Regimul termic va fi caracterizat de o vreme deosebit de rece în ultimele zile din acest an, temperaturile minime coborând în noaptea de Revelion chiar şi până la -22 de grade Celsius în regiunea Transilvaniei, în timp ce maximele din data de 31 decembrie se vor încadra între -15 şi -6 grade Celsius, anunţă meteorologii în prognoza valabilă pentru perioada 29 decembrie 2014 – 11 ianuarie 2015, publicată, ieri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Transilvania, vremea va fi tot mai rece în prima parte a intervalului, devenind geroasă în cursul nopţilor între 30 decembrie şi 3 ianuarie, iar în dimineaţa zilei de 1 ianuarie media temperaturilor minime va scădea spre -22 de grade Celsius. Maximele diurne vor marca, de asemenea, o scădere, spre valori medii de -11…-10 grade, ce vor caracteriza o vreme geroasă în cursul zilelor de 30-31 decembrie şi 1 ianuarie. Ulterior, regimul termic va marca o creştere treptată, iar după data de 3 ianuarie valorile vor fi apropiate de normele climatologice ale primei decade de ianuarie, respectiv între -2 şi zero grade, ziua, şi între -10 şi -8 grade noaptea, mediate pe întreaga regiune. Începând de astăzi probabilitatea pentru precipitaţii va fi în scădere, pentru ca, începând cu data de 3 ianuarie, să crească din nou, ninsorile fiind de aşteptat la nivel local aproape în fiecare zi până la sfârşitul intervalului de prognoză.

. .

La munte, temperatura aerului va fi în scădere în primele zile ale intervalului, astfel încât pe 30 decembrie maximele diurne vor atinge, în medie regională, -15 grade Celsius, iar minimele nocturne în dimineaţa zilei de 31 decembrie vor scădea spre -20 de grade. Ulterior, până pe data de 3 ianuarie, vremea se va încălzi de la o zi la alta, iar mediile termice vor creşte spre -4 grade, ziua, şi spre -10 grade noaptea, valori în jurul cărora se vor menţine până la finalul celor două săptămâni de prognoză. După data de 3 ianuarie va ninge local, aproape zilnic, însă cantităţile de precipitaţii vor fi în general slabe.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menţionează ANM.

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail