Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului sărbătoreşte „Ziua Liceului” în fiecare an de 6 decembrie. Chiar dacă anul acesta au celebrat cu o zi înainte de data stabilită, cadrele didactice şi elevii au organizat vineri, 5 decembrie a.c., activităţi multiple şi interesante pentru a marca această zi importantă.

Rodica Bularca, profesor şi consilier educativ în cadrul Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” a spus că ziua liceului este: „o bucurie şi un prilej de a ne promova imaginea în comunitate. Totodată, este un prilej prin care ne adunăm cu toţii într-o altfel de zi de şcoală. În acest moment ne facem şi un bilanţ al realizărilor, un bilanţ în care discutăm despre cât de mult s-au schimbat lucrurile faţă de anii trecuţi, un moment în care şi elevii află mult mai multe informaţii despre şcoala noastră sau despre generaţiile care au trecut prin şcoală.”

. .

Activităţile desfăşurate de ziua liceului

„Am început de dimineaţa printr-o altfel de abordare a cursurilor. La atelierul de agricultură focul era deja aprins, iar ingredientele pentru tocăniţa de cartofi se pregăteau într-un ceaun mare. Această tocăniţă a devenit deja tradiţională pentru ziua şcolii, iar elevii respectă această zi şi o aşteaptă cu mare nerăbdare. Toată această activitate s-a desfăşurat cu clasele XI B şi XII B, clase cu profil agricol, sub îndrumarea profesorului inginer Constantin Mugurel Boricean. Au fost pregătite peste 400 de porţii de tocăniţă de cartofi. Tocăniţa, alături de gogoşi şi ceai, a fost împărţită tuturor elevilor şcolii.”, a declarat Rodica Bularca, consilier educativ şi profesor al Instituţiei.

Aceasta a mai adăugat: „În şcoală, alţi elevi din clase s-au repartizat pe ateliere şi au pregătit materiale pentru confencţionarea unor calendare pentru anul 2015, sub îndrumarea doamnei Florentina Floroian, maestră în arta quilling –ului (n.r. arta rulării bucăţilor de hârtie pentru a crea diverse forme atractive). Aici elevii au fost încurajaţi să confecţioneze calendarele cu simboluri specifice fiecărui profil: pentru clasa de Mecatronică s-a lucrat un ecran de calculator, la auto – o maşină, la agricultură – un spic de grâu, la lemn – un brăduţ, la confecţii – o rochiţă, la construcţii – o căsuţă. Aceste calendare vor fi distribuite Instituţiilor din comunitate. În acelaşi timp, pauza a însemnat distracţie pe holurile şcolii. Elevii au dansat sârbe şi hore pe muzica de saxofon interpretată de Nicolae Băilă, elev al clasei XI A. A mai cântat şi Georgiana Ardelean din clasa a X –a B.”

Dar activităţile nu se termină aici. Rodica Bularca a continuat: „Clasa a XI –a A a pregătit un concurs sub îndrumarea doamnei diriginte, Ramona Găitan, cu tema „Istoricul şcolii noastre”.”

Ziua liceului a însemnat şi dotarea Instituţiei cu echipamente performate: „Conducerea a dotat patru săli de clasă cu videoproiectoare pentru a încuraja un proces de învăţare modern.”, a completat Rodica Bularca.

Cu ocazia Zilei Liceului s-a lansat şi numărul IV al revistei şcolii, numită Timpuri Noi. „Revista a fost tehnoredactată de profesorul Călin Murea, iar colaboratori au fost Oana Comăniţă, Ioana Băilă, Remus Iusco, Adrian Lungu, Florentina Floroian, Monica Muntean, Georgeta Coman, Toma Ionescu şi directoarea Petruţa Modroiu.”, a spus consilierul educaţional.

Ziua liceului s-a încheiat cu „socializarea cadrelor didactice în jurul celebrei tocăniţe, alături de invitaţii noştri, distinşii profesori de la „Mircea Eliade”.”, a precizat Rodica Bularca.

Scurt istoric al Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”

15 septembrie 1968  este data în care s-a înfiinţat pentru prima dată un liceu în Întorsura Buzăului. Acesta purta denumirea de „Liceu de Cultură Generală”. La început, liceul a funcţionat în incinta Şcolii Generale.

În anul şcolar 1969-1970 „s-a construit o nouă clădire, pe strada Gheorghe Doja, cu zece săli de clasă, două laboratoare – fizică şi chimie – un cabinet medical şi o cancelarie. Începând cu anul şcolar 1979-1980, liceul s-a mutat în noua clădire de pe Aleea Gării, numărul 1, iar din anul 1980-1981 a devenit Liceu Industrial trecând sub protecţia Ministerului Industriei şi scoţând de pe băncile educaţiei socialiste generaţii de tineri cultivaţi în special în domeniul practic, al muncii tehnice.”, se menţionează pe site-ul www.liceulmirceaeliade.info.

 Aceeaşi sursă precizează că „După Revoluţia din 1989, liceul a devenit Grup Şcolar, cu profilurile real şi uman, dar şi clase de pregătire profesională. A primit titulatura „Nicolae Bălcescu”, sărbătorindu-şi ziua în 6 decembrie, de Sfântul Nicolae.”

În anul şcolar 2008 – 2009, Grupul Şcolar „Nicolae Bălcescu” s-a scindat în două Instituţii de învăţământ, luând astfel fiinţă atât Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, cât şi Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”.

Astăzi, elevii şi profesorii Instituţiei de pe strada Gheorghe Doja sărbătoresc în 6 decembrie Ziua Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”.

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail