 de milioane de lei şi au fost realizate 37 operaţiuni vamale de tranzit.

Exporturile au scăzut în 2014 faţă de anul precedent, înregistrându-se cu 449 de operaţiuni vamale mai puţine faţă de 2013, în timp ce importurile din ţările non-UE au crescut cu 410, de la 1.251 la 1.667. Cele mai frecvente tipuri de mărfuri importate prezentate la vămuire au fost componente electronice din Turcia, China, Republica Moldova şi Elveţia, articole pentru construcţii fabricate în China, piese pentru industria auto din China şi Thailanda, aparate electrocasnice şi industriale din Turcia şi China, anvelope din Turcia şi India, ţesături din bumbac, confecţii textile din Turcia, jucării din China, Hong Kong, Taiwan, saci din polipropilen, fire de poliester, electropompe din China şi fire de bobinaj din Turcia.

Exporturile s-au axat pe pantaloni şi alte produse textile cu destinaţia SUA, Iordania şi Federaţia Rusă, cutii şi plăci din carton ondulat, aţă de cusut, cartofi, tablă, jucării şi anvelope pentru Republica Moldova, lemn, cherestea sau produse prefabricate pentru Turcia, China, Coreea, India, Indonezia, Australia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe şi Elveţia, jocuri puzzle pentru Canada, textile şi articole bituminoase către Bosnia şi Herţegovina şi jucării gonflabile pentru Israel.

Încasările la bugetul consolidat al statului din operaţiunile derulate de Biroul Vamal Covasna în 2014 şi sumele atrase în plus ca urmare a actelor de impunere s-au cifrat la aproape 27 de milioane de lei. De asemenea, au fost constatate suplimentar sume datorate bugetului de stat din operaţiuni vamale în valoare de 153.519 lei şi din încălcarea regimului produselor accizabile în valoare de 100.000 de lei, bunuri confiscate în valoare de 312.841 lei. În urma activităţii de combatere a evaziunii fiscale la produsele din tutun, în 2014 s-au încasat sume suplimentare în valoare de aproape 75.927 de lei.

 Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail