În Ajun de 6 decembrie, adică  astăseară, ghici cine vine?” Dar nu „la… cină”, cum s-a numit un film celebru, ci poposeşte pe înserat într-o vizită discretă pe la casele cu prunci? Este Moş  Nicolae simpaticul  personaj îndrăgit de cei mici, numit şi  Mikulás în judeţul Covasna.

    Ca atare, copiii şi cei mari  dispuşi să se copilărească trebuie săşi lustruiască după datină  încălţările, să le aşeze la uşă şi să aştepte nerbdători, în speranţa că   nu-i va ocoli  darnicul uncheş.

    Celor ascultători şi harnici moşul le va pune în ghetuţe mici cadouri şi dulciuri. În schimb cei care au făcut pozne şi nu au fost cuminţi  vor primi o…nuieluşă (virgács), să ia aminte şi să se îndrepte…

                                                   

Personaj real

   Dincolo de aerul mitic, de poveste,  Sf. Nicolae a reprezentat un personaj real.  S-a născut în Asia Mica, în a doua jumătate a secolului al III- lea şi a trăit în zona Turciei de azi, ajugând  arhiereu. Încă de  mic a deprins credinţa în Iisus şi a iubirii de oameni. Nepunând câtuşi de puţin preţ pe bogăţie şi confortul lumesc, şi-a dăruit averea celor săraci, vieţuind modest  în post şi rugăciune, fiind un model de bunătate şi înţelepciune.

     Se spune că a săvârşit multe minuni, vindecându-i pe mulţi de boli incurabile ori  contribuind la eliberarea unor semeni nevinovaţi aruncaţi în temniţe.

     La bătrâneţe s-a retras la Mănăstirea Sionului, pe care a fondat-o şi unde a fost înmormântat. Apoi  în anul 1087 moaştele sale au fost strămutate în Italia, la Bari, unde vin mulţi  credincioşi să se roage pentru sănătatea lor, venerându-l pe sfânt.

      

                                                    Erou  legendar

 

     Sf. Nicolae a rămas un personaj legendar, al cărui nume este  sinonim cu bunătatea, existând  numeroase poveştiri cu caracter fantastic, miraculos, referitoare la actele sale de binefacere. Cea mai cunoscută istorioară se referă la păţania  unui nobil din vechime,  care-şi pierduse avuţia şi nu mai avea  zestre că să-şi mărite  cele trei  fete. Prin har divin, Ierarhul Nicolae a aflat de necazul omului, care era gata-gata să-şi lase fetele să se prostituieze. Sau şi mai rău, să le omoare şi apoi să-şi ia şi el viaţa.

     Aflând de necazul bietului om,  Sf. Nicolae a decis să-l ajute. Într-o noapte a lăsat o pungă cu galbeni în casa cu pricina. A doua zi proprietarul  a avut o  mare supriză, şi bucuros a reuşit să-şi mărite  fiica cea mare, neştiind iniţial cine era binefăcătorul. Isprava s-a repetat încă de două ori, iar în cele din urmă bărbatul l-a descoperit pe  autorul importantului sprijin material – ierarhul Nicolae.  Însă acesta l-a pus să jure că nu va spune nimănui cele întâmplate.

    …Şi aşa s-a perpetuat  în timp obiceiul de a face  daruri celor apropiaţi ( nu neapărat nevoiaşi), în zilele noastre copiii fiind primcipalii beneficiari ai datinei acestea foarte vechi.

    Ca atare, în seara premergătoarei zilei de 6 decembrie cei mici îşi lustruiesc ghetele şi-l aşteaptă cuminţi pe Moş Nicolae  să le aducă  jucării şi dulciuri, deşi  nu li se înfăţişează aievea niciodată.

                                       

SânNicoară”

        În tradiţia  populară   abia pe 6 decembrie  ar fi   prima zi de iarnă.  Moş Nicolae  este un moş care aduce zăpada,  scuturându-şi barba albă, plină de omăt.  În  popor i se mai spune şi   Sân-Nicoară”, fiind cel mai adulat dintre sfinţi. Acesta ar fi un unchieş  cu plete sure, călare pe un cal alb. Barba-i albă constituie un semn că  de acum înainte trebuie să ne aşteptăm să cadă din belşug fulgii de nea.

. .

      Sân-Nicoară” se spune că este patronul văduvelor, orfanilor şi fetelor sărace nemăritate. Dar şi al călătorilor. Este stăpânul apelor şi salvează de la înec marinarii, apărând ostaşii pe timp de razboi. De asemenea, sfântul  este un ocrotitor al Soarelui, stând de veghe la porţile Cerului dinspre Apus, ceea ce simbolizează victoria luminii asupra întunericului. În nopţile de Sărbători, când  pentru o clipă se  deschide Cerul, credincioşii îl pot vedea stând la Masa Împărătească, în dreapta lui Dumnezeu.

Un ciclu care se încheie

    Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de  practici magice, dedicate  lupilor şi spiritelor morţilor-strigoi (despre care am relatat pe larg de Sf. Andrei), obiceiuri obscurantiste  începute la mijlocul lunii lui Brumar.

   În colindele româneşti se cântă  despre florile dalbe, flori de măr, deşi afară e zăpadă. De ce? Fiindcă străbunii noştri socoteau că nuieluşa  Sfântului Nicolae era una de măr. Iar dacă era  pusă în apă şi  înflorea până  de Anul Nou, însemna că respectivului i-au fost iertate păcatele.

Mulţi sărbătoriţi de Sf. Nicolae

     Sâmbătă, 6 decembrie a.c. creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul  Ierarh Nicolae, cunoscut şi drept  Făcătorul de Minuni”, întruchiparea dărniciei lui Dumnezeu. Cel care a făcut mult bine oamenilor, fără însă a se lăuda cu aceasta.

   Sunt peste 800.000 de români ce îşi vor serba ziua onomástica, dintre care   523.000 sunt bărbaţi, iar 288.000 – femei.  Marea majoritate a bărbaţilor care îl au ca patron spiritual pe  acest sfânt (adică în jur de 332.610 de persoane) se numesc fie  Nicolae, alţii Neculai, Niculae, respectiv  Nicuşor. De asemenea, 288.000 de femei au  prenumele Nicoleta, Niculina, Nicola sau  alte variante mai rare.

000

…Cu daruri sau cu…jordiţă-simbolică, să-l cinstim cum se cuvine pe Sfântul Ierarh, alias Moş Nicolae, şi să ciocnim un pahar de vin în sănătatea sărbătoriţilor!  Tuturor le dorim numai bine, sănătate şi La Mulţi Ani!”

                                                                                                                 Horia C. Deliu

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail