Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Covasna a început plata finală a subvenţiilor pe suprafața cultivată. . . Plăţile finale ale subvențiilor din cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) sunt prevăzute să se încheie la data de 30 iunie a anului calendaristic următor.

 

Potrivit directorului executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Covasna, doamna Angela Negoiţă, în urmă cu aproximativ o săptămână a început plata finală a subvențiilor pe suprafață: „Avansul pentru sprijinul financiar pe suprafață a fost plătit pentru 13.626 fermieri, din 14.000 de fermieri, deci a primit avansul aproape toată lumea (…). În data de 1 decembrie (a.c.) a început plata finală, plățile urmând să se efectueze până la data de 30 iunie a  anului calendaristic următor. La plățile finale, județul Covasna stă bine, în sensul că, majoritatea dosarelor sunt în regulă”,  a spus directorul executiv al APIA Covasna, doamna Angela Negoiță. Aceasta a precizat că totuși se mai întâmplă ca fermierii să aibă dificultăți în ceea ce privește digitizarea parcelelor: „Deși au trecut 7 ani de când există APIA și totuși mai sunt fermieri care nici acum nu știu exact unde sunt suprafețele lor, în concluzie, mai sunt dificultăți în ceea ce priveste digitizarea. Altfel, fermierii noștri sunt conștiincioși și își lucrează terenurile. Problema este că, nici acum nu știu exact să se orienteze din aplicația online IPA (n.r. – privind Identificarea parcelei agricole) în teren”, a spus doamna director Angela Negoiță. Aceasta a atenționat că începând cu anul 2015, Politica Agricolă Comună (PAC) va avea la bază un nou set de reglementări care trebuie respectate de fermieri cu sfințenie, în vederea accesării plăților: „Urmează să vedem ce se va întâmpla în anul 2015, deoarece pilonul II din Politica Agricolă Comună (PAC) următoare este mult mai severă decât până acum. Eu m-am mândrit întotdeauna că județul Covasna nu are debitori și aș vrea să mă mândresc și în continuare cu acest lucru, însă acesta depinde de fermieri”, a spus directorul executiv al APIA Covasna.

APIA Covasna, pe locul III în țară

În ceea ce privește activitatea desfășurată pe parcursul acestui an în cadrul APIA Covasna, doamna director executiv Angela Negoiță a declarat că deși a fost un an dificil, angajații APIA Covasna s-au mobilizat și au fost în termen din toate punctele de vedere: „A fost cel mai greu an de când sunt eu director la APIA, dar pot să mă mândresc că am fost în topul județelor fruntașe, în privinţa respectării termenelor. Deci, când am început plățile eram pe locul III, în condițiile în care am avut 420 de fermieri la control clasic pe teren, situații de suprapunere de activități de control, atât la bovine, ovine, suprafață și mai mult decât atât, am trimis 15 echipe în țară, peste tot unde a fost nevoie și aș putea să mă laud că și administrativ, lucrurile merg la noi foarte, foarte bine”, a declarat doamna director Angela Negoiță.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail