Eu cred că lucrul care contează cel mai mult şi care se poate întâmpla este acela de a conştientiza valorile comunităţii în care trăieşti. Cred că astăzi asta s-a întâmplat aici.”-  Papp Adolf,

 director „Crucea Roşie Covasna”

. . Căminul Cultural din Brădet a fost, joi după – masa, gazda faptelor bune. Subfiliala „Crucea Roşie” din Întorsura Buzăului a marcat aici încheierea campaniei de strângere de jucării, derulată la nivelul şcolilor din zona Buzaielor. 300 de pachete au fost pregătite şi distribuite copiilor nevoiaşi.

„Am realizat 300 de pachete cu ajutorul voluntarilor de la şcolile din zona Buzaielor. Din fiecare şcoală a venit câte un cadru didactic şi câte trei, patru elevi. De la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” au venit 10 copii şi două cadre didactice.”, a precizat Geta Coman, voluntar şi coordonator al echipei de Asistenţă Socială a subfilialei „Crucea Roşie” Întorsura Buzăului.

Geta Coman, care a fost şi coordonatoarea evenimentului, a spus că distribuirea cadourilor a fost o activitate fascinantă: „ A fost ca un vis. Dar ca un vis împlinit. Sunt bucuroasă că elevii s-au antrenat aşa de bine! Mulţi dintre voluntari chiar şi-au dorit să vină, să împartă pachete, să fie aici prezenţi. (…) Sunt foarte mulţumită de ceea ce s-a întâmplat azi. Îmi doresc prin asta să se vadă că există mulţi tineri în zonă care îşi doresc să participe la aceste tipuri de acţiuni, să plece din faţa calculatorului şi să facă ceva pentru cel de lângă el. În ceea ce priveşte munca noastră, chiar mi-aş dori ca faptele să vorbească mai mult decât vorbele. ”

Campania de strângere de jucării la ediţia I pentru Întorsura Buzăului

 

Papp Adolf, directorul filialei judeţene „Crucea Roşie”, a spus despre campania de colectare de jucării în şcoli că: „Aceasta este o acţiune a noastră ( n.r. „Crucea Roşie Covasna”) iniţiată de mai bine de 5 ani prin intermediul căreia învăţăm comunitatea să dea, nu doar să primească.”

La Întorsura Buzăului, această acţiune a fost la prima ediţie. Despre evenimentul de joi, directorul „Crucea Roşie Covasna” a precizat: „Eu cred că lucrul care contează cel mai mult şi care se poate întâmpla este acela de a conştientiza valorile comunităţii în care trăieşti. Cred că astăzi asta s-a întâmplat aici.”

Mai mult, Papp Adolf a completat: „Când conştientizezi că tu însuţi poţi fi Moş Crăciun, cred că este un sentiment de fericire, de apartenenţă la grup, de a susţine comunitatea respectivă, în care trăieşti. Cred că asta este cel mai important. De obicei aşteptăm să vină cineva din afară să ne ajute. Dar nu este normal. Noi avem foarte multe resurse pe care le putem folosi.”

Primăriile din zonă, în special cele din Întorsura Buzăului şi Sita Buzăului, au sprijinit campania organizată de „Crucea Roşie”.

Prezent la eveniment, Primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a declarat: „Se cuvine să mulţumim celor care au făcut posibilă această întâlnire. Se cuvine să mulţumim voluntarilor şi organizaţiei „Crucea Roşie”, care au făcut eforturi şi au făcut posibil acest eveniment. (…) Semnificaţia profundă a acestei întâlniri este aceea de „a da”. Aici ni s-a dat posibilitatea de a fi împreună. Poate trecem uşor peste această idee. Se cuvine să mulţumim pentru acest prilej de a fi împreună.”

Primarul a mai adăugat: „Toţi copiii trebuie crescuţi în ideea de „a da”. Asta este semnificaţia profundă a întâlnirii noastre de azi. (…) Ofer tot sprijinul oricărei acţiuni care înseamnă mai bine, mai frumos şi „a da”.”

Conform spuselor directorului subfilialei „Crucea Roşie” din Întorsura Buzăului, Gheorghe Zărnescu, oamenii din zona Buzaielor „apreciază pozitiv implicarea şi sprijinul pe care îl aduce această organizaţie. «Crucea Roşie» nu este susţinută financiar de la bugetul de stat, ci din donaţii de la sponsori sau din anumite activităţi proprii. Fără a cere nimic în schimb, această organizaţie ajută orice grupuri sociale care au nevoie. (…) Este o organizaţie care dă, nu cere.”

„Eu cred că cine a făcut voluntariat vede lumea altfel după un timp.” – Papp Adolf, „Crucea Roşie Covasna”

Campania de strângere de jucării a pus în mişcare şi dorinţa tinerilor din zonă de a participa la acţiuni de voluntariat.

Cristina Borviz, una din elevele voluntare, a precizat: „Sunt mândră că un copil, care este poate mai sărac decât mine, este fericit şi datorită mie.”

Papp Adolf, coordonatorul activităţilor „Crucea Roşie” la nivel de judeţ, a spus despre voluntariat că „este o activitate foarte complexă, dar la noi nu prea este practicată. În cultura noastră aceste valori existau încă de acum 10, 20 sau chiar 50 de ani când toţi vecinii ajutau la construirea unei case. Ei asta făceau: voluntariat. Acum avem alte preocupări: de la televizoare, la calculatoare care ne consumă toată atenţia şi ne izolează. Nu spun că tehnica nu este un lucru bun. Este un lucru extraordinar, ne-a schimbat viaţa, dar trebuie să avem grijă să nu intrăm în exces. Dacă ne izolăm, ce rost mai are viaţa?”

Acesta a adăugat: „Voluntariatul oferă oamenilor o posibilitate de exprimare, de manifestare în comunitate, în munca de grup, în activităţi diverse şi de a-şi amplifica emoţiile şi trăirile, fără de care nu există implicare, respectiv voluntariat. Eu cred că cine a făcut voluntariat vede lumea altfel după un timp. Multe lucruri nu se cunosc îndeajuns de aproape. Este un lucru să vezi suferinţa altora la televizor, şi altul de a vedea acest lucru chiar în faţa ochilor.”

 „Voluntariatul este o activitate pe care nu oricine este dispus să o facă. Însă cei care aleg să facă acest lucru se dedică, o fac cu plăcere şi cu dăruire.”, a spus şi Gheorghe Zărnescu, directorul subfilialei „Crucea Roşie” Întorsura Buzăului.

Acţiuni de viitor ale subfilialei „Crucea Roşie” din Întorsura Buzăului

Despre planurile de viitor ale asociaţiei „Crucea Roşie”, Geta Coman ne-a spus: „Chiar dacă nu am făcut o planificare, ne gândim şi îmi doresc foarte tare să organizăm o tabără de vară pentru copii nevoiaşi. Deja am în vedere o locaţie, dar nu vreau să o dezvălui încă. Va fi aici în zonă. Vrem să observăm frumuseţile naturii din zona noastră.”

Cum putem să devenim voluntari „Crucea Roşie” în comunitatea noastră?

Revitalizarea acţiunilor subfilialei „Crucea Roşie” din Întorsura Buzăului este o veste bună pentru toţi membri comunităţii din zona Buzaielor. Lecţia predată joi la Căminul Cultural din Brădet a fost aceea că trebuie să învăţăm să oferim, chiar înainte de a primi.

Aşadar, oricine doreşte să intre în familia „Crucea Roşie” nu trebuie decât să formuleze o cerere pe care să o predea la sediul din Întorsura Buzăului al asociaţiei, care se află în cadrul Căminului Cultural din Brădet.

Potrivit Getei Coman, voluntar şi coordonator al echipei de Asistenţă Socială din cadrul asociaţiei „Crucea Roşie” Întorsura Buzăului, cererile vor fi trimise către sediul judeţean. Echipa judeţeană a Crucii Roşii va realiza contracte oficiale care vor fi trimise înapoi pentru a fi semnate de voluntari.

Iulia Drăghici – Taraş

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail