Intrarea în sezonul rece dă bătăi de cap tuturor, cazurile sociale fiind o reală problemă pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristoff” din Sfântu Gheorghe. Conducerea Spitalului Judeţean încearcă să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte persoanele care se prezintă la spital din alte motive decât  de boală.

Astfel, primarii care ştiu că au în comunitate persoane sau familii care trăiesc de pe-o zi pe alta şi care nu  au posibilitatea să-şi achiziţioneze lemnele necesare încălzirii locuinţei, sunt invitaţi să utilizeze fondurile alocate de către Consiliul Judeţean pentru a ajuta aceste persoane.

Domnul dr. Antal Almos, director medical al Sptalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe face apel către primari, explicând că mai mult decât un ceai şi un loc cald peste noapte nu pot oferi din cauza cheltuielilor pe care şi aşa le are spitalul. „Este frig şi o să primim imediat de la secretarul de stat, domnul Arafat o scrisoare prin care ne îndeamnă să avem grijă de ei, să nu-i externăm noaptea acasă, dar avem rugămintea către primarii judeţului noatru, ca , cei care au domiciliu în comunele lor, să fie consideraţi copiii lor şi nu a nimănui. Bugetul comunelor se dă pe numărul de locuitori. Se dă buget pentru cazurile sociale, şi banii nu spitalul îi primeşte. Se pot ţine până dimineaţa, li se oferă un ceai, nimeni nu spune nimic, dar au o responsabilitate şi primarii, şi pentru aceste servicii sau obligaţii ei primesc nişte bani de la Consiliul Judeţean. Noi chiar trimitem pacientul cu o maşină, numai să rezolve problema cu caldura a persoanei respective, pentru că aceasta este problema. Vara trăieşte cum trăieşte şi iarna se prezintă cu degerături”, a explicat acesta.

În acelaşi context, managerul general, Andras Nagy Robert a amintit de un caz în care primăria a oferit un răspuns nu tocmai aşteptat în legătură cu unul dintre cazurile sociale prezente la spital, arătând că acesta nu este un mod ideal de soluţionare a problemei: „Am primit răspuns de la o primărie să faceţi ce vreţi cu pacientul.Colega noastră, asistentul social s-a dus la primărie şi aici i s-a spus că nu îi interesează. Am spus despre această situaţie şi în cadrul unei şedinţe de consiliu judeţean, dar nu este normal. Fiecare primărie are câte un referent social care asta ar trebui să facă: să identifice cazurile, să le urmărească şi să le rezolve.”

Maricela Dan

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail