În urma consultărilor pe care le-a avut cu specialiști din domeniul IT și Telecom la nivel județean, dar și la nivel regional, Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna a depus la Consiliul Județean Covasna un document cuprinzând o serie de propuneri privind strategia de dezvoltare a sectorului IT din județ.

 Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna a transmis că s-a consultat cu specialiști din domeniul IT și Telecom la nivelul județului (cu Secțiunea IT& Telecom din cadrul CCI Covasna) și la nivel regional (cu Clusterul IT Plus – din care fac parte reprezentanți din județele Harghita, Covasna, Mureș și firme din București) și că au fost formulate o serie de propuneri prin care domeniul IT și Telecom să fie sprijinit și inclus în strategia de dezvoltare a județului elaborată de Universitatea Babeș-Bolyai, în colaborare cu Consiliul Județean Covasna. Propunerile au fost depuse luni, la CJ Covasna.

”…Să fim peste zece ani prezenți pe acea hartă virtuală a zonelor care sunt importante din punct de vedere al domeniului IT” . .

„Noi, acum un an și jumătate am înființat Secția IT și Telecom din cadrul Camerei de Comerț și Industrie Covasna și atunci deja am fixat ca și scop să fim peste zece ani prezenți pe acea hartă virtuală a zonelor care sunt importante din punct de vedere al domeniului IT. Și de atunci, ducem, să zicem așa, o campanie de convingere (…). În momentul de față se lucrează la Strategia de  dezvoltare a județului Covasna, iar acolo, IT figurează printre cei patru piloni care ar putea reprezenta o prioritate din punct de vedere al dezvoltării județului (…). Ne-am consultat în cadrul secției IT și Telecom și ne-am consultat și cu Clusterul IT Plus, pentru că gândim la nivel regional, am formulat niște propuneri concrete care ar trebui să figureze în această strategie și am depus aceste propuneri la Consiliul Județean Covasna. Se pare că există o receptivitate foarte bună în ceea ce privește acest lucru. Pentru că gândim la nivel regional, colegii noștri din județul Harghita au făcut același lucru, au avut o interacțiune cu Consiliul Județean Harghita, au depus aceleași propuneri, dacă am înțeles bine, și sperăm ca astfel, sub această <<umbrelă>> a Clusterului IT să reușim să promovăm acest lucru (…) care este în interesul dezvoltării județului (…) Noi sperăm că acest pilon IT va fi inclus în strategia de dezvoltare a județului (…). Acest lucru va permite să avem sprijin (…) și vor fi niște efecte într-un termen mediu… poate că de acele rezultate se vor bucura copiii noștri, dar important este că se vor bucura (…)”, a explicat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele CCI Covasna, Edler András-György,.

Astfel, au fost formulate câteva măsuri de bază ce ar trebui incluse în strategie, printre care: dezvoltarea infrastructurii – acoperire broadband pentru toate localitățile din județ; sprijinirea (inclusiv financiară) a educației IT și alocarea resurselor necesare pentru introducerea unor pachete informatice pentru instituții publice și private județene; sprijinirea dezvoltării sectorului de cercetare- inovare prin înființarea de centre tip Accelerator, Start-up, înființarea de huburi de inovație, sprijinirea ideilor inovative, dezvoltarea industriei; promovarea educației de specialitate (IT-Telecom) și a educației generale (matematică, fizică, limbi străine, geografie, filosofie etc) asistată de tehnologii IT la fiecare nivel (învățământ primar, gimnazial, universitar, profesional, formare adulți, formare antreprenori); construcția de rețele WIFI (internet filtrat) în jurul școlilor. Printre măsurile complementare se numără: reducerea administrației publice clasice (pe suport de hârtie) și dezvoltarea administrației publice online prin realizarea unui e- Portal județean, care va servi la interacțiunea cu toate instituțiile publice din județ și va permite, printre altele, emiterea online a autorizațiilor, plata online a taxelor și impozitelor, emiterea online a diferitelor legitimații; precum și atragerea specialiștilor plecați din județ și realizarea unor condiții favorabile pentru antreprenoriatul de profil.

„Țin să menționez că această strategie este și un rezultat al mișcărilor noastre și al eforturilor noastre pe parcursul acestui an, împreună cu Clusterul IT Plus (…). Noi, ca și  grupare, am fost singurii care am depus această hârtie scrisă punctual, la acest miting consultativ care a avut loc luni în cadrul Consiliului Județean”, a declarat președintele secțiunii IT Telecom din cadrul CCI Covasna, Bihari Béla. Acesta a precizat că în momentul de față, se încearcă prin intermediul unui chestionar, să se afle mai multe despre modul în care firmele din județele Covasna și Harghita se folosesc de IT în activitatea zilnică.

„Este foarte important ca în momentul de față încercăm să aflăm și să facem o evaluare a maturității ramurii IT în această zonă. Prin asta înțeleg a-i întreba pe antreprenori în ce mod folosesc ei IT -ul în cadrul firmelor, să vedem de ce au nevoie, de ce duc lipsă, să vedem cât de maturi sunt ei în ceea ce privește IT- ul. Este foarte important ca strategie, ca și oamenii  care decid soarta acestei regiuni să înțeleagă că IT-ul penetrează fiecare ramură a economiei și a industriei. De exemplu, nu putem să vorbim despre agricultură, fără IT, și amintesc aici despre tractoarele inteligente, care măsoară zona care trebuie să fie lucrată și programază cu touch screen. Avem nevoie de specialiști. (…). Avem nevoie de a maturiza antreprenoriatului în ceea ce privește aplicarea IT- ului în această zonă și pentru a afla la ce nivel suntem. Am început un chestionar prin care încercăm să aflăm mai mult despre firmele din Harghita și Covasna, cu privire la modul în care utilizează IT ul zi de zi (…)”, a spus Bihari Béla.

Prezent la conferința de presă, directorul executiv al Clusterului IT Plus, Szabó Károly, a precizat că propunerile și ideile formulate vor fi prezentate și în cadrul unei întâlniri, la București.

„Sunt câteva idei foarte, foarte bune care la nivel global au potențial real de dezvoltare, dar fără fondurile necesare pentru a face investiția, rămân deocamdată idei. Este foarte bine că aceste idei au fost puse pe hârtie. Mâine (n.r. –astăzi) mergem la București. Am primit o invitație de la Ministerul pentru Societatea Informațională. Au fost invitate câteva clustere IT din țară (…), și bineînțeles, Clusterul IT Plus. O să prezentăm și acolo aceste idei pe care vrem noi să le implementăm și au o probabilitate de succes mai mare dacă aceste priorități sunt incluse și într-o strategie națională (…)”, a spus directorul executiv al Clusterului IT Plus.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail