Asociaţia „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” a organizat vineri, 19 decembrie, la Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, festivalul de colinde „Bucuria Crăciunului”. La fel ca în ediţia de anul trecut, pe lângă spectacolul de colinde, organizatorii au pregătit 20 de pachete şi ajutoare pentru familiile nevoiaşe din zona Buzaielor, dar şi 250 de cadouri pentru colindătorii care au urcat pe scenă. Parteneri în organizarea evenimentului au fost Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, Primăria şi Casa de Cultură a oraşului Întorsura Buzăului.

„Generozitatea este puterea şi dorinţa oamenilor de a dărui necondiţionat. Este spiritul oamenilor buni şi frumoşi care îşi trăiesc viaţa oferind bucurie. A fi generos şi a dărui sunt virtuţile şi calităţile care ne definesc în calitate de oameni şi care ne fac să ne reîntoarcem mereu spre viaţă. (…) Ne încurajăm familiile şi copiii să înveţe generozitatea şi bucuria de a dărui zâmbete. Ne dorim să putem, împreună, să arătăm că de Crăciun, de sărbători, dar şi în orice clipă a vieţilor noastre ne păstrăm umanitatea şi ne implicăm.” Acesta este mesajul pe care Maria Popica, preşedintele Asociaţiei „Reuniunea Femeilor Ortodoxe”, l-a transmis publicului din sala de spectacol a Casei de Cultură, în debutul evenimentului.

Maria Popica a precizat că la ediţia din acest an a festivalului s-a observat o îmbunătăţire în ceea ce priveşte generozitatea oamenilor: „Oamenii au fost mai sensibili, mai aproape de noi şi chiar au dorit să participe.”

Primarul oraşului, Leca Băncilă, prezent şi el la eveniment, a precizat într-un discurs: „Este frumos să dăruim, este creştineşte şi este profund pentru că aduce la suprafaţă omul din noi care, în multe situaţii, este nepăsător sau egoist. Aduc public mulţumiri iniţiativelor pe care le-a avut de câţiva ani Asociaţia „Reuniunea Femeilor Ortodoxe”. Ne-a creat acest prilej de a trăi în comuniune şi de a încerca bucuria de «a da».”

. . La final de eveniment, am întrebat-o pe Rodica Bularca, coordonatorul programului artistic, membru al asociaţiei şi profesor al Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, ce este în sufletul unui om care vede că, datorită eforturilor sale, comunitatea din zona Buzaielor se reuneşte pentru a face bine. Răspunsul a venit prompt: ,„Cred că asta trebuia să fiu dintotdeauna. Aici mi-am găsit menirea. Nu întâmplător şi la şcoală şi nu întâmplător şi în comunitate. Cred că misiunea aceasta o mai am de făcut. Simt o mare bucurie şi o mare satisfacţie, mai ales când vezi o sală plină, că oamenii răspund, că ne ajutăm unii pe alţii.”

Costică Oltean, directorul Casei de Cultură a spus: „De când sunt aici cel mai frumos spectacol care se organizează la Casa de Cultură este festivalul de colinde. Pe scenă au urcat formaţii care pur şi simplu ne-au încântat sufletele, care ne-au făcut să uităm pentru moment de orice griji. Vreau să le mulţumesc celor care s-au ostenit, alături de Casa de Cultură, să facem acest frumos şi reuşit eveniment. Le mulţumesc şi sponsorilor, fără de care nu puteam să avem această reuşită.”

Colindătorii

Atmosfera de Crăciun şi esenţa acestei sărbători au adus-o colindătorii. Pe scena casei de Cultură au urcat, rând pe rând: grupul de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Prichindel”, îndrumat de educatoarea Elena Urdă, grupul de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”,  îndrumat de învăţătoarele Viorica Dragomir şi Simona Drecea, grupul de la Şcoala Gimnazială din Bobocea alături de învăţătoarele Laura Mitrofan şi Gheorghiţa Darie, încă un grup al Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”, îndrumat de învăţătoarea Gheorghiţa Burtea, grupul de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Russu” coordonat de învăţătoarea Iuliana Apafi, grupul de colindători al Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, grupul de colindători al Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, ambele îndrumate de profesoara Monica Muntean, Ioan Brie Tohănean, Corul „Tricolorul” de la Biserica din Întorsura Buzăului, grupul vocal „Pădurenii” din Barcani, coordonat de Cristina Deteşan, şi nu în ultimul rând, ansamblul de dansuri populare al Casei de Cultură, îndrumat de Costică Oltean.

Asociaţia „Reuniunea Femeilor Ortodoxe”

Asociaţia „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” din Întorsura Buzăului s-a înfiinţat în anul 2011.  Maria Popica, preşedintele Asociaţiei, a precizat, într-un interviu anterior, că obiectivele pe care „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” şi le propune prin intermediul activităţilor sale sunt: „să fim aproape de oameni, să îi ajutăm pe cei sărmani, în special pe familiile cu copii mulţi, bătrânii singuri şi bolnavi, să sprijinim cazurile medicale deosebite. De fiecare dată când vin sărbătorile creştine, de Naşterea Domnului, de Înviere, suntem aproape de oameni şi vrem să îi bucurăm, să îi facem să simtă bucuria Crăciunului şi a Învierii.”

Prima ediţie a evenimentului caritabil de Crăciun, organizat de „Reuniunea Femeilor Ortodoxe”, a avut loc în 20 decembrie 2013 şi s-a numit „Ajută-l pe cel de lângă tine”.

 

Fără îndoială, nu este o întâmplare faptul că sala de spectacol a Casei de Cultură a fost plină. Fiecare dintre cei prezenţi am ştiut pentru ce suntem acolo încă de când am intrat în sală. Am fost acolo să primim şi să dăruim: iubire, fericire şi grijă pentru aproapele nostru. Spectacolul de colinde „Bucuria Crăciunului” ne-a învăţat că, da, este momentul să ne deschidem sufletele şi să primim aşa cum se cuvine Naşterea Domnului.  Sărbători fericite tuturor!

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail