Arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, Ioan Selejan, care va fi întronizat săptămâna viitoare mitropolit al Banatului, şi-a luat rămas bun de la enoriaşi în cadrul unei ceremonii desfăşurate, duminică după-amiază, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

. . Cu acest prilej, el i-a îndemnat pe cei câteva sute de credincioşi, care l-au întâmpinat cu flori şi colinde, să-şi păstreze credinţa strămoşească şi să se roage la Dumnezeu să le trimită în locul lui un ierarh la fel de devotat şi iubitor de neam şi ţară.

„Am venit aici de la Ierusalim, am lăsat Ierusalimul (în urmă cu 20 de ani – n.r) pentru Miercurea Ciuc şi pentru Sfântu Gheorghe. Acum, după ce Dumnezeu a văzut că lucrurile au ajuns aici la o oarecare măsură a lucrurilor – biserici făcute, mănăstiri, viaţă duhovnicească – de aici, unde a fost o patrie a durerilor, a fost singurul loc din ţară unde mai creşteau copaci în biserici, în altă parte de ţară nu exista aşa ceva, acum, cu ajutorul lui Dumnezeu, mă îndrept spre un alt loc, nu uşor, care a fost foarte greu încercat în urmă cu 25 de ani. În oraşul Timişoara, în vremurile acestea încă mai era sânge pe stradă şi trotuare. (…) Încă rana de la Timişoara nu s-a vindecat (…) Iubiţi credincioşi, la Sfânta Liturghie, înainte de a pomeni pe mama mea, totdeauna v-am pomenit pe frăţiile voastre şi pe preoţi (…) şi vă spun, chiar dacă fac un pas spre graniţa de vest a României, şi acolo o să vă pomenesc pe toţi, tot înainte de mama, de tatăl meu, de părinţii mei (…) De acolo, de la margine de ţară, voi privi mereu către locurile acestea şi atât cât voi putea n-am să las niciodată să vă risipească cineva din locurile acestea. Păstraţi-vă credinţa (…) , să nu vă împuţinaţi sufletele (…), să nu răspundeţi provocărilor şi să vă puneţi nădejdea în prea bunul Dumnezeu, că cine îl are pe Dumnezeu alături, niciodată nu va pieri”, a spus arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.

Ioan Selejan a adăugat că este posibil ca, peste aproximativ două luni, să fie numit succesorul său la conducerea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

La despărţire, înainte de a se întâlni şi cu preoţii şi credincioşii din zona Întorsurii Buzăului, el le-a cerut enoriaşilor iertare creştinească pentru a putea merge cu „sufletul împăcat” şi le-a împărţit cărţi de rugăciuni.

Ioan Selejan, care a păstorit Episcopia Covasnei şi Harghitei timp de 20 de ani, a fost ales săptămâna trecută de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române ca mitropolit al Banatului, după moartea fostului mitropolit Nicolae Corneanu, survenită pe 29 septembrie, cu puţin înainte de împlinirea vârstei de 91 de ani.

Întronizarea noului mitropolit va avea loc pe 28 decembrie a.c, la Catedrala metropolitană din Timişoara.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail